Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δύο ταχύτητες η Ελλάδα στην προσαρμογή ESG

Ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας Νίκος Αυλώνας μιλά στο Euro2day.gr για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο των ESG κριτηρίων και το βαθμό προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι δύο βραβεύσεις για το «Sustainability Academy».

Με δύο ταχύτητες η Ελλάδα στην προσαρμογή ESG

«Έχει φτάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για τις μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να βάλουν τα θέματα ESG στο επίκεντρο της στρατηγικής τους», δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας Νίκος Αυλώνας, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τα ορόσημα που αφορούν το ζήτημα της «βιώσιμης» προσαρμογής της χώρας.

Ο Νίκος Αυλώνας τονίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλες μη εισηγμένες και οι μεσαίες (εισηγμένες και μη εισηγμένες) επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενταχθούν στη φιλοσοφία οργάνωσης, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης των ESG πληροφοριών.

Οι τράπεζες αν και καλύτερα προσαρμοσμένες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ενώ οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ακόμη προσπαθούν να προσαρμοστούν με τις νομοθεσίες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας αναφέρθηκε στις δύο καλοκαιρινές βραβεύσεις του «Sustainability Academy» καθώς και για το ρόλο της «τεχνολογίας για το κοινό καλό».

Κύριε Αυλώνα, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της εφαρμογής των ESG κριτηρίων; Ποιες είναι οι κρίσιμες καταλυτικές προθεσμίες για τις επιχειρήσεις;

Δίχως αμφιβολία, η Οδηγία για την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD). Σκοπός της νομοθεσίας CSRD είναι ο εξορθολογισμός των εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίευσης λεπτομερών στοιχείων για τη βιώσιμη Ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι η Οδηγία αυτή πρόκειται να επηρεάσει περισσότερες από 50.000 μεγάλες και μεσαίες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει φτάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου και για τις μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να βάλουν τα θέματα ESG στο επίκεντρο της στρατηγικής τους, όχι μόνο για να συμμορφωθούν με τις νομοθεσίες, αλλά και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, η Ε.Ε. ενέκρινε στις 31 Ιουλίου 2023 το πρότυπο ESRS (European Sustainability Reporting Standard), όπου οι επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλλουν εκθέσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου αυτού από το οικονομικό έτος του 2024. Αν και η CSRD θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2024, με την πάροδο του χρόνου η οδηγία αυτή θα επεκταθεί σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειακών μικρομεσαίων εταιριών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν τις πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και κριτήρια ESG στις λειτουργίες τους μέχρι και τα μέσα του 2024 ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και από τον τραπεζικό τομέα με ευνοϊκά κριτήρια.

Λέγαμε κατά τα τελευταία χρόνια πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλά βήματα να κάνουν προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα σε ότι αφορά την «βιωσιμότητά» τους. Έχει διαφοροποιηθεί η όλη κατάσταση;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι εδώ και χρόνια εξοικειωμένες με τις απαιτήσεις στον τρόπο δημοσιοποίησης στοιχείων που έχουν τεθεί από τα διεθνή ΕSG πρότυπα. Η μεγάλη πρόκληση σήμερα αφορά τις μεγάλες μη εισηγμένες και τις μεσαίες (εισηγμένες και μη εισηγμένες) επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενταχθούν σε αυτή τη φιλοσοφία οργάνωσης, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης των ESG πληροφοριών. Διότι πλέον δεν μιλάμε για εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιλαμβάνουν απλή παράθεση αριθμών και πολιτικών. Για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες απαιτήσεις πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εξειδικευμένων στελεχών και δεδομένων, που με τη σωστή οργάνωση θα επιτρέψει να βρεθούν οι κατάλληλες πληροφορίες και θα διαθέτει τις γνώσεις για να τις αξιοποιήσει στο έπακρο, προς όφελος της επιχειρηματικής βιωσιμότητας.

Ενδεικτικά, πόσο πιο μπροστά ή πιο πίσω βρισκόμαστε σε δύο κομβικούς κλάδους του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, που είναι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Γενικότερα οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί πολύ ταχύτερα και πιο συστηματικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων ακόμα προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις νομοθεσίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι η ουσιαστική ένταξη των κριτηρίων στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις όπως προστάζουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες, αλλά κυρίως στο πώς αξιολογούν με τα κριτήρια ESG τις επενδύσεις εταιρειών και τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς ακόμα η οργάνωση και η στελέχωσή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Μη ξεχνάμε ότι στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα και πιστοποιημένα στελέχη στα κριτήρια ESG ώστε να καλύψουν τις θέσεις που δημιουργούνται από τον χρηματοοικονομικό τομέα στον τομέα αυτό.

Μιλήστε μας για τα δύο σημαντικά βραβεία που έλαβε μέσα στο καλοκαίρι το Sustainability Academy του Κέντρου Αειφορίας (CSE);

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης Sustainability Academy διακρίθηκε με δύο σημαντικά βραβεία. Τον Αύγουστο αναδείχθηκε ως "Προϊόν/Υπηρεσία της Χρονιάς για τη Βιωσιμότητα" ("Sustainability Product of the Year") μα κατά τη διάρκεια των αμερικανικών 2023 Sustainability Awards (Βραβείων Βιωσιμότητας 2023). Τον Ιούλιο κατέκτησε το BRONZE βραβείο, στην ενότητα: Τεχνολογία για το Κοινό Καλό/Ψηφιακή Εκπαίδευση & Δεξιότητες, των Hellenic Responsible Business Awards. Πρόκειται για δύο σημαντικές διακρίσεις που έρχονται να εδραιώσουν τη θέση που κατέχει το Sustainability Academy κα γενικότερα το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην ελληνική, ως o μεγαλύτερος φορέας παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αποκλειστικά σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ESG, Νet Zero και Κυκλικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, το Sustainability Academy προσφέρει στους επαγγελματίες και ειδικά στις εταιρείες τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν όλα τους τα στελέχη και εργαζόμενους άμεσα και αξιόπιστα, προσαρμόζοντας και το εύρος της εκπαίδευσης αλλά και την χρονική διάρκειά της σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Μέσω της ευελιξίας που προσφέρει η πλατφόρμα, ακόμη και πολυάσχολοι επαγγελματίες ή υψηλόβαθμα στελέχη, μπορούν να πιστοποιηθούν στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και να παρακολουθούν τις σχετικές νομοθεσίες και νέες τάσεις. Σημαντικές εταιρείες και οργανισμοί σε Ευρώπη και Αμερική όπως οι Workday, Netgear, MOL, United Nations Federal Credit Union έχουν εμπιστευτεί το Sustainability Academy για την πιστοποιημένη εκπαίδευση χιλιάδων στελεχών τους μια και η τάση πλέον είναι να είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στελεχών στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πώς θα ερμηνεύατε με περιληπτικό τρόπο την «τεχνολογία για το κοινό καλό». Ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν με βάση τα ESG κριτήρια;

Θα έλεγα ότι πρόκειται για τεχνολογικές λύσεις οι οποίες εστιάζουν στο να έχουν σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Πώς δηλαδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες όπως το ΑΙ (Tεχνητή Νοημοσύνη ) προκειμένου να συνεισφέρουν σε ένα παγκόσμιο ρεύμα όπου η τεχνολογία θα μπορεί να συνεισφέρουν στα προβλήματα της κοινωνίας και της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε. Η τεχνολογία είναι στενά συνυφασμένη με τον ιστό της ζωής μας. Ό,τι κάνουμε έχει άμεση ή έμμεση εξάρτηση από την τεχνολογία, είτε πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μελετάμε, παίζουμε, επικοινωνούμε και συνδεόμαστε μεταξύ μας, είτε μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v