Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hendre Coetzee: Τo μέλλον μιας δυνατής Ελλάδας βρίσκεται στην καινοτομία

Οι άνθρωποι που μπορούν να αποστασιοποιούνται και να επαναπροσδιορίζονται, είναι συχνά αυτοί που καινοτομούν και αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες ως ευκαιρία, τονίζει ο ιδρυτής του Center for Advanced Coaching.

Hendre Coetzee: Τo μέλλον μιας δυνατής Ελλάδας βρίσκεται στην καινοτομία

Η Ελλάδα είναι ανθεκτική, έχει ισχυρή θέληση και απίστευτη ικανότητα να αντιμετωπίζει παρατεταμένες προκλήσεις, υποστηρίζει ο Hendre Coetzee, ιδρυτής του Center for Advanced Coaching (CAC) και Leadership Architecture Specialist, σε συνέντευξή του.

Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα ως κεντρικός ομιλητής πολλές φορές στο παρελθόν και ειδικά την τελευταία δεκαετία. Ποια η άποψή σας για την Ελλάδα και τον τρόπο που διοικούνται σήμερα οι εταιρίες;

Η Ελλάδα είναι ανθεκτική, έχει ισχυρή θέληση και απίστευτη ικανότητα να αντιμετωπίζει παρατεταμένες προκλήσεις. Το μέλλον μίας δυνατής Ελλάδας βρίσκεται στην εξέλιξη της ως μια καινοτόμος χώρα που ευθυγραμμίζει νοοτροπίες και συστήματα με το όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Το σπουδαίο έργο που καλείται να πράξει οποιαδήποτε διοίκηση σήμερα, ενώ καθοδηγεί την ομάδα της εν μέσω μιας τεράστιας πρόκλησης, είναι να διακρίνει, να σχεδιάζει και να αποφασίζει πότε να παραμένει στην ίδια πορεία και πότε επιβάλλεται να ξεκινήσει το ταξίδι καινοτομίας. Η επιβίωση είναι αυτονόητη, αλλά η καινοτομία είναι η αναζωογονητική πρόσκληση για νέες ευκαιρίες και πραγματοποίηση οραμάτων.

Πριν από μερικές ημέρες αναλύσατε τη θεματική “Reframing to seeing new possibilities” ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή συνάντηση των μελών του Your Directors Club. Ποια η κεντρική ιδέα;

Ζούμε το μεγάλο παράδοξο σαφήνειας και αβεβαιότητας. Η κρίση έχει διαρκέσει αρκετά ώστε να διαμορφωθεί κάποιο είδος σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του εγκλεισμού, της τηλεργασίας, της απομόνωσης από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, κ.ά. Ωστόσο, η σαφήνεια δεν έχει εξαλείψει την αβεβαιότητα. Και αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να παραλύσει τα πάντα. Ίσως μέρος της κατάρρευσης να οφείλεται στο ότι περιμένουμε την απάντηση που εμείς θέλουμε, αντί να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μια διαφορετική ερώτηση. Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τον επαναπροσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασής μας είναι η αποστασιοποίησή μας από την αβεβαιότητα μας - η αποσύνδεσή μας από την ανάγκη μας για βεβαιότητα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εξετάζουμε όλες τις αναδυόμενες ευκαιρίες. Οι άνθρωποι που μπορούν να αποστασιοποιούνται και να επαναπροσδιορίζονται, είναι συχνά αυτοί που καινοτομούν και αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες ως ευκαιρία. Είναι αυτοί που βλέπουν το «ρήγμα» μιας κατάστασης ως πρόσκληση για τη δημιουργία νέων πλαισίων και όχι τη δημιουργία καλύτερων εκδοχών των ήδη υπαρχόντων δομών.

Πώς μπορεί ένας ηγέτης να επαναπροσδιορίζεται εν μέσω της «τρικυμίας» του σημερινού περιβάλλοντος;

Ο επαναπροσδιορισμός είναι το τρίτο βήμα από μια σειρά ενεργειών. Για έναν ηγέτη, το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσει αυτογνωσία. Το δεύτερο βήμα είναι η διαδικασία της «αποστασιοποίησης» η οποία δημιουργεί χώρο για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου. Το νέο πλαίσιο είναι η σύνδεση μεταξύ της σημερινής πραγματικότητας και αυτού που οραματίζεται να δημιουργήσει. Εάν παραλείψει τα βήματα 1 και 2, δεν θα πετύχει τίποτα. Πρέπει να ξεκινήσει από το βήμα 1 και ακόμα καλύτερα, να ζητήσει τη συνδρομή ενός coach για να τον/την καθοδηγήσει. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μένουμε στάσιμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v