Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα όπλα της Αθήνας και το θετικό σενάριο

Το πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Μπορούμε να γράφουμε σελίδες γύρω από το τι δεν πήγε καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι πέτυχε στην ουσία. Η σημασία της εξόδου στις αγορές και η τελική «νίκη». Γράφει ο Θ. Κρίντας.

  • του Θεόδωρου Κρίντα*
Τα όπλα της Αθήνας και το θετικό σενάριο

Σύμφωνα με όλες τις έγκυρες αναλύσεις μέχρι σήμερα, τα χαρακτηριστικά του κόσμου το 2014 συνοψίζονται σε πέντε σημεία:

1. Επιβεβαίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ στο 3,7%.

2. Ισχυροποίηση του δολαρίου κυρίως μέσω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων στην Αμερική και με τη μεταφορά κεφαλαίων.

3. Μεγάλη προσφορά εταιρικών ομολόγων, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να υποκαθιστούν τον τραπεζικό δανεισμό.

4. Ισχυρές θετικές τάσεις για τις μετοχές, καθώς η «ποσοτική χαλάρωση» δεν αφήνει τις αποτιμήσεις ανεπηρέαστες.

5. Τα εμπορεύματα θα παραμείνουν ένας τομέας μικρού ενδιαφέροντος καθώς η προσφορά τους είναι επαρκής.

Σε αυτόν τον ενδιαφέροντα κόσμο λοιπόν θα κινηθεί η χώρα μας για το επόμενο έτος.

Τα βασικά μας όπλα: Το πρωτογενές πλεόνασμα και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα αρνητικά βρίσκεται η κόπωση του διεθνούς συστήματος από τη διατήρηση της χώρας στους τίτλους των εφημερίδων και οι επερχόμενες ευρωεκλογές που δεν επιτρέπουν ριζικές δράσεις-λύσεις.

Σε μια περίοδο όπου τα αρνητικά σενάρια πλεονάζουν, επιλέξαμε να προκρίνουμε ένα θετικό. Όχι μόνο λόγω της αισιοδοξίας μας, όχι μόνο γιατί διαβάζουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα σημάδια, αλλά κυρίως γιατί η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια «νίκη». Αυτή η νίκη μπορεί να έχει ελληνικά χρώματα.

Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ενώ σαφώς μπορούμε να γράφουμε σελίδες γύρω από το τι δεν πήγε καλά, η αλήθεια είναι ότι πέτυχε στην ουσία. Και η ουσία ήταν και παραμένει απλή: οι δαπάνες του κράτους καλύπτονται από τα έσοδά του.

Ο κίνδυνος λοιπόν μεταφέρεται από το έλλειμμα και το χρέος (που στην ουσία έχει χρονικά επεκταθεί) στην πιθανή αδυναμία συγχρονισμού των εξόδων με τα έσοδα. Δηλαδή στο λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό. Η εμπειρία μας στις αγορές σημειώνει πως αυτό που κυρίως έχει σημασία στα κάθε είδους «κενά» δεν είναι το ύψος, σε λογικά πλαίσια βέβαια, αλλά η διάθεση κάποιου να το καλύψει.

Αυτό είναι το σημείο της «νίκης» στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Αν οι αγορές δεχθούν μια μικρή ελληνική έκδοση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, για την κάλυψη αυτού του ετεροχρονισμού εσόδων - εξόδων, τότε θα έχουν επιβεβαιώσει την επιτυχία του προγράμματος.

Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποια άλλα βήματα.

Πρώτον, η διατήρηση της βελτιωμένης εικόνας γύρω από τη χώρα που θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προεδρία θα προσφέρει.

Δεύτερον, κάποια-κάποιες αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητά της, που θα επιτρέψει την υποχώρηση των πιστωτικών περιθωρίων, κάνοντας την έκδοση τεχνικά εφικτή.

Τρίτον, η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις δίνουν τον δικό τους ουσιαστικό βαθμό στην αξιοπιστία μιας χώρας.

Τελικά πάντως το σενάριο της έκδοσης ελληνικών ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2014 δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο. Και εφόσον κάτι τέτοιο αρχίσει να γίνεται περισσότερο πιθανό, οι αγορές θα αντιδράσουν προεξοφλώντας τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει.

Το συμπέρασμά μας λοιπόν είναι ότι για τους αισιόδοξους επενδυτές ο κόσμος το 2014 θα είναι καλύτερος. Η Ελλάδα όμως μπορεί να αποδειχτεί μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις σε όρους κινδύνου - απόδοσης. Ας ελπίσουμε το 2014 να είναι η αρχή μια μακροχρόνιας ευημερίας.

* Αναδημοσίευση από τον "Θεσμικό Επενδυτή" Ιανουαρίου.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v