Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολγα Γεροβασίλη: Είμαστε έτοιμοι για προοδευτική κυβέρνηση

Τίθενται προ των ευθυνών τους τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά ή αριστερά, τονίζει στο Euro2day.gr. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε το αυτονόητο για τη «φυλακή», μένει να δούμε εάν το εννοεί. Οι κάποτε «άριστοι» απέτυχαν σε κάθε κρίση.

Ολγα Γεροβασίλη: Είμαστε έτοιμοι για προοδευτική κυβέρνηση

Η Όλγα Γεροβασίλη, υποψήφια στην Άρτα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αμφισβητεί τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν θα έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας και τη διετία 1965-67.

Προτάσσει το «κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, ψηφιακό, ασφαλές, δημοκρατικό» έναντι του «σημερινού, λαφυραγωγημένου ‘επιτελικού μπάχαλου’», ενώ απαντά ειρωνικά στα περί κοστολόγησης του οικονομικού προγράμματος από το ΓΛΚ: «Με αυτή τη λογική, ας δίνει ο ΣΕΒ την έγκρισή του για το πολιτικό μας πρόγραμμα».

Λίγο πριν από το εκλογικό «φίνις» βρίσκετε εφικτό τον στόχο για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στις διερευνητικές εντολές; Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που του δίνουν τη δεύτερη θέση;

Αφενός, δεν είναι πρώτη φορά που θα πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πραγματικά ποσοστά μας, τα οποία υποεκτιμούν συστηματικά. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που αναδεικνύει την αξία του στην καταγραφή των τάσεων στο εσωτερικό της κοινωνίας. Και εκεί οι δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες: βαριά αποδοκιμασία της πιο επικίνδυνης και κυνικής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης και πλήρης αποδόμηση του δήθεν «φιλελεύθερου» και «βαρύτερου βιογραφικού της χώρας» κ. Μητσοτάκη, σε «αρχικοριό», ή «κατ’ επάγγελμα ανήξερο».

Οι κάποτε «άριστοι» είναι αυτοί που σε κάθε κρίση απέτυχαν. Οι «απόλυτοι τεχνοκράτες» είναι οι σημερινοί «Πάτσηδες» και «Χειμάρες», καθώς και όσοι διένειμαν σε «γνωστούς και φίλους» πάνω από 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Το γιατί υπάρχει αυτή η απόσταση μεταξύ του κοινωνικού αποτυπώματος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και των λοιπών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων ενδεχομένως να το βρουν οι ειδικοί μετά από καιρό. Την 21η Μαΐου πάντως θα μιλήσει η κοινωνία.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσατε και, κυρίως, οι 11 προτεραιότητες, «έφτασαν» στους πολίτες; Διαπιστώνετε αποδοχή ή το «πριν τις εκλογές όλοι τάζουν»;

Δεν είμαστε ίσα κι όμοια με το καταχρεωμένο κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Είμαστε το κόμμα που απέδειξε τον σεβασμό του για κάθε ευρώ των πολιτών. Που άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία με 37 δισ. Δεν θα παίζουμε με τη στατιστική, ώστε να υποσχόμαστε στο τέλος της τετραετίας 1.500 ευρώ μέσο μισθό, με ωφελούμενους μόνο τους σιτιζόμενους στη στενή αυλή του «πορφυρογέννητου» ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να βλέπουν τον δικό τους μισθό, τα δικά τους εισοδήματα να εξανεμίζονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα σε λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ. Η πρότασή μας είναι ολιστική: με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από τις 50 πρώτες ημέρες της νέας, προοδευτικής διακυβέρνησης, οι θετικές επιπτώσεις αυτού του τολμηρού και ρεαλιστικού προγράμματος θα είναι αισθητές στην κοινωνία και την οικονομία.

Με πυρήνα το αίτημα για δικαιοσύνη παντού, ξεκινάμε από την ανακούφιση της κοινωνίας και της οικονομίας από την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Βελτιώνουμε το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης και κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία, ενδυναμώνοντας τους θεσμούς και τα όργανα ελέγχου του ανταγωνισμού και της αγοράς εργασίας. Οικοδομώντας ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με κοινωνική και οικονομική λογοδοσία, που θα αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης. Κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, ψηφιακό, ασφαλές, δημοκρατικό, που δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό, λαφυραγωγημένο «επιτελικό μπάχαλο» που παραδίδει ο κ. Μητσοτάκης.

Για παράδειγμα, κατηγορείστε ότι η δέσμευση για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Σχολές έχει εκλογική στόχευση, ισχυρότερη και από το 150άρι του κ. Μητσοτάκη στους 18άρηδες…

Το να μιλάει για εκλογική στόχευση η ΝΔ, που έκανε την 21η Απριλίου -συμπτωματικά, φαντάζομαι- νέο δώρο στα κανάλια ύψους 9 εκατ. ευρώ με πρόσχημα τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, είναι ανέκδοτο. Το 150άρι για τους 18άρηδες είναι ελάχιστο «αντίδωρο» για τη βία, την καταστολή, τη στέρηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και την εργασία, για το νέο «brain drain» στο οποίο καταδικάζει τους ίδιους και την κοινωνία μας. Η κατάργηση της ΕΒΕ, ως απόλυτη προτεραιότητά μας, αποτελεί πράξη δικαιοσύνης. Πράξη που αποκαθιστά ένα θεμελιώδες δικαίωμα των νέων, ενεργοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας της γνώσης και ενοχλεί εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεγαλώσουν τη δεξαμενή των υποψήφιων πελατών κάποιων κολεγίων. Όσο για τη ΝΔ, θα πάρει την απάντηση από αυτά τα παιδιά και την ελληνική κοινωνία την 21η Μαΐου.

Εχει βάση η πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από το ΓΛΚ;

Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2008 και το 2014 και που δεν θα τους βάζαμε ούτε διαχειριστές σε πολυκατοικία γιατί θα χάναμε και το πόμολο της εισόδου, τολμούν να κάνουν μαθήματα κοστολόγησης; Επιπλέον, κανένα ΓΛΚ δεν έκανε την παραμικρή κοστολόγηση κανενός προγράμματος. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Αυτή ήταν μια προσπάθεια για να ξεπλυθεί ένα νέο σκάνδαλο παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού. Με αυτή τη λογική των κ.κ. Μητσοτάκη και Σκέρτσου, δεν χρειάζεται να έχουμε καν πολιτικό πρόγραμμα. Ας δίνει την έγκρισή του ο ΣΕΒ και μετά κάποια πρόθυμα στελέχη να την υλοποιούν…

Τελικά το debate οδήγησε σε αλλαγή ατζέντας, με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο «σκάνδαλο των υποκλοπών» αλλά και του κ. Ανδρουλάκη «να μπουν φυλακή οι υπαίτιοι». Κατ' αρχάς, πιστεύετε ότι ο πρώτος έκανε «γκάφα» και ο δεύτερος έριξε το τελευταίο προεκλογικό «χαρτί»;

Η δημοκρατία δεν είναι «πρέφα». Ο κ. Ανδρουλάκης, θύμα και αυτός του σκανδάλου Μητσοτάκη, είπε το αυτονόητο. Μένει να δούμε και εάν το εννοεί. Το ότι «ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο κ. Μητσοτάκης κρυφό καμάρι» ήταν πασιφανές. Έπαιξε με την κοινή λογική και τους θεσμούς επί τόσους μήνες, για να βγει να πει το αυτονόητο στο debate. Μπορεί να υπάρξουν και άλλα, αρμοδιότερα ακροατήρια, στα οποία θα πρέπει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και εξηγήσεις. Ο κατήφορος τελειώνει την 21η Μαΐου και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επαναφορά της χώρας στη δημοκρατική κανονικότητα.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει, αντικειμενικά, παράθυρο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Δεδομένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζητά νέα Εξεταστική Επιτροπή και κατάργηση του νόμου για τις παρακολουθήσεις, κάτι που δεν μπορεί, λογικά, να δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης…

Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πολλάκις πως είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Το ίδιο και όσοι τον χειροκροτούσαν κατά τις διάσημες αποδράσεις του από τη Βουλή, όταν τον ρωτούσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις και έστηναν τις επιτροπές «μπουγάδες». Το μόνο βέβαιο είναι πως με τον πολιτικό αντίπαλό μας, μας χωρίζει άβυσσος και το αποδεικνύουμε με την πρότασή μας για την προοδευτική διακυβέρνηση, που προϋποθέτει μια σειρά προγραμματικών συγκλίσεων σε ένα διάφανο λειτουργικό πλαίσιο.

Όμως η Χ. Τρικούπη επιμένει: «Οχι πρωθυπουργός ο Τσίπρας». Από τι θα εξαρτηθεί η επιμονή σ' αυτό το «βέτο»; Υπάρχει ενδεχόμενο αποδοχής του για να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση;

Πρωθυπουργό στις δημοκρατίες αναδεικνύει η λαϊκή βούληση. Όποτε αυτό δε, συνέβη στον βωμό συγκεκριμένων μεθοδεύσεων, οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς τόσο για τους εμπνευστές τους όσο κυρίως για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Με αυτά ως δεδομένα δεν χωρούν μικρομεγαλισμοί, εμμονές και «φθηνές» δικαιολογίες. Αρκετά κόστισαν τα «παιχνίδια» με τους θεσμούς και τη δημοκρατία την τελευταία τετραετία.

Δεδομένης της άρνησης τoυ ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για συνεργασία ή έστω ψήφο ανοχής, αλλά και της παραπάνω στάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βλέπετε να θολώνει η ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας; Και να ακούγεται πιο πειστική η θέση της ΝΔ για αυτοδύναμες κυβερνήσεις;

Η απλή αναλογική, την οποία θεσπίσαμε καθώς αποτελεί πάγια θέση μας επί δεκαετίες, δίνει τη δυνατότητα για διακυβέρνηση συνεργασίας βασισμένη σε προγραμματικές συγκλίσεις, με αυξημένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική λογοδοσία. Αποτελέσματα της ενισχυμένης αναλογικής είναι η χρεοκοπία, η διαπλοκή, η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, όσα δηλαδή χαρακτηρίζουν και τη σημερινή κυβέρνηση. Ο λαός σε λίγες ημέρες θα θέσει το σύνολο των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά ή αριστερά προ των ευθυνών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα δεχτεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν θα έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ. Συνεπώς «καίγεται» το σενάριο της αποστασίας;

Ο ίδιος δεν διαβεβαίωνε ως χθες πως δεν υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών; Πως η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στο πληθωριστικό κύμα; Για την προετοιμασία της χώρας για την πανδημία και τις συνέπειές της; Για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ; Με βάση τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία, το μόνο που «καίγεται» τελικά είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όπως άλλωστε συνέβη σε διάφορες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας: 1965-67, 1990-93, 2019-23.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v