Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί ένας μάνατζερ να γίνει θύμα των... αριθμών

Όση περισσότερη γνώση των οικονομικών εργαλείων έχει ένας μάνατζερ, τόσο το καλύτερο γι΄αυτόν και την επιχείρηση. Η σημασία της πληροφόρησης και ο κίνδυνος ο όγκος της να κρύψει την ουσία.

Πώς μπορεί ένας μάνατζερ να γίνει θύμα των... αριθμών

Όλα τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις γύρω από την οικονομία και κάποια από αυτά, αγνοούν και τα στοιχειώδη.

Ενδεχομένως στη διάρκεια των σπουδών τους αυτή η άγνοια να θεωρείτο και «συγκριτικό πλεονέκτημα». Ίσως να είναι ορθή η τοποθέτηση αυτή.

Δεν αποκλείω όμως, κάποιοι μάνατζερ, να έχετε ακούσει ένα παλιό ρητό που λέει ότι «δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτό που δεν μπορείτε να μετρήσετε». Τα οικονομικά εργαλεία σας βοηθούν να μετράτε τις επιδόσεις – μιας σειράς προϊόντων, μιας επένδυσης της ομάδας ενός τμήματος ή της υγείας του οργανισμού.

Περιλαμβάνουν ευρέως διαδεδομένες οικονομικές καταστάσεις, διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμών και άλλα διαγνωστικά πλαίσια. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων για την αξιολόγηση του τμήματος της επιχείρησης που εποπτεύετε θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ισχύ έναντι των συναδέλφων σας στο οικονομικό τμήμα και θα αυξήσετε την ηγετική σας ικανότητα όταν παρουσιάζετε μια νέα ιδέα ή έναν προϋπολογισμό.

Ως μάνατζερ, δε χρειάζεται να είστε ειδικός στα οικονομικά θέματα. Όμως η γνώση των οικονομικών εργαλείων και η στρατηγική σκέψη μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες επιδόσεις σας, αλλά και την επαγγελματική ανέλιξή σας.

Ο «οικονομικός γραμματισμός» υποστηρίζει περαιτέρω την ικανότητά σας να κατανοήσετε τη συνολική θέση και τη στρατηγική της εταιρείας σας,και πώς εντάσσεται το δικό σας κομμάτι στην ευρύτερη εικόνα. Η κατανόηση των οικονομικών θα σας βοηθήσει να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο κατανομής πόρων μέσα στη μονάδα σας και τον τρόπο κατανομής πόρων μέσα στη μονάδα σας και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συνεισφέρετε όσο το δυνατόν καλύτερα στον οργανισμό συνολικά. Τέλος, αν μπορείτε να μεταφράζετε τους διοικητικούς στόχους και τις τακτικές σας σε αυτή τη γλώσσα για τους διευθυντές σας, θα τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε ένας έξυπνος στοχαστής συστημάτων με μια αίσθηση του τρόπου λειτουργίας ολόκληρης της επιχείρησης.

Αν φοβάστε ότι οι γνώσεις σας στα οικονομικά δεν είναι πολύ δυνατές, μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνος. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου, τα περισσότερα ανώτερα στελέχη θεωρούν ότι η μέτρηση των οικονομικών επιδόσεων είναι μιας επαχθής, αν όχι απειλητική, εργασία», γράφει ο Andrew Likierman, πρύτανης του London Business School και πρώην διευθύνων σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επειδή τα στελέχη δεν έχουν εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους για τα οικονομικά, εξηγεί, αφήνουν αυτή τη σημαντική εργασία «σε άτομα που ενδέχεται να μην είναι φυσικοί γνώστες των επιδόσεων, αλλά να μιλούν με ευχέρεια τη γλώσσα των λογιστικών φύλλων. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ένας όγκος αριθμών και συγκρίσεων που παρέχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τις επιδόσεις μιας εταιρείες και που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποφάσεις που τη ζημιώνουν».

Όταν αποκτήσετε γνώση των οικονομικών, θα μπορείτε να συνδυάζετε τους αριθμούς και τις επιχειρηματικές γνώσεις σας σε μια ισχυρή εικόνα των ενεργειών, των επιδόσεων και των ευκαιριών της εταιρείας», τονίζει σε άρθρο του το «Χάρβαρντ Μπίζνες Ριβιού».

Και σε μια θαυμάσια έκδοσή του, παραθέτει τα βασικά στοιχεία των οικονομικών επιδόσεων, επισημαίνοντας ότι η μη σωστή ανάγνωση αριθμών και δεδομένων μπορεί να καταλήγει σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Παρόλο που η επιχείρησή σας βασίζεται στα μαθηματικά, οι αριθμοί μπορούν εύκολα να σας παραπλανήσουν. Πράγματι, πολλοί μάνατζερ εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα οικονομικά είναι εξίσου τέχνη και επιστήμη. Η πηγή των πληροφοριών σας συχνά είναι κάποιος άνθρωπος, για παράδειγμα ο ειδικός σε θέματα προμηθειών που συγκεντρώνει προσφορές από προμηθευτές – και οι δικές του προκαταλήψεις ενδέχεται να χρωματίσουν τα δεδομένα ή τον τρόπο που παρουσιάζονται. Αν έχει προσωπικό συμφέρον από το αποτέλεσμα ενός υπολογισμού, μπορεί να υπερεκτιμήσει ή να υποτιμήσει ένα νούμερο, ακόμα και ασυνείδητα».

Το να γνωρίζετε, λοιπόν, τα οικονομικά εργαλεία και κυρίως να μπορείτε να τα διαβάζετε σωστά κάθε άλλο παρά «βαρετή υπόθεση» είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v