Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Οι κυρώσεις δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά του στοχοποιούμενου, δεν κερδίζουν πολέμους, δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η αιτία του πληθωρισμού είναι μια: η πλεονάζουσα παραγωγή χρήματος.

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
  • Στον Τάκη Μίχα

Είναι ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα «πληθωρισμός του Πούτιν» όπως υποστηρίζουν οι κρατούντες την εξουσία στη Δύση; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των κυρώσεων;

Aυτά είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο γνωστός συντηρητικός Αμερικανός οικονομολόγος Steve Hanke στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, όπου μιλάει χωρίς περιστροφές για το θέμα του πληθωρισμού και των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

O οικονομολόγος Steve Hanke είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins για εφαρμοσμένα οικονομικά, παγκόσμια υγεία και τη μελέτη επιχειρήσεων. Υπήρξε μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων του θρυλικού προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και σύμβουλος πολλών ξένων κυβερνήσεων -μεταξύ άλλων της Λιθουανίας και του Μαυροβουνίου- κυρίως σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

To μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο πληθωρισμός. Η Δύση κατηγορεί τον Πούτιν. Τι πιστεύετε;

Λάθος. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει η κρατική προπαγάνδα, ο Πούτιν δεν είναι ο υπεύθυνος. Η κυβέρνηση τόσο επί προεδρίας Τραμπ όσο και Μπάιντεν ξόδευε χρήματα την εποχή της Covid σαν μεθυσμένος ναύτης και η Fed πάταγε γκάζι να τυπώνει χρήμα για να καλύψει τις δαπάνες.

Όπως έδειξε ο Mίλτον Φρίντμαν, ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο. Πάντοτε και παντού έχει μία μόνο αιτία: την πλεονάζουσα παραγωγή χρήματος. Δεν έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα πληθωρισμού που το δημιούργησε ο Πούτιν. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ελβετία επίσης αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές πετρελαίου, προβλήματα με τα δίκτυα προσφοράς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο πληθωρισμός τους δεν υπερβαίνει το 2,1%, 2,5% και 2,5% αντίστοιχα. Απέφυγαν τα δεινά του πληθωρισμού διότι οι κεντρικές τους τράπεζες δεν συμμετείχαν στο όργιο παραγωγής χρήματος.

Η Δύση, δηλαδή το 15% της ανθρωπότητας, αισθάνεται υπερήφανη για τις εμπορικές κυρώσεις που έχει επιβάλει. Η άποψή σας;

Όπως όλες οι κυρώσεις έτσι και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία είναι ένα οικονομικό όπλο στον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγεται. Είναι αναποτελεσματικές, ανήθικες, όμως δυστυχώς βολεύουν τους πολιτικούς. Οι κυρώσεις δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά του στοχοποιούμενου, δεν κερδίζουν πολέμους και δεν λειτουργούν ως καταλύτες μιας «αλλαγής καθεστώτος».

Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις ενισχύουν τον εχθρό προκαλώντας μια συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση -όπως άλλωστε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία, όπου βλέπουμε ακόμα και φιλοδυτικούς διανοούμενος να συσπειρώνονται σήμερα γύρω από τον Πούτιν. Στο μεταξύ, οι κυρώσεις φαίνεται να παράγουν και αναπάντεχα αποτελέσματα όπως την ενίσχυση του ρουβλίου, που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κόστος των κυρώσεων για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσμο;

Δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα στοιχεία, όμως από τα πρώτα report που έχουμε δει, το κόστος των κυρώσεων θα κάνει τα μάτια μας να πεταχτούν έξω! Και παρότι το ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος για τη Ρωσία θα είναι τεράστιο, θα ωχριά μπροστά στο κόστος που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, που θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Όμως το κόστος των επιπτώσεων των κυρώσεων δεν αφορούν μόνο την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θα επηρεάσει όλο τον κόσμο και κυρίως τις φτωχές χώρες.

Ακολουθώντας πειθήνια τις οδηγίες της Ουάσιγκτον, η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να αναπληρώσουν για την Ευρώπη το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο;

Με μία απλή λέξη, όχι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόσχεται πετρέλαιο και αέριο σε κάθε γάτα και σκύλο που το ζητάει. Όμως το πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το παράγουν ιδιωτικές εταιρείες και αυτές, όχι ο πρόεδρος, θα αποφασίσουν πού θα το πουλήσουν. Επιπλέον αυτές οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν το κενό που δημιουργεί η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v