Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εμποδίζει τους αγρότες να αξιοποιήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα

Για την αξία των αγρο-φωτοβολταϊκών στην αγροτική παραγωγή μιλά στο Euro2day.gr o Δρ. Νίκος Κανόπουλος, ιδρυτής και CEO της Brite. Ποια είναι τα εμπόδια, ποιες οι ευκαιρίες.

Τι εμποδίζει τους αγρότες να αξιοποιήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα

Ο στόχος ενεργειακής εξοικονόμησης έγινε επιτακτικός, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να δώσει απάντηση στη μείωση του ενεργειακού κόστος και με την κατάλληλη παροχή κινήτρων μπορεί να βοηθήσει κλάδους της οικονομίας.

Για τον κλάδο των αγρο-φωτοβολταϊκών μιλάει στο Euro2day.gr o Δρ. Νίκος Κανόπουλος, ιδρυτής και CEO της Brite.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει επιβαρύνει τα τελευταία χρόνια και τον αγροτικό κλάδο. Τα αγρο-φωτοβολταϊκά πλέον βρίσκονται στην επικαιρότητα. Με ποιο τρόπο μπορούν να συνδυαστούν με την αγροτική παραγωγή;

Η σωστή χρήση των αγροφωτοβολταϊκών μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την αγροτική παραγωγή, με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τον καλλιεργητή, όπως η πλήρης προστασία της γεωργικής παραγωγής από ακραίες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, χιόνι, παγετός, καταρρακτώδης βροχή), η συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού, η μείωση του ρυθμού εξάτμισης και ως εκ τούτου η μείωση του νερού ποτίσματος και φυσικά, η παραγωγή ενέργειας. Ο όρος «σωστή» είναι κλειδί εδώ και υπονοεί την χρήση του αγροφωτοβολταϊκού με πρώτο μέλημα την γεωργική παραγωγή που σημαίνει την διατήρηση της απόδοσης της καλλιέργειας όταν αυτή καλύπτεται από τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ.

Υπάρχουν εμπόδια ως προς την ανάπτυξη των αγρο-φωτοβολταϊκών;

Ναι και αυτά είναι η δυσκολία σύνδεσης στο δίκτυο και η έλλειψη κινήτρων και ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου. Ίσως το νέο νομοθετικό πλαίσιο λύσει κάτι από αυτά. Χώρες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία έχουν θεσπισμένο νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για αγροφωτοβολταϊκά. Η Ελλάδα με μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού δεν έχει ακόμα. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ επιδοτεί την χρήση αντιχαλαζικών διχτύων για παράδειγμα (που πρέπει να αλλάζουν κάθε 5-6 χρόνια), ενώ θα μπορούσε να επιδοτεί τα Agri-PV που θα είναι εκεί για 30 χρόνια και θα παρέχουν πλήρη προστασία στην παραγωγή και ως εκ τούτου μείωση των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ.

Τι προσφέρει η τεχνολογία φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς και ποια είναι η καινοτομία της Brite Solar;

Η τεχνολογία της Brite δεν είναι φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για thin film οργανικά φωτοβολταϊκά ή περοβσκίτες τα οποία όμως δεν είναι σε μαζική παραγωγή σήμερα, ούτε και είναι εμπορικά ανταγωνιστικά προϊόντα. Η τεχνολογία της Brite χρησιμοποιεί νανοϋλικά που αυξάνουν την διαπερατότητα του γυαλιού του πάνελ και μεταθέτουν το υπεριώδες φως (που είναι άχρηστο για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες) στο κόκκινο, όπου τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Αυτά τα υλικά, όταν συνδυάζονται με αμφίπλευρες ηλιακές κυψελίδες μονοκρυσταλλικού πυριτίου, μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε Agri-PV πάνελ με βέλτιστη απόδοση τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την παραγωγή ενέργειας στο ίδιο κομμάτι γης.

Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η εταιρεία και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε σε σχέση με τη χρηματοδότηση;

Η εταιρία μας άρχισε την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος το 2016. Η χρηματοδότηση της εταιρίας στα χρόνια της κρίσης ήταν αδύνατη, οπότε όλη η προσπάθεια στηρίχθηκε σε ίδια κεφάλαια και ερευνητικά έργα. Το 2022 όμως ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε το 2023 την χρηματοδότηση της εταιρίας αντλώντας 8,6 εκατομμύρια ευρώ από το European Innovation Council Fund (EIC Fund), το μεγαλύτερο τεχνολογικό Fund της Ευρώπη, το οποίο διαχειρίζεται η EIB και VC Funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως τα New Energy Partners, Deep Capital και Brace Agriculture Holdings. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί είμαστε η μόνη ελληνική εταιρία όπου το EIC Fund συμμετέχει στην μετοχική μας σύνθεση. Αυτό γίνεται μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με ποσοστό επιτυχίας μικρότερο του 3%.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Τα άμεσα σχέδια μας είναι η ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής του προϊόντος μας στην ΒΙΠΕ της Πάτρας, η οποία αρχικά θε έχει δυναμικότητα 150MWp και σύντομα 300MWp και το scale-up των πωλήσεών μας στην παγκόσμια αγορά. Προς το παρόν, τα προϊόντα μας κατασκευάζονται σε Κίνα και Ινδία, αλλά στο τέλος του 2024 θα κατασκευάζονται στην Πάτρα. Ήδη έχουμε εγκαταστήσει πάνελ της Brite σε διάφορες καλλιέργειες στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Σιγκαπούρη και Ινδονησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v