Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιχειρήσεις και η ανάγκη για «ζωντανή γνώση»

Στο τέλος θα κερδίσουν και θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που ξέρουν να αξιοποιούν καλύτερα το ανθρώπινο στοιχείο. Αξιοποίηση σημαίνει, κατ’ αρχήν, ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης.

Οι επιχειρήσεις και η ανάγκη για «ζωντανή γνώση»

Κάποιος είπε ότι «οι καρποί του μέλλοντος βρίσκονται στο παρόν». Δεν είχε άδικο, κάθε άλλο –και αυτό επαληθεύεται καθημερινά.

Πιστεύουμε ότι το ζητούμενο στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι η αποτελεσματικότητα, η οποία προκύπτει από την συντονισμένη και ολοκληρωμένη παρέμβαση σε τρεις παράγοντες: α) άνθρωπος, β) κλίμα, γ) μέθοδοι.

Κοινός παρονομαστής όλων είναι το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο δημιουργεί και αναπαράγει το κλίμα και που αποφασίζει και αξιοποιεί τις μεθόδους. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα κερδίσουν και θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που ξέρουν να αξιοποιούν καλύτερα το ανθρώπινο στοιχείο. Αξιοποίηση σημαίνει, κατ’ αρχήν, ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης.

Σήμερα, η αντίθεση ανάμεσα στην «νεκρή εργασία» και στην «ζωντανή εργασία» παραχωρεί σταθερά την θέση της σε μία νέα αντίθεση ανάμεσα στην «νεκρή γνώση» και στην «ζωντανή γνώση». Μία επαναλαμβανόμενη εργασία, που δεν απαιτεί προσόντα, που εκτελείται με εφαρμογή στατικών κανόνων, είναι μία «νεκρή γνώση». Η απαραίτητη πηγή οικονομικής επιτυχίας για την επιχείρηση σήμερα μεταφέρεται από την «νεκρή» γνώση – εργασία χωρίς προσόντα– προς την ζωντανή γνώση, δηλαδή σε εργασία που απαιτεί ικανότητες, γνώσει και δεξιότητες οι οποίες αποκτώνται με την εκπαίδευση.

Η γνώση είναι παραγωγική αν είναι συνεχής (δια βίου εκπαίδευση), αν αξιοποιείται στον χώρο της δουλειάς, αν διαχέεται, αν δημιουργεί προϋποθέσεις εξέλιξης. Ωθήστε τους ανθρώπους σας να επενδύσουν σε γνώση. Ένας διευθυντής ορχήστρας είναι τόσο καλός όσο και η ορχήστρα του. Προγραμματίστε σωστά την δουλειά σας για να μπορούν όλοι, κυριολεκτικά όλοι, να ωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που τους παρέχονται.

Μην γυρνάτε την πλάτη σας στον ωκεανό. Κοιτάξτε προς τα έξω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v