Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Η νέα, «καυτή», αναδυόμενη αγορά

Παρά την ύφεση, την ανεργία και την υποβάθμιση από την MSCI, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Craig Mellow, ο οποίος καλύπτει αναδυόμενες αγορές.

Ελλάδα: Η νέα, «καυτή», αναδυόμενη αγορά

Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές πάνε από το κακό στο χειρότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Το παγκόσμιο επενδυτικό κατεστημένο, καλώς ή κακώς, θεωρεί ότι η Fed σχεδιάζει να περιορίσει σύντομα το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, θα κάνει μια σειρά εναλλακτικών επενδύσεων λιγότερο ελκυστικές και θα οδηγήσει σε άνοδο του δολαρίου σε σχέση με τα περισσότερα νομίσματα της «δεύτερης ταχύτητας» - αυτό αφορά περισσότερο τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Οι επενδυτές έχουν ήδη βγει από τον χώρο των αναδυόμενων αγορών, ο οποίος ήδη υποαπέδιδε έναντι της αμερικανικής αγοράς. Ο δείκτης iShares MSCI Emerging Markets Index ETF έχει καταγράψει πτώση 10% τον περασμένο μήνα, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη που αποκόμισε τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα, όμως, με τον Craig Mellow, δημοσιογράφο ο οποίος καλύπτει θέματα αναδυόμενων αγορών, «υπάρχει ένα πιθανό λαμπερό σημείο για τις αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου: η Ελλάδα. Ναι, η Ελλάδα. Αυτό το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, που υποφέρει εδώ και πολύ καιρό, υπέστη μια νέα ταπείνωση την περασμένη εβδομάδα. Η MSCI την υποβάθμισε από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, επικαλούμενη τις αναιμικές αποτιμήσεις και τις διάφορες σαθρές πρακτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών - η πρώτη τέτοια υποτίμηση στη χρηματοοικονομική ιστορία. Την ίδια ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε την εθνική ραδιοτηλεόραση, σε μια ακραία άσκηση της λιτότητας».

Επίσης υποστηρίζει: «Όπως και να την αποκαλέσετε, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες. Αν ακούγεται τρελή η ιδέα του να βγάλεις χρήμα από μια χώρα της οποίας η οικονομία συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία πέντε χρόνια και στην οποία η ανεργία ανέρχεται στα δύο τρίτα του πληθυσμού, ξανασκεφτείτε το. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα είχαν τιμολογηθεί για χρεοκοπία και αποβολή της χώρας από το ευρώ, όμως αυτό δεν έγινε και οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί δραματικά. Ο Global X FTSE Greek 20 ETF έχει κερδίσει περισσότερο από 50% σε αξία από τον Ιούνιο του 2012. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, που κορυφώθηκαν στο 48,6% τον Μάρτιο του 2012, έχουν πέσει στο 10% τώρα, δίνοντας πολλά λεφτά σε όσους ήταν αρκετά θαρραλέοι ώστε να αγοράσουν».

Πράγματι, και στις δύο αγορές υπήρξε έντονο sell-off τον περασμένο μήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κατά 20% κι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί και πάλι κατά 150 μονάδες βάσης.
«Είναι όμως αυτό ένα τίναγμα της ψόφιας γάτας που... υποχωρεί στους νόμους της βαρύτητας, ή μήπως είναι μια αγοραστική ευκαιρία πριν από την επόμενη αναβάθμιση;

Υπάρχουν λόγοι να επιλέξουμε την πιο αισιόδοξη απάντηση», λέει ο Mellow. «Η μακρά και επώδυνη ύφεση στην Ελλάδα μπορεί επιτέλους να τερματιστεί του χρόνου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ανάπτυξη χαμηλότερη του 1% - που δεν είναι σπουδαίο, όμως είναι καλύτερο από τη συρρίκνωση του 5% φέτος. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεπερνά τους στόχους της δημοσιονομικής λιτότητας, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου να είναι μόλις στο ένα τέταρτο από το αναμενόμενο.

Αυτό έχει κάνει τους «ταμίες» της Ελλάδας -δηλαδή την τρόικα- να χαλαρώσουν τη στάση τους απέναντι στη χώρα, κάνοντας πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας ακόμα απομείωσης χρέους το επόμενο έτος. Η έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε πρόσφατα αναγνωρίζει «λάθη» από την πλευρά του Ταμείου που οδήγησαν σε πιο σοβαρές επιπτώσεις από αυτές που αναμένονταν από τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

Η πραγματική ελληνική οικονομία εκπέμπει και αυτή κάποια κάπως αισιόδοξα μηνύματα, ιδιαίτερα από τον ζωτικής σημασίας τουριστικό τομέα, ο οποίος συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 5,5%. Οι ξενοδόχοι περιμένουν ανάκαμψη φέτος χάρη στην παύση των απεργιών, ενώ οι περικοπές κόστους έχουν κάνει την Ελλάδα ταξιδιωτικό προορισμό φθηνότερο κατά 40% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν προσφάτως. Οι αιματηρές εξεγέρσεις στον ανταγωνιστικό προορισμό, την Τουρκία, που ήρθαν στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα».

Και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Mellow, «δεν έχει ένα πρόβλημα που έχουν οι περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές: ένα χαμηλού όγκου συναλλαγών νόμισμα που υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και το ευρώ δεν έχουν πάρει διαζύγιο, παρά τις φωνές από τη γαλαρία. Το ευρώ παραμένει βράχος έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος. Συγκριτικά, το ρεάλ της Βραζιλίας έχει υποχωρήσει κατά 8% από τον Μάρτιο.

Βέβαια, θα μπορούσαν όλα να πάνε και πάλι στραβά για τη χώρα. Όμως, οι κρίσεις και η υπερβολή στα ΜΜΕ που τις ακολουθεί τείνουν να δημιουργούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες. Ρωτήστε οποιονδήποτε αγόρασε ρωσικές μετοχές το 1999, τουρκικές μετοχές το 2002, ή οτιδήποτε από οπουδήποτε το 2009. Τώρα που η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι αναδυόμενη αγορά θα μπορούσε να ακμάσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v