Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδ. Γεωργιάδης: Ερχεται κύμα επενδύσεων, οι εξελίξεις σε Ναυπηγεία και ΕΑΒ

Δεν θα κλείσουμε τα Χριστούγεννα, ξεκαθαρίζει ο υπουργός στο Euro2day.gr. Ερχονται σημαντικές επενδύσεις. Πώς θα μειωθούν οι ενεργειακές τιμές. Το «κλειδί» για την εξυγίανση των Ναυπηγείων, τα σχέδια για την ΕΑΒ.

Αδ. Γεωργιάδης: Ερχεται κύμα επενδύσεων, οι εξελίξεις σε Ναυπηγεία και ΕΑΒ

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα… Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία της Covid, δεν έχουμε κανένα λόγο να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας», δηλώνει, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλά για τις ανατιμήσεις, το κόστος ενέργειας και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και λέει πως «ο μόνος τρόπος για να πέσει η τιμή της ενέργειας είναι να επιταχύνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το σχέδιο για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος».

Σημειώνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για τις ΑΠΕ, όπου η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως λέει. Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναφέρει πως η διαδικασία εξυγίανσης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, τονίζοντας πως «κλειδί» είναι οι κορβέτες και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Fincantieri. Για την ΕΑΒ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ισορροπήσει την εταιρεία και δηλώνει πως σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα.

Ο υπουργός αναφέρει πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σημαντικές επενδύσεις και πως η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της EY, θα μπει στη 10άδα του Δείκτη European Investment Monitor (EIM), που παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Στην αγορά υπάρχει η ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα υπάρξουν; Πώς θα λειτουργήσει η αγορά τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα. Έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η οικονομία να μείνει ανοικτή και η αγορά να κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς. Βεβαίως, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών αποφασίζουμε τα μέτρα. Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα καθώς ήδη αυτά που εφαρμόζουμε μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία της Covid, δεν έχουμε κανένα λόγο να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας.

Υπάρχει πρόβλημα από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ήδη και ποιες άλλες σχεδιάζετε;

Η άνοδος των τιμών είναι κυρίως στην ενέργεια, μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά που οι τιμές καθορίζονται από πολλές διαφορετικές συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τώρα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την κρίση. Ο μόνος τρόπος για να πέσει η τιμή της ενέργειας -δεν υπάρχει άλλος- είναι να επιταχύνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα το σχέδιο για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Η φθηνότερη ενέργεια σήμερα στον πλανήτη είναι οι ΑΠΕ. Εδώ στην Ελλάδα, ακόμα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε αν θέλουμε ΑΠΕ. Αν δεν θέλουμε ΑΠΕ, δεν θέλουμε λιγνίτη, δεν θέλουμε τίποτε, ας γυρίσουμε στα κεριά, τι να πω. Πάντως πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι δεν γίνεται να αντιδρούμε σε όλα. Δεν γίνεται και να θέλουμε φθηνή ενέργεια, και να μη θέλουμε λιγνίτη, και να μη θέλουμε ανεμογεννήτριες.

Παρουσιάσατε τρία νομοσχέδια για την τόνωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τι αντίκτυπο, σε όρους κεφαλαίων, απασχόλησης και επίδρασης στο ΑΕΠ θα έχουν και σε τι βάθος χρόνου;

Aυτά τα δύο χρόνια, η κυριότερη δουλειά που έχουμε κάνει στο υπουργείο με τον κ. Παπαθανάση είναι να λύνουμε παρά πολλά προβλήματα, πάρα πολλών επενδυτών. Αυτό έχει βελτιώσει πάρα πολύ τη φήμη της χώρας και έχει φέρει πολλές νέες επενδύσεις, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι θα βρουν μια κυβέρνηση φιλική. Όμως το θέμα δεν είναι να έχεις έναν υπουργό ή έναν αναπληρωτή υπουργό που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Το θέμα είναι να δουλεύει το σύστημα σωστά. Και απαύγασμα αυτής της εμπειρίας μας είναι αυτοί οι νόμοι. Είδαμε δηλαδή πού κόλλαγε το σύστημα και το ρυθμίζουμε. Και το κυριότερο πρόβλημα του συστήματος ήταν η γραφειοκρατία που υπήρχε μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και το γενικότερο κλίμα της οικονομίας της χώρας. Τώρα που το γενικότερο κλίμα έχει αλλάξει άρδην επί τα βελτίω, προσπαθούμε να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της γραφειοκρατίας. Αυτό κάνει η νέα νομοθεσία. Βοηθάει τους επενδυτές που θα έρθουν στην Ελλάδα, να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε δυναμική το 2021, γεγονός που οφείλεται ιδίως στις επενδύσεις, ενώ για το 2022 ο στόχος για ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ είναι απολύτως εφικτός.

Ποια όμως εκτιμάτε ότι θα είναι η επίδραση των νομοθετικών σας πρωτοβουλιών στο ΑΕΠ;

Αριθμό ή ποσοστό δεν μπορείς να πεις. Όμως, σύμφωνα με την πρόβλεψη της EY, η Ελλάδα θα μπει στη 10άδα του Δείκτη European Investment Monitor (EIM), που παρακολουθεί τις επενδύσεις σε έργα που δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας. Όταν ήρθαμε, ήμασταν στην 35η θέση. Τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, ανεβήκαμε στην 26η θέση. Εφέτος πιστεύουμε ότι θα είμαστε ακόμη υψηλότερα. Ο στόχος μας είναι να μπούμε στη 10άδα. Αν αυτό επιτευχθεί, μιλάμε για μια κοσμογονία.

Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών;

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εντοπίζεται κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Στον τομέα των logistics, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί logistic center εισόδου στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, στο real estate και στα data center.

Να αναμένουμε σύντομα κάποιες μεγάλες επενδύσεις;

Θα ανακοινωθούν σημαντικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα. Αναμένονται καλά νέα.

Κύριε υπουργέ, εκτός από τη θεραπεία των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δημιουργούν προβλήματα στους επενδυτές όπως λέτε, στο νόμο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος» έχουν εκφραστεί ενστάσεις για à la carte πολεοδομικές ρυθμίσεις με την επίκληση του «εθνικού συμφέροντος».

Η φύση της στρατηγικής επένδυσης είναι à la carte. Τι λέει ο νομοθετής; Όχι μόνο εμείς αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σαμαράς. Ότι από το σύνολο των επενδύσεων, κάποιες που τις θεωρώ πολύ μεγάλες, τις ξεχωρίζω και για αυτές εκδίδω και ΦΕΚ βάσει του οποίου αυτή η συγκεκριμένη επένδυση, την οποία έχω ξεχωρίσει με μια διαφανή διαδικασία, πάει γρηγορότερα από τις άλλες. Πρόκειται για ένα κίνητρο για να προσελκύσεις σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Άρα αν κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει η έννοια της στρατηγικής επένδυσης και ο κάθε επενδυτής να πηγαίνει μόνος του και όπου τον βγάλει, να το πει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσελκύσουμε καμία μεγάλη επένδυση και οι επενδυτές θα πάνε σε γειτονικές χώρες, που έχουν τέτοιους νόμους. Πάντως μεγάλες αντιδράσεις δεν υπήρξαν.

Ενστάσεις πάντως εκφράστηκαν και για τη δυνατότητα της απευθείας, απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, εφόσον γίνονται σε παράκτιο οικόπεδο, αλλά και για τη μείωση και το αντικείμενο της διαβούλευσης του επενδυτικού σχεδίου.

Όλες οι ανησυχίες είναι λανθασμένες, διότι εμείς προβλέπουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιαστεί ούτε το Σύνταγμα ούτε τα δικαιώματα των πολιτών, αφού θα υπάρχει ο προληπτικός έλεγχος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στον υποψήφιο επενδυτή, από την άλλη, δίνεται η διαβεβαίωση ότι θα ακολουθήσει μια νομική διαδικασία που θα του δώσει ασφάλεια δικαίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ξοδέψει κάποιος 100, 200, 300 ή 400 εκατ. ευρώ. Ως προς τους χρόνους, οι χρόνοι μειώνονται σε όλα, όχι μόνο στη διαβούλευση, που είναι αρκετός. Ο στόχος μας είναι να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία σε όλα.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) έχει εγκρίνει την ένταξη αρκετών επενδύσεων -μόνο την τελευταία διετία, 23, προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ-, κάποιες εκ των οποίων δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο επενδυτής παίρνει την έγκριση και από εκεί και πέρα είναι δικό του θέμα αν θα προχωρήσει την επένδυση ή όχι. Από εμάς δεν παίρνει λεφτά. Από εμάς παίρνει τη διαβεβαίωση μιας ταχείας διαδικασίας. Σε γενικές γραμμές, τα έργα προχωράνε. Δεν έχω παράπονο.

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας;

Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας ως προς τις κορβέτες οι οποίες θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Για να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει στη χώρα λειτουργικό ναυπηγείο. Για να υπάρχει λειτουργικό ναυπηγείο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Fincantieri, εκτός αν έρθει άλλη πρόταση που εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω.

Άρα το «κλειδί» εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι οι κορβέτες;

Αναμφίβολα «κλειδί» για την ολοκλήρωση εξυγίανσης της Ελευσίνας είναι και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού όπως ήταν πάντα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τώρα που μιλάμε, το Ναυπηγείο Ελευσίνας πληρώνεται από προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Και χρωστάει στο Πολεμικό Ναυτικό...

Σωστά. Τα χρέη θα τα αναλάβουν οι επενδυτές μέσω του σχεδίου εξυγίανσης. Το σχέδιο προβλέπει την ανάληψη παλαιών χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ και μια άμεση επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία;

Είμαστε σε μια καλή πορεία για το μέλλον της εταιρείας, παρότι η ΕΑΒ έχει κάποιες εγγενείς αδυναμίες. Η νοοτροπία ορισμένων συνδικαλιστών, οι οποίοι νομίζουν ότι δικαιούνται τα πάντα επειδή γεννήθηκαν συνδικαλιστές, μπορεί να βλάψει πάρα πολύ την εταιρεία. Έχουν κάνει, οι συνδικαλιστές της ΕΑΒ, ό,τι μπορούν για να χαλάσουν και να καταστρέψουν την εταιρεία. Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ισορροπήσει την εταιρεία και νομίζω ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο, για να έχουμε σύντομα καλά νέα για την ΕΑΒ. Αλλά δεν είναι εύκολο εγχείρημα, γιατί η ΕΑΒ έχει τα δικά της προβλήματα.

Έχει βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την τύχη της;

Δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Σύντομα ίσως έχουμε κάποια καλά νέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v