Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Amazon μπορεί να πυροδοτήσει το επόμενο ράλι

Τι θα συνέβαινε, αν ο μεγαλύτερος on-line λιανέμπορος στον κόσμο αποφάσιζε ότι δέχεται και bitcoin στις συναλλαγές του. Γιατί το σενάριο δεν είναι τόσο θεωρητικό όσο ακούγεται.

Πώς η Amazon μπορεί να πυροδοτήσει το επόμενο ράλι
  • του Βασίλη Παζόπουλου*

Έκλεισε ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που το bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 20.000 δολαρίων. Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει όσους ασχολούνται με αυτή την αγορά είναι τι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αναστραφεί η πτωτική τάση. Στις αναλύσεις που διαβάζουμε, όλα σχεδόν τα σενάρια έχουν να κάνουν με την είσοδο των θεσμικών στην αγορά. Ο διακαής πόθος. Να μπουν στο παιχνίδι τα μεγάλα παιδιά της Wall Street.

Εμείς σήμερα θα εξετάσουμε μια διαφορετική ιδέα. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως η Amazon, ο μεγαλύτερος on-line λιανέμπορος στον κόσμο, αποφασίσει ότι δέχεται και bitcoin στις συναλλαγές της. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το επόμενο δευτερόλεπτο της απόφασης θα σηματοδοτούσε ένα τεράστιο ανοδικό κύμα. Είναι απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Καθόλου. Μάλλον θέμα χρόνου είναι.

Ας μη μείνουμε όμως στα τετριμμένα. Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα. Γιατί να μη βγάλει η Amazon ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα; Να το βαφτίσουμε AMZ. Τι είπατε; Είναι δύσκολο; Αστειεύεστε βέβαια. Ήδη υπάρχουν πάνω από 2.000 startups που κυκλοφορούν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα. Ορισμένες μάλιστα το καταφέρανε, αν και δεν είναι ικανές να πουλήσουν ούτε νερό σε διψασμένους σε εποχή ξηρασίας.

Πώς θα δουλεύει το AMZ; Όπως όλα. Θα έχει έναν αυτόματο μηχανισμό όπου θα παράγει, με συγκεκριμένο τρόπο, περιορισμένο αριθμό ψηφιακών νομισμάτων. Για παράδειγμα, θα βγαίνουν αυστηρά 1.000.000 νομίσματα τον χρόνο, για τα επόμενα 10 χρόνια. Ούτε ένα παραπάνω ούτε ένα λιγότερο.

Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να ανακοινώσει σε όσους αγοράζουν από το site της, ότι θα υπάρχουν δύο τρόποι πληρωμής: ο σημερινός, μέσω πιστωτικών καρτών, και ο καινούργιος, μέσω του AMZ. Ποιος θα είναι αυτός; Ο αγοραστής, χωρίς καμία απολύτως χρέωση, θα μετατρέπει αυτόματα τα δολάρια ή τα ευρώ του σε AMZ, πριν αγοράσει κάποιο προϊόν. Ο δε πωλητής θα πληρώνεται και αυτός σε AMZ, με δικαίωμα άμεσης και δωρεάν μετατροπής στο νόμισμα που επιθυμεί.

Γιατί να προτιμήσουν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι τις αγοραπωλησίες τους με το άγνωστο AMZ και όχι τους καταξιωμένους τρόπους πληρωμής που προσφέρουν οι Visa, Mastercard, Paypal; Γιατί θα είναι πιο φτηνό! Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το μηδενικό κόστος συναλλαγών. Ούτε ο αγοραστής ούτε ο πωλητής θα επιβαρύνονται από τις προμήθειες οποιουδήποτε τραπεζικού μεσολαβητή. Το AMZ θα λειτουργεί όπως οι μάρκες στο καζίνο. Για να παίξεις στη ρουλέτα, επιτρέπεται να ποντάρεις μόνο με τις μάρκες, τις οποίες μπορείς να τις μετατρέψεις οποιαδήποτε στιγμή, δωρεάν, σε ευρώ.

Πώς βοηθάει αυτό την Amazon να βγάλει χρήματα; Όταν λέμε χρήματα, εννοούμε κανονικά δολάρια, πράσινα, αμερικάνικα. Ένα κρυπτονόμισμα, όπως όλα τα νομίσματα, δεν είναι μόνο ανταλλακτικό μέσο. Είναι και εμπόρευμα. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση, αυξάνει η αξία του. Τα AMZ θα αποκτήσουν αξία λόγω της σπανιότητάς τους και της χρησιμότητάς τους ως «μαρκών».

Όσο πιο πολλές συναλλαγές γίνονται, τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για το AMZ. Έχοντας σαν δεδομένο πως η προσφορά θα είναι αυστηρά καθορισμένη, όπως ήδη αναφέραμε, θα ανέβει η τιμή του. Σύμφωνα με το παράδειγμά μας, η Amazon θα έχει βγάλει 1 εκατομμύριο AMZ τον πρώτο χρόνο, τα οποία προφανώς θα γίνουν περιζήτητα. Ταυτόχρονα θα έχει προς έκδοση 9 εκατομμύρια νομίσματα, τα οποία θα αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι θα ανέβει και η αξία της μετοχής της. Πώς; Με τον ίδιο τρόπο που μια εταιρία εξόρυξης αποτιμάται συνυπολογίζοντας τον χρυσό που βρίσκεται στο έδαφός της. Μόνο που στην περίπτωση της Amazon, δεν χρειάζονται εργάτες, φτυάρια, αξίνες.

Πάει, τρελάθηκε ο Παζόπουλος, θα πείτε. Είναι δυνατόν από το τίποτα, απλά πατώντας τα πλήκτρα στον υπολογιστή, να φτιάξεις δισεκατομμύρια; Με τι αντίκρισμα; Αρκεί η καλή φήμη της εταιρίας; In Amazon we trust;

Στα αλήθεια τώρα, τι διαφορετικό νομίζετε πως κάνει μια Κεντρική Τράπεζα; Ένα νόμισμα έχει αξία όσο το εμπιστεύονται. Γιατί να εμπιστευτώ περισσότερο κάποιον πολιτικό ή τραπεζίτη και όχι τη δυναμική της Amazon που ξεκίνησε από ένα γκαράζ και κατάφερε να φτάσει την κεφαλαιοποίησή της στο ένα τρισεκατομμύριο; Μήπως οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες είναι πιο έξυπνοι; Ή πιο ηθικοί;

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Jeff Bezos, το αφεντικό της Amazon; Να αγοράσει όλα τα Bitcoin που κυκλοφορούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,5 εκατομμύρια Bitcoin στην αγορά, τα οποία αξίζουν 60 δισ. δολάρια. Μόνο μικρό δεν είναι το νούμερο, αλλά το αντέχει η τσέπη του. Στα 135 δισ. ανέρχεται η περιουσία του. Φυσικά πρόκειται για καθαρά θεωρητικό σενάριο, προφανώς ανέφικτο στην πράξη. Με το που θα έκανε δημόσια προσφορά, η τιμή του Bitcoin θα εκτοξευόταν.

Ωστόσο μπορεί άνετα να αγοράσει ένα άλλο ψηφιακό νόμισμα. Τα περισσότερα στην πρώτη εικοσάδα της λίστας με βάση την κεφαλαιοποίησή τους αξίζουν λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια. Ψίχουλα για τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

Σας φαντάζει για σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως αναθεωρήσετε αν μάθετε πως η Amazon ήδη εμπιστεύεται και αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain. Όχι ως ψηφιακό νόμισμα, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά στα logistics. Για την παρακολούθηση, καταγραφή και επαλήθευση των συναλλαγών.

Εξακολουθεί να σας φαίνεται τραβηγμένο; Κι όμως, το πρώτο σενάριο που αναφέραμε, είναι έτοιμο να υλοποιηθεί από έναν άλλο επιχειρηματικό κολοσσό, που διαθέτει 23.000 σημεία πώλησης εξαπλωμένα σε όλο τον πλανήτη: τη Starbucks. Φυσικά δεν έχει τη δύναμη να ταράξει τα νερά όσο η Amazon. Έστω όμως και ως συμβολική αξία να το δούμε, το βήμα προς την ευρεία αποδοχή των κρυπτονομισμάτων είναι τεράστιο.

Υ.Γ. Αγαπητέ Jeff, αν τυχόν σου αρέσει το σχέδιο και τελικά το υιοθετήσεις, θυμήσου πως την ιδέα την εμπνεύστηκε κάποιος Παζόπουλος, από τη μακρινή Ελλάδα. Στην περίπτωση που θελήσεις να ανταποδώσεις τη χάρη, δέχομαι και AMZ...

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v