Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η επιτυχία είναι ένας... μύθος

Πολύ περισσότερο από του να είναι κάποιος πλούσιος, ή γνωστός και ισχυρός, έχει το νόημα της ζωής του και η σημασία που αποκτά ο ίδιος.

Γιατί η επιτυχία είναι ένας... μύθος
  • του Σάιμον Τ. Μπέιλι*

«Να είσαι πετυχημένος!».

Αυτό είναι το δόγμα ενός κόσμου σε κατάσταση μέθης, που πιστεύει πως η επίτευξη της επιτυχίας - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό - είναι η αρχή και το τέλος των πάντων.

Επί χρόνια, όλη μου η ζωή και η επαγγελματική δραστηριότητα είχαν να κάνουν με την επιδίωξη της επιτυχίας «Να φτάσεις στην κορυφή... να είσαι ο καλύτερος... να πετύχεις κόντρα στους πάντες και τα πάντα... κέρδισε ό,τι μπορείς και μη σταματάς μέχρι να τo αποκτήσεις». Αυτό ήταν τo δόγμα μου.

Λοιπόν, μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι είχα την ευτυχία να βιώσω αυτό που πολλοί άνθρωποι ονομάζουν επιτυχία. Κι όμως, ταυτόχρονα ανακάλυψα οτι κατι έλειπε, αλλά δεν μπορούσα να τo προσδιορίσω.

• Είχα επιτυχία αλλά καμία σημασία.
• Είχα χρήματα αλλά κανένα νόημα.
• Είχα δύναμη και κύρος αλλά κανένα σκοπό.
• Είχα όνομα αλλά καμία ικανοποίηση.
• Ήμουν σωματικά ζωντανός αλλά πνευματικά νεκρός.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Τότε διάβασα κάτι σχετικά με τον Αλ Καπονε, τον διαβόητο γκάνγκστερ, τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας «Ο σημαδεμένος», ο οποίος έδρασε τη δεκαετία του 1930. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο διέπραττε βίαιες πράξεις, απάντησε: «Το μόνο που θέλησα στη ζωή ήταν να είμαι σημαντικός».

Την πρώτη φορά που το διάβασα έμεινα εμβρόντητος.

Έτσι κι εγώ αποφάσισα πως θέλω κάτι περισσότερο από την απλή επιτυχία. Θέλω να φανώ σημαντικός. Πάντως, να είστε βέβαιοι πως αντίθετα με τον Καπόνε, επιλέγω να αναζητώ μόνο τη θετική σημασία!
Κατά την άποψή μου, η επιτυχία είναι ένας μύθος, ενώ η σημασία είναι η πραγματικότητα. Επιλέγω να επιδιώκω τη σημαντική επιτυχία.

Μη με παρεξηγήσετε... η επιτυχία αυτή καθαυτή δεν είναι κάτι το αρνητικό. Εκείνη η τάση προς κάτι το μεγαλύτερο και ανώτερο είναι καθοριστική. Όμως, πάρα πολλοί που φτάνουν στην κορυφή την οποία είχαν θέσει ως στόχο, διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα κυνηγούσαν μια φενάκη. Έπειτα από λίγο η έξαψη ξεθυμαίνει, οι έπαινοι σβήνουν και συχνά διαπιστώνουν πως έχουν απομείνει μόνοι στην κορυφή.

Το τίμημα της επιτυχίας ήταν μεγαλύτερο απ' ό,τι υπολόγιζαν να διαθέσουν, με αποτέλεσμα οι προσωπικές τους σχέσεις, η υγεία τους ή η ψυχική τους ηρεμία να καταγράφονται μεταξύ των θυμάτων της επιτυχίας τους.

Από την προσωπική μου εμπειρία, είναι απείρως προτιμότερο να είσαι επιτυχημένος με σημασία παρά να είσαι επιτυχημένος δίχως σκοπό.

Φαίνεται πως δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύει. Έχει κάνει την εμφάνισή του ένα κίνημα, στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πως το ποιοι είναι έχει μεγαλύτερη σημασία από το τι κάνουν. Ο Ντόνιελ Πινκ, συγγραφέας του «Α Whole New Mind» («Μια ολότελα νέα νοοτροπία»), αναφέρει: «…Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α., περισσότεροι από τρεις στους πέντε ενήλικους πιστεύουν πως μια ισχυρότερη αίσθηση νοήματος θα βελτίωνε την εργασιακή τους καθημερινότητα. Αντίστοιχα, το 70% όσων συμμετείχαν σε μια ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική δεξαμενή σκέψης Roffey Park, ανέφεραν πως ήθελαν η επαγγελματική τους ζωή να διαθέτει περισσότερο νόημα….».

(*) Συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και πιστοποιημένος επαγγελματίας ομιλητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v