Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το cloud computing μετασχηματίζει την αγορά της τεχνολογίας

Στο σημερινό σκληρό οικονομικό περιβάλλον, όπου το κεφάλαιο είναι σπάνιο και κάθε ευρώ ιερό, η εξοικονόμηση χρημάτων που προσφέρει το cloud computing το καθιστά ολοένα και πιο ελκυστικό ως εναλλακτική του συνηθισμένου, παραδοσιακού ΙΤ.

Πώς το cloud computing μετασχηματίζει την αγορά της τεχνολογίας
  • του Nicholas Carr*

Το cloud computing πάει όλο και ψηλότερα, πλην όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ακόμα καταλάβει σε βάθος περί τίνος πρόκειται. Σπεύδω λοιπόν να πω ότι, όπως περιγράφω και στο βιβλίο μου «The Big Switch», η ανάδυση του cloud μοντέλου στο computing δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός.

Περίπου 100 χρόνια πριν, ένας παρόμοιος μετασχηματισμός συντελέστηκε όσον αφορά την προμήθεια της μηχανικής ενέργειας, μίας κρίσιμης πηγής για τους κατασκευαστές. Μέχρι το 1900 ο ιδιοκτήτες εργοστασίων έπρεπε πάντα μόνοι τους να παράγουν όλη την ποσότητα ενέργειας που απαιτούνταν για να λειτουργήσουν οι μηχανές τους. Γι’ αυτό τον λόγο έχτιζαν ή αγόραζαν νερόμυλους, ατμομηχανές ή ηλεκτρογεννήτριες, που έστηναν μέσα ή δίπλα στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.

Οι κεφαλαιακές επενδύσεις που απαιτούνταν για τον εξοπλισμό ήταν τεράστιες και το κόστος αυτό πολλαπλασιαζόταν από την ανάγκη πρόσληψης μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων εργαζομένων για να λειτουργούν τους in-house σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Από την στιγμή όμως που δημιουργήθηκαν τα δίκτυα παραγωγής και παροχής ενέργειας, επιτρέποντας την προμήθεια συνεχούς ηλεκτρικού από υψηλής απόδοσης κεντρικές μονάδες, οι ιδιοκτήτες εργοστασίων γρήγορα εγκατέλειψαν την ιδιωτική λειτουργία παραγωγής ενέργειας και συνδέθηκαν στο καινούργιο δίκτυο. Η αλλαγή αυτή απαίτησε από τους μάνατζερς να κάνουν ένα μεγάλο άλμα, δείχνοντας τυφλή εμπιστοσύνη σε κάτι καινούργιο, αφού πάντα υπέθεταν ότι η παραγωγή ενέργειας ήταν μία εσωτερική λειτουργία. Ωστόσο, τα οφέλη που διαφαίνονταν και τελικά αποκόμισαν έκαναν την μετάβαση τόσο ελκυστική όσο και αναπόφευκτη.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε δραματικά και οδήγησε σε μία έκρηξη καινοτομιών ανάμεσα στους χρήστες της ενέργειας.

Η επιθυμία των εταιρειών να μειώσουν τα έξοδα και να απελευθερώσουν κεφάλαια για περισσότερο παραγωγικές χρήσεις ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που ασπάστηκαν την παρεχόμενη από εταιρείες κοινής ωφελείας ενέργεια. Είναι, επίσης, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι εταιρείες σήμερα αγκαλιάζουν την έννοια του cloud computing.

Η αγορά και η συντήρηση τεχνολογιών της πληροφορίας, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και λογισμικού, έχει εξελιχθεί σε μία πολύ μεγάλη και συχνά δυσβάστακτη δαπάνη για πολλές εταιρείες. Σήμερα, για την μέση επιχείρηση, σχεδόν το 50% των επενδύσεων σε κεφαλαιακό εξοπλισμό πηγαίνει στην πληροφορική, το δε ΙΤ αντιπροσωπεύει επίσης σημαντικό ποσοστό των συνολικών λειτουργικών δαπανών. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει να σπαταλιέται, καθώς πολύ από το capacity των εταιρικών συστημάτων πληροφορικής δεν χρησιμοποιείται ή αξιοποιείται τελικά ποτέ.

Με το software-as-a-service, το hardware-as-a-service και τις υπόλοιπες προσφορές του «σύννεφου» οι εταιρείες απαλλάσσονται από την δαπάνη αγοράς και λειτουργίας πολύπλοκων υπολογιστικών γραναζιών, από το κόστος αδειοδότησης εταιρικών εφαρμογών, καθώς και από το να πληρώνουν τους προμηθευτές μεγάλες αμοιβές για την διατήρηση των συμβολαίων. Πληρώνουν μόνον για τις υπηρεσίες που χρειάζονται, μέσω απλών συνδρομών ή συμβολαίων χρήσης.

Στο σημερινό σκληρό οικονομικό περιβάλλον, όπου το κεφάλαιο είναι σπάνιο και κάθε ευρώ ιερό, η εξοικονόμηση χρημάτων που προσφέρει το cloud computing το καθιστά ολοένα και πιο ελκυστικό ως εναλλακτική του συνηθισμένου, παραδοσιακού ΙΤ. Ωστόσο, τα μειωμένα κόστη δεν είναι το μόνο όφελος του cloud computing. Η ικανότητα μία εταιρεία να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει ετοιμοπαράδοτες αλλά ιδιαίτερα προσαρμόσιμες στις απαιτήσεις της εφαρμογές και πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού, μπορεί να μειώσει δραματικά τον χρόνο και τους κινδύνους που εμπεριέχονται στην ανάπτυξη καινούργιων ΙΤ ικανοτήτων.

Τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας ενισχύονται από την ικανότητα των συστημάτων cloud να κλιμακώνονται αυτόματα προκειμένου να εκφράσουν και να ανταποκριθούν σε αλλαγές στην ζήτηση.

Το cloud computing μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος και τους κινδύνους των πειραματισμών. Οι εταιρείες δεν χρειάζεται πια να ανησυχούν για την αρχική επένδυση σε καινούργιο hardware και λογισμικό, που παραδοσιακά προηγούνταν και συχνά εμπόδιζε την ανάπτυξη και των προσπαθειών για καινοτομία.

 

* Συγγραφέας, ελεύθερος αρθρογράφος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v