Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο Μπ. Τζόνσον ναρκοθέτησε προσπάθεια συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας

Οι πληροφορίες για σύγκλιση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και οι κινήσεις του τότε βρετανού πρωθυπουργού για να παγώσουν οι συζητήσεις σύμφωνα με ρεπορτάζ του Foreign Affairs. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • Του Τάκη Μίχα
Πώς ο Μπ. Τζόνσον ναρκοθέτησε προσπάθεια συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας

Φεύγοντας από την πολιτική σκηνή ο Μπόρις Τζόνσον αφήνει αναμφίβολα μια μεγάλη «επιτυχία» πίσω του. Οτι κατάφερε να ακυρώσει μία υποσχόμενη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που πιθανώς να οδηγούσε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις και τερματισμό της αιματηρής τραγωδίας που διαρκεί εδώ και 6 μήνες.

H πολιτική επιθεώρηση Foreign Affairs, που αποτελεί την ιδεολογική ναυαρχίδα του κατεστημένου της Ουάσιγκτον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτει στο τεύχος αυτού του Σεπτεμβρίου ότι τον Απρίλιο του 2022 είχε επιτευχθεί μια κατ’ αρχάς συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Το άρθρο που επικαλείται τέως κυβερνητικούς αξιωματούχους υπογράφει και η Fiona Hill που υπήρξε επί προεδρίας Τράμπ διευθύντρια των υποθέσεων Ευρώπης και Ρωσίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με πολλούς τέως αξιωματούχους των ΗΠΑ» αναφέρει το άρθρο «τον Απρίλιο 2022 οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φάνηκαν να είχαν κατ’ αρχάς συμφωνήσει στις περιμέτρους μιας μεταβατικής διαπραγματευτικής συμφωνίας».

Η συμφωνία προέβλεπε την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε θέσεις που κατείχαν πριν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Σε αντάλλαγμα η Ουκρανία «θα υποσχόταν ότι δεν θα επιζητούσε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και αντ’ αυτού θα αναζητούσε εγγυήσεις ασφάλειας από διάφορα κράτη». Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη τα τέλη του Μαρτίου.

Η συμφωνία αυτή ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά. Τι την εμπόδισε; Σε μεγάλο βαθμό ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ουκρανικής εφημερίδας Ukrainska Pravda (5 Μαίου) που επικαλείτο συνεργάτες του προέδρου Ζελένσκι, ο Τζόνσον, όταν έμαθε για την συμφωνία πήρε αμέσως το αεροπλάνο για το Κίεβο όπου έφθασε στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ουκρανικής εφημερίδας ο Τζόνσον πίεσε τον Ζελένσκι να σταματήσει αμέσως κάθε διαπραγμάτευση με τους Ρώσους. Παραπέμποντας σε πηγές από τον «εσωτερικό κύκλο» του Ζελίνσκι, η Pravda έγραψε ότι «ο Τζόνσον έφερε δύο απλά μηνύματα στο Κίεβο: To πρώτο ήταν ότι ο Πούτιν ήταν ένας εγκληματίας πολέμου με τον οποίο δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς, αλλά να τον πιέζει. Και το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι ακόμα και αν η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει ορισμένες συμφωνίες για εγγυήσεις, οι Δυτικοί δεν ήταν έτοιμοι».

Η ανταπόκριση επίσης ανέφερε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για μία συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι, όμως, αυτή η προοπτική ατόνησε μετά την επίσκεψη Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ποτέ του δεν διεψευσε αυτές τις πληροφορίες πού τώρα επιβεβαιώνονται έμμεσα από το δημοσίευμα του Foreign Affairs. Αντίθετα φάνηκε να τις επιβεβαιώνει όταν σε επίσκεψη του στην Γαλλία τον περασμένο Μάιο είπε στον Εμμ. Μακρόν ότι κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο ενεθάρρυνε τους Ουκρανούς να μην διαπραγματευτούν.

Οπως και έγινε. Μετά, στα τέλη Απριλίου κατέφθασε στο Κίεβο ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν που μετά το ταξίδι ανακοίνωσε ότι στόχος της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ δεν είναι η επίτευξη ειρήνης, αλλά η «εξασθένηση» της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες που φαίνεται ότι γνώριζαν για τη συμφωνία έκαναν ορισμένες ασθενείς προσπάθειες να την στηρίξουν. Ετσι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 9 Μαΐου ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία» και ότι το καθήκον της Ευρώπης είναι «να σταθεί πλάι στην Ουκρανία για να επιτευχθεί πρώτα κατάπαυση πυρός, μετά οικοδόμηση της ειρήνης».

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι όταν αντάμωσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 10 Μαίου είπε στους δημοσιογράφους: «Θα πρέπει να σκεφθούμε την πιθανότητα να επιτύχουμε μια κατάπαυση πυρός και να αρχίσουμε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα».

Τέλος μετά από τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν στις 13 Μαΐου ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς σε tweet του ανέφερε ότι είπε στον Ρώσο ηγέτη: «Θα πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v