Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το blockchain μπαίνει στην κινητή τηλεφωνία!

Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορώ να τηλεφωνήσω στο χωριό ή στον φίλο μου στην Αμερική, χωρίς να παρεμβάλλεται ούτε ο ΟΤΕ, ούτε η AT&T; Αδύνατον, θα μου πείτε. Κι όμως είναι ήδη πραγματικότητα...

Το blockchain μπαίνει στην κινητή τηλεφωνία!

Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν τον όρο blockchain, αν ερωτηθούν τι είναι, θα μας πούνε πως πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από το Bitcoin. Η απάντηση δεν είναι λάθος αλλά ελλιπής. Δεν αφορά μόνο τα κρυπτονομίσματα. Είναι σαν να ορίζουμε το Internet ως την τεχνολογία πίσω από τα e-mail. Το οποίο επίσης ισχύει, αλλά δεν παύει να είναι μία μόνο από τις χρήσεις του.

Το χαρακτηριστικό που κάνει συναρπαστικό το blockchain είναι πως βγάζει από τη μέση τους μεσάζοντες. Η δουλειά γίνεται το ίδιο ή και περισσότερο αξιόπιστα, ταχύτερα, φτηνότερα. Αυτή εξάλλου είναι η φιλοδοξία και των κρυπτονομισμάτων. Να βγάλουν από τη μέση το τραπεζικό σύστημα. Να είμαστε οι ίδιοι τραπεζίτες του εαυτού μας.

Σας φαίνεται ουτοπικό; Κι όμως, οι εξελίξεις τρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Παλαιότερα, για να κλείσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο έπρεπε οπωσδήποτε να πάμε στο ταξιδιωτικό γραφείο. Ποιος το κάνει σήμερα; Ελάχιστοι. Οι περισσότεροι αγοράζουν μέσω του υπολογιστή τους κατευθείαν από τις αεροπορικές εταιρίες, εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες που μας προσφέρει το Internet.

Μια επαναστατική εφαρμογή

Η blockchain τεχνολογία μάς πάει στο επόμενο επίπεδο. Σε δυνατότητες που δεν είχαμε φανταστεί. Γιατί ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι στο μέλλον θα μπορώ να τηλεφωνήσω στον παππού μου στο χωριό ή στον φίλο μου τον Μιχάλη στην Αμερική, χωρίς να παρεμβάλλεται ούτε ο ΟTE, ούτε η AT&T. Αδύνατον θα μου πείτε. Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Κι όμως είναι ήδη πραγματικότητα.

Η εταιρία Pundi X πριν από δύο εβδομάδες παρουσίασε δημόσια στο Μπαλί τη συσκευή XPhone, με την οποία πραγματοποίησε την πρώτη τηλεφωνική κλήση με blockchain τεχνολογία. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τηλέφωνα που απαιτούν έναν κεντρικό φορέα κινητής τηλεφωνίας, το XPhone δεν τους χρειάζεται. Η νέα συσκευή θα επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα κειμένου και να μοιράζονται δεδομένα, μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος επικοινωνίας.

Στην επίδειξη, είδαμε πως το νέο τηλέφωνο διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας: τον παραδοσιακό, που δεν διαφέρει από ένα οποιοδήποτε smartphone που λειτουργεί με android, και τον blockchain. Με τον τελευταίο, εμφανίζονται στις επαφές μας μόνο αυτοί που έχουμε περάσει και φυσικά διαθέτουν ίδιου τύπου τηλέφωνο.

Για να ενεργοποιηθεί και να πάρεις «νούμερο», ακολουθείς την ίδια διαδικασία που χρειάζεται για να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα. Το μόνο που αρκεί, είναι να είσαι συνδεδεμένος με οποιοδήποτε Wi-Fi.

Το XPhone βασίζει τη λειτουργία του στο λειτουργικό σύστημα OS X, τη λειτουργία X IPFX, το πρωτόκολλο FXTP και το docker λειτουργίας X. Αν δεν είσαι προγραμματιστής, όλες οι άγνωστες λέξεις της προηγούμενης πρότασης έχουν μικρή σημασία. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους κοινούς θνητούς ως καταναλωτές ή λάτρεις των τεχνολογικών εξελίξεων ή επενδυτές, είναι πως πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο της τηλεφωνίας.

Οι προγραμματιστές της Pundi X ισχυρίζονται ότι το λειτουργικό σύστημα είναι συμβατό με τις εφαρμογές Android. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη του, καθώς θα είναι εύκολο να δημιουργηθούν νέες εφαρμογές. Κάθε συσκευή θα έχει τη δική του διεύθυνση και το ιδιωτικό κλειδί. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα τους, περνώντας από μια συγκεκριμένη διαδρομή παρόμοια με αυτή που πληκτρολογούμε όταν επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο στο διαδίκτυο.

Ποια είναι η Pundi X

Η Pundi X έχει επιλεγεί ως μία από τις 100 πρωτοπόρες Fintech εταιρίες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα της KPMG. Μέχρι τώρα έχει εφεύρει, παράγει και πουλάει μια ειδική συσκευή POS, όπου διευκολύνει τον καταναλωτή να ψωνίζει σε Bitcoin ή να μετατρέπει τα χρήματά του σε κρυπτονομίσματα.

Παρόλο που έχει έδρα στην Ινδονησία, με έκπληξη είδαμε πως ο πρόεδρός της είναι ελληνικής καταγωγής, ο Constantin Papadimitriou (φωτό).

Όπως εκατοντάδες άλλες εταιρίες που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, η Pundi X δεν επέλεξε ως κύρια μορφή χρηματοδότησης τον τραπεζικό δανεισμό. Δεν χρειάστηκε τα κεφάλαια των venture capitals, ούτε να βάλει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο. Τι έκανε; Εξέδωσε ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα: το Pundi X (NPXS).

Το νόμισμά τους έχει κεφαλαιοποίηση 203 εκατομμύρια δολάρια. Αν και άρχισε να διαπραγματεύεται δημόσια στα ανταλλακτήρια μόλις πριν από 7 μήνες, βρίσκεται κιόλας στην 42η θέση, ανάμεσα σε όλα τα κρυπτονομίσματα.

Συμπέρασμα

Είναι νωρίς να ενθουσιαζόμαστε. Το Phone X έχει προγραμματιστεί για επίσημη κυκλοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Τότε θα δούμε στην πράξη κατά πόσο μπορεί να κάνει όσα υπόσχεται. Γιατί το να μιλάει ένας προς ένας από μικρή απόσταση, όπως το παρουσίασαν στη δημόσια επίδειξη, μπορεί να το καταφέρει ακόμα και το παλαιομοδίτικο γουόκι τόκι.

Το θέμα είναι το δίκτυο να υποστηρίζει πολλούς ταυτόχρονα, με ασφάλεια και άψογη απόδοση. Αν τα καταφέρει, θα είναι η επόμενη επανάσταση στον χώρο της τηλεφωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και τα προηγούμενα υψηλά του NPXS (10 φορές παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα) θα φαντάζουν σαν ευκαιρία.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση. Η επιλογή της σωστής χρηματιστηριακής αξίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

** Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v