Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: Τι αλλάζει στη φορολογία

Ενιαία, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική θα είναι η φορολογική κλίμακα που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ εξηγεί σε συνέντευξη στο euro2day ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Πότε βλέπει μείωση για φυσικά πρόσωπα - επιχειρήσεις.

Παπακωνσταντίνου: Τι αλλάζει στη φορολογία
Την ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ στη φορολόγηση φυσικών προσώπων αναλύει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, ευρωβουλευτής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Euro2day.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων είναι μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που καθιστά το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο

Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι δεν θα αυξηθεί, αλλά αντίθετα, υπάρχει πρόθεση να μειωθεί η φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τη φορολόγηση των μερισμάτων, τονίζει ότι θα ακολουθεί τη φορολογία των φυσικών προσώπων, κάτι που σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδήματα με χαμηλά συμπληρωματικά έσοδα από μερίσματα θα δουν φορολογική ελάφρυνση ενώ αντιθέτως, όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα από μετοχές θα πληρώνουν ό,τι και ο εργαζόμενος με τα ίδια εισοδήματα.

Το "βαρύ πυροβολικό" της νέας γενιάς του κινήματος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη δύναμη των συνεργασιών και στην "ηλικιακή ανανέωση" την οποία χαρακτηριζει απαραίτητη.       

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπακωνσταντίνου:

κ. Παπακωνσταντίνου, τι είναι αυτό που σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι θα επιτύχετε εκεί που άλλες κυβερνήσεις απέτυχαν; Μιλώ για θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα και η φοροδιαφυγή.

Ο δρόμος είναι αναμφίβολα δύσκολος. Θέσαμε ως φιλόδοξο στόχο να αντιμετωπίσουμε χρόνιες και βαθιά ριζωμένες παθογένειες. Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε να πετύχουμε. Πρώτον, διότι ο πολιτικός μας φορέας κουβαλάει μια πολύτιμη κυβερνητική εμπειρία. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε ρομαντικοί.

Έχουμε στην πλάτη μας επιτυχίες και αποτυχίες που μας έχουν διδάξει πολλά και μας καθιστούν ώριμους. Δεύτερον, κάναμε ως αντιπολίτευση την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Νομίζω πως ποτέ αντιπολίτευση δεν έχει κάνει τόσο λεπτομερή παρουσίαση θέσεων για το ποιες αποφάσεις θα λάβει τις 100 πρώτες μέρες -σε επίπεδο νομοσχεδίου, πως αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο. Τρίτον, δεν έχουμε ως χώρα άλλη λύση παρά να πετύχουμε. Δεν υπάρχει το περιθώριο της αποτυχίας. Αισθανόμαστε πλήρως το κρίσιμο σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει καθώς και το βάρος της ευθύνης που φέρουμε. 

Βλέπουμε τα βασικότερα στελέχη του λεγόμενου μεσαίου χώρου που σφράγισαν την οικονομική πολιτική της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ να είναι εκτός συνδυασμών. Τι σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα των εκλογών στο υπουργείο οικονομίας;

Δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα. Η κάθε περίπτωση είναι διακριτή, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τον φυσιολογικό παράγοντα της ηλικιακής ανανέωσης. Ας θυμηθούμε πως έχουν περάσει 16 χρόνια από την τελευταία φορά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1993. Η συμμετοχή στην ΟΝΕ είναι από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά της χώρας. Μας έδωσε αυτοπεποίθηση και μας δίνει σήμερα ασύγκριτη ασφάλεια στην τρικυμία της μεγάλης κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να αφομοιώνει συλλογικά τα διδάγματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες του. 

Πως θα χειριστείτε το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος; Αν το εκτιμώμενο για το 2009 6% παρθεί η απόφαση να κατέβει στο 3%, θα απαιτηθούν περίπου 7,5 δισ. ευρώ μόνο για την κάλυψη αυτής της τρύπας. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Ξέρετε, οι μειώσεις των ελλειμμάτων δεν διατάσσονται με αποφάσεις. Όποιος και αν αποφασίσει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου, θα αποτύχει οικτρά. Η απάντηση στο πως θα μειωθεί το έλλειμμα κρύβεται στο ερώτημα «πως αυξήθηκε το έλλειμμα». Η απάντηση είναι σαφής: πρωτοφανής πελατειακή σπατάλη, έξαρση της φοροδιαφυγής, διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η λύση βρίσκεται στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων αυτών των αιτιών. Με ένα πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας γιατί αν δεν πάρει μπρος η οικονομία, ό,τι και να κάνουμε, τα έσοδα θα μειώνονται και τα ελλείμματα θα αυξάνονται. Με την ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών και τη στοχευμένη και με σύγχρονα εργαλεία καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Με δραστική καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης με την αξιολόγηση όλου του προϋπολογισμού από μηδενική βάση, κανόνες διαφάνειας παντού, προγραμματικούς προϋπολογισμούς που συνδέουν τη χρηματοδότηση με μετρήσιμους στόχους και υπηρεσίες, αυστηρούς ελέγχους δαπανών. 

Τι ακριβώς προβλέπει η «ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα», πως θα εφαρμοστεί και ποιοι είναι οι συντελεστές της;

Ξεχάσατε και τη λέξη «τιμαριθμοποιημένη». Λέμε πολύ απλά, πρώτον, η κλίμακα θα είναι πιο προοδευτική, χωρίς όμως αύξηση των συντελεστών. Τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα δεν θα επιβαρυνθούν, αντιθέτως θα έχουν και μειώσεις φορολογικού βάρους.

Δεύτερον
, η κλίμακα θα προσαρμόζεται ώστε να μη χάνει ο φορολογούμενος από τον πληθωρισμό.

Τρίτον, η φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία ώστε να εντάσσονται σ’αυτην όλα τα εισοδήματα και να μην φορολογούνται τα μερίσματα διαφορετικά από τα εισοδήματα από εργασία. Ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων είναι μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που καθιστά το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο. 

Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για τη φορολογία των επιχειρήσεων; Θα μειωθεί;

Είναι βέβαιο πως δεν θα αυξηθεί η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που παραμένουν στα ταμεία της επιχείρησης. Πρόθεσή μας είναι μάλιστα να μειώσουμε τη φορολογία των αδιανέμητων κερδών από το σημερινό επίπεδο του 25%, αν έχουμε τη βεβαιότητα πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αντιθέτως, εξηγήσαμε πως η φορολογία των μερισμάτων, δηλαδή των κερδών που διανέμονται, θα αλλάξει ριζικά και θα ακολουθεί τη κλίμακα της φορολογίας των φυσικών προσώπων που εισπράττουν τα μερίσματα αυτά.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως κάποιος με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλά συμπληρωματικά έσοδα από μερίσματα θα δει φορολογική ελάφρυνση. Αντιθέτως κάποιος με μεγάλα εισοδήματα από μετοχές θα πληρώνει ό,τι και ο εργαζόμενος με τα ίδια εισοδήματα. 

Πως θα αποτρέψετε την ανάμιξη της κουλτούρας του παλαιού, κομματικού ΠΑΣΟΚ στη νέα διακυβέρνηση; Ρωτώ γιατί παρά τις προειδοποιήσεις αρκετοί… προβάρουν τίτλους.

Θα προσέξατε ίσως πως, παρά το γεγονός ότι αυτό αυτονόητα δεσπόζει το θέμα της οικονομικής κρίσης, εμείς διατηρούμε παράλληλα σε πολύ υψηλό επίπεδο τα θέματα διαφάνειας, κράτους-πολίτη, τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Και αυτό διότι τίποτε δεν θα καταφέρουμε αν δεν κάνουμε παράλληλα απτά βήματα για ένα ευνομούμενο κράτος. Η Ελλάδα δεν θα έχει θέση στον 21ο αιώνα αν δεν χτυπήσουμε αποφασιστικά την διαφθορά, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την έλλειψη κανόνων, την «κοινωνία των κολλητών». Όσοι δεν έχουν αντιληφθεί πως εννοούμε αυτά που λέμε, θα απογοητευτούν οικτρά. 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημεία στο πρόγραμμα των κομμάτων της αριστεράς τα οποία επιτρέπουν τη μετεκλογική συνεργασία και ποια αυτά που έχουν λειτουργούν αντίρροπα;

Πιστεύουμε πως η επιλογή των πολιτών θα είναι αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση διότι αυτό απαιτεί το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας. Δεν είναι θέμα κομματικού εγωισμού αλλά αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης. Αντιθέτως, δεν έχουμε καμία πρόθεση να σφετεριστούμε την εξουσία. Έχουμε ήδη απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία εξ αντικειμένου υπάρχει σύγκλιση απόψεων, όπως στο θέμα του περιβάλλοντος, της παιδείας, της διαφάνειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v