Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικοί δείκτες Vs χαμηλού τζίρου

Επενδυτική άπνοια, χαμηλή συναλλακτική κίνηση αλλά και αναμονή για τις γερμανικές εκλογές χαρακτηρίζουν τη Σοφοκλέους. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα. Θετικά σινιάλα από διεθνείς αγορές. Το θέμα των τραπεζών.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
ΧΑ: Θετικοί δείκτες Vs χαμηλού τζίρου

Κρίσιμοι και οριακοί είναι οι καιροί που ζούμε. Συνάμα, η προβλεπτική μας ικανότητα επηρεάζεται από την ευρύτερη χαμηλή ορατότητα που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ο ευρωπαϊκός και ο παγκόσμιος συναγερμός παραμένουν σε ισχύ. Επιπλέον, η αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων αναμένεται να πάει λίγο πίσω εξαιτίας της θερινής ραστώνης.

Η εμπιστοσύνη -παράγοντας τόσο σημαντικός σε κάθε αγορά- έχει αμβλυνθεί σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη απαξίωση των επενδυτικών προϊόντων.

Η επενδυτική άπνοια, η χαμηλή συναλλακτική κίνηση, η αναμονή για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο προβληματισμός για τον μέχρι τώρα κλάδο-ατμομηχανή του ελληνικού χρηματιστηρίου, τις τράπεζες, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Ειδικά για τις τράπεζες, είναι πολλά τα θέματα που εκκρεμούν (σχέδια αναδιάρθρωσης, stress tests, ανησυχία για τα επισφαλή δάνεια, τρόπος χρηματοδότησης της οικονομίας κ.λπ.).

Η ελληνική οικονομία βιώνει ήδη πέντε έτη βαθιάς ύφεσης και αρκετοί αναλυτές αναμένουν ανάκαμψή της από το 2014 ή το αργότερο το 2015.

Σε επίπεδο αγοράς, σε συγκεκριμένους κλάδους η πτώση των πωλήσεων δείχνει να σταθεροποιείται, έστω προσωρινά. Κάποια μικρά έργα εμφανίζονται στον ορίζοντα, γεγονός που θα φανεί στα οικονομικά στοιχεία του 2014 και μετά. Αυτή είναι μια αισιόδοξη προοπτική.

Ωστόσο, η υποβάθμιση της αγοράς σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη από τη Morgan Stanley, η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου, οι εξελίξεις στο δημόσιο κι ο προβληματισμός και οι αστοχίες για τις αποκρατικοποιήσεις διατηρούν την υπάρχουσα στασιμότητα στην αγορά.

 

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 50, 90 και 200 ημερών. Παράλληλα ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο μέσον του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands. Σε συνέχεια ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα αγοράς.

Ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται στην «γκρίζα» περιοχή (περίπου στο 44) και αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι απαισιοδοξίας για τον Γενικό Δείκτη.

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα αγοράς από τις 17 Ιουλίου με stop loss (σημάδι πώλησης) τις 835 περίπου μονάδες. Σημαντικό επιβεβαιωτικό σημάδι ανόδου μπορεί να είναι η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών στις 847 μονάδες περίπου.

 

 

Στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει στις περιοχές των 830, 788, 758 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 853, 875, 900 και 930 μονάδων.

Τονίζεται ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που είναι βέβαια και εποχικό φαινόμενο, δεν βοηθά στην περαιτέρω αποσαφήνιση της κατάστασης.

 

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου PhD είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ.

** Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v