Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία «όπλα» για μια καλύτερη χρονιά

Η έννοια του ηγέτη ως φάρου για ένα ασφαλές ταξίδι με σκοπό. Η περιβαλλοντική συνείδηση ως κεντρική τάση στον πλανήτη και πού οδηγεί η μετατροπή όλων των μετρήσεων της ευημερίας σε χρηματιστικές. Γράφει ο Θ. Κρίντας.

Τρία «όπλα» για μια καλύτερη χρονιά
  • του Θεόδωρου Ν. Κρίντα, PhD, CIIA*

Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια πανδημία που έμεινε στην ιστορία ως ισπανική γρίπη ταλάνισε τον πλανήτη για δύο χρόνια. Συνολικά νόσησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα και έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 εκατομμύρια. Στην περίπτωση της τρέχουσας πανδημίας, οι μολύνσεις είναι περίπου 300 εκατομμύρια και οι θάνατοι άνω των 5 εκατομμυρίων.

Προφανώς είμαι από τους τελευταίους που θα έπρεπε να μιλώ για αυτά τα θέματα, όμως, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η ιατρική επιστήμη και όλες οι συναφείς επιστήμες που την υποστηρίζουν, υπήρχαν και το 1918. Είναι όμως η εξέλιξη, η καινοτομία και η πίστη που οδήγησαν τα «σκληρά» στατιστικά 6 φορές κάτω σε 100 χρόνια. Και κάπου εδώ πρέπει να σταματήσουμε με τους αριθμούς. Η ζωή ενός ανθρώπου έχει τεράστια αξία, πόσο μάλλον 10, 100 ή 45 εκατομμύρια ζωές. Για αυτή τη ζωή, για τις δικές μας ζωές, πιστεύουμε ότι το 2022 θα πρέπει να χαρακτηριστεί από τα παρακάτω.

Η ηγεσία

Κάθε επιχείρηση ή οργανισμός, ακόμα και έθνος, έχει ένα όραμα. Έχει επίσης κάποια/ον που ηγείται. Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι έχει ηγεσία. Ηγεσία σημαίνει πίστη, αφοσίωση, μακροχρόνιος σχεδιασμός, προσαρμοστικότητα, ενσυναίσθηση και προοπτική. Είμαι σίγουρος πως θα βρείτε και πολλά ακόμα, όμως τουλάχιστον αυτά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ισχυρής εμπιστοσύνης στο εσωτερικό κάθε οργανωμένου συστήματος.

Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που διαχέεται προς τα έξω, διαμορφώνει αντιλήψεις, δημιουργεί ισχυρές μάρκες και χώρες και εδραιώνει πιστούς «πελάτες», πολίτες, μετόχους κ.λπ. Ο ηγέτης είναι φάρος όχι τόσο με την έννοια του ασφαλούς ταξιδιού όσο με τη συνεχή υπενθύμιση του σκοπού του ταξιδιού. Έτσι, από την αδιάφορη - υποχρεωτική ενασχόληση με ένα αντικείμενο για να πληρωθούμε στο τέλος του μήνα, περνάμε στη συμμετοχική δράση για την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού.

Το περιβάλλον

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η περιβαλλοντική συνείδηση αποτελεί πλέον μια κεντρική τάση για όλο τον κόσμο. Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι απέχουμε πολύ από τους στόχους που θέτουμε οι ίδιοι, όπως και ότι κάθε φορά που το κόστος μετάβασης χτυπάει τους πολλούς, εμφανίζεται μια αντίστροφη ροπή ανάσχεσης… Όμως ο πλανήτης είναι το σπίτι μας. Τι ακριβώς σημαίνει το κόστος για το σπίτι μας; Θα το αφήσουμε να πέσει; Θα αφήσουμε τη στέγη να βάζει νερά ή θα το κληροδοτήσουμε ερείπιο;

Η φύση διαθέτει ένα ακόμη στοιχείο που δεν έχει αυτό που ο καθένας από εμάς εννοεί «σπίτι» του. Την ικανότητα της αυτοΐασης. Την ίδια ικανότητα έχει και το ανθρώπινο σώμα. Ο Ιπποκράτης όρισε ότι η λέξη ασθενής αποτελείται από το στερητικό α, που σημαίνει μειώνω, αποστερώ, και τη λέξη σθένος = δύναμη, ενέργεια.

Χρειάζεται, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος να επανέλθει η ενέργεια που μειώθηκε, είτε με τη διατροφή (αλλαγή, μείωση ή αύξηση), είτε με την κίνηση (ευχάριστοι περίπατοι), είτε μ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον, είτε με τη μουσική, είτε με την άσκηση, είτε με αλλαγή του τρόπου σκέψης, είτε με αλλαγή του τρόπου ένδυσης κ.λπ. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το περιβάλλον. Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του αλλάζοντας συνήθειες.

Η αισιοδοξία

Για εμάς τους Έλληνες, είναι πολλά τα χρόνια που οι δυσκολίες διαδέχονται η μία την άλλη και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη. Έχουμε μετατρέψει όλες τις μετρήσεις της ευημερίας σε χρηματιστικές (monetary), βρίσκουμε, εύλογα ίσως, τον τόπο μας άγονο και βλέπουμε το μέλλον σε αποχρώσεις του γκρι. Δε θα πάμε πολύ μακριά έτσι. Σίγουρα με μια τέτοια αντιμετώπιση, δεν θα είχε καν ξεκινήσει η επανάσταση 200 χρόνια πριν. Οι συνθήκες τότε ήταν χειρότερες. Άθλιες. Όμως η ανατροπή ξεκίνησε, ισχυροποιήθηκε και πέτυχε.

Η ελευθερία, η ελευθερία της σκέψης, είναι ένα νεαρό κορίτσι που φοράει στο κεφάλι ένα δάφνινο στεφάνι, κρατάει δοξαστικά φύλλα δάφνης, είναι ντυμένη με γιορτινή φορεσιά και με γυμνά πέλματα που πατούν απευθείας το ελληνικό χώμα, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με μια αισιοδοξία χαρακτηριστική της φύσης του Έλληνα.

Να μου συγχωρήσετε τη συναισθηματική φόρτιση, δεν θέλω να κάνω μάθημα σε κανένα. Μοιράζομαι τις σκέψεις μου για να δώσω πρώτα σε μένα τις βάσεις για ένα καλύτερο 2022. Να βάλω την αισιοδοξία στο πρωϊνό μου, να αισθάνομαι το περιβάλλον μας όλη μέρα και αν δεν γίνω ο ηγέτης του εαυτού μου, να βρω τον ηγέτη που θα ακολουθήσω όλο τον χρόνο.

Καλή χρονιά!

(*) Founder & CEO, Koubaras Ltd (Συμβουλευτική εταιρεία που δίνει έμφαση στις λύσεις και την άμεση εφαρμογή τους στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων) Αντιπρόεδρος, AI CATALYST (Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v