Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Μάνος: «Το μνημόνιο δεν υπάρχει πια»

Νέες θυσίες στο Δημόσιο ζητά ο επικεφαλής του συνασπισμού Δημιουργία Ξανά. Όχι στην εμπλοκή της τρόικας στον ιδιωτικό τομέα. Εισηγείται κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών. Η συμφωνία με Τζήμερο. Το μετεκλογικό πλάνο.

Αντίπαλος των αντιμνημονιακών δυνάμεων, αυστηρότερος και από την ίδια την τρόικα όσον αφορά τον περιορισμό του δημόσιου τομέα και επικριτικός απέναντι στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις εμφανίζεται ο κ. Στέφανος Μάνος, πρόεδρος της Δράσης και επικεφαλής του συνασπισμού Δημιουργία Ξανά!

Θεωρεί ότι το μνημόνιο έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα και πως την επομένη των εκλογών οι δανειστές θα απαιτήσουν νέο προσαρμοσμένο πρόγραμμα. Κρίνοντας τις επιταγές των δύο οικονομικών σχεδίων που έχουν επιβληθεί στη χώρα, δηλώνει απόλυτα σύμφωνος με το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.

Διαφωνεί με τις παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερο περιορισμό του δημόσιου τομέα, με απολύσεις άνω των 150.000 υπαλλήλων που προβλέπονται.

Προτείνει λύση για το ασφαλιστικό μέσω της καθιέρωσης ενιαίας βασικής σύνταξης 700 ευρώ για όλους με τη συμπλήρωση του 67ου έτους, καταργώντας τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Τάσσεται κατά των συνδικάτων και ειδικότερα της ΕΣΗΕΑ, κατηγορώντας τον συνδικαλισμό για υπερεξουσίες. Δεν αρνείται ωστόσο το δικαίωμά τους να διαπραγματεύονται για λογαριασμό των εργαζομένων τις συλλογικές συμβάσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Θεωρεί ότι θύμα της κρίσης είναι μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «κακές» ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάχθηκαν με το Δημόσιο. Αντιτάσσει, ωστόσο, το ότι υφίσταται υγιής επιχειρηματικότητα, η οποία θα έπρεπε να υποστηριχθεί.

Παραδέχεται ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με τον πρόσφατο εταίρο της Δράσης, το κόμμα Δημιουργία Ξανά!, συμπληρώνει όμως ότι βασικές παραδοχές οδήγησαν σε συνεργασία εν όψει των εκλογών.

Θεωρεί ότι πιθανή κυβέρνηση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρξουν επιτυχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και θεωρεί ότι η πιθανή παρουσία του κόμματός του στη βουλή και σε μια νέα κυβέρνηση θα παίξει ρόλο καταλύτη. Θέτει ως προϋποθέσεις τη συναίνεση στη συρρίκνωση του δημοσίου και τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Επιτίθεται δε στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για την άρνησή του στους δύο αυτούς τομείς.

Χαρακτηρίζει ολέθριο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η αποτυχία μιας κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα φέρει πιο κοντά στην αυτοδυναμία τον ΣΥΡΙΖΑ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v