Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανός είναι ένας πυρηνικός πόλεμος

Οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται ως προσπάθειες εκφοβισμού, προειδοποιεί ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου. Τα σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρηνικό όλεθρο και οι αβεβαιότητες.

Πόσο πιθανός είναι ένας πυρηνικός πόλεμος

Είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς την ακριβή πιθανότητα να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, αλλά το βέβαιο είναι πως δεν είναι ένα εντελώς απίθανο σενάριο, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μουντσάου.

Όπως προειδοποιεί σε άρθρο του, υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία θα μπορούσε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. To πρώτο σενάριο είναι αυτό που ο Πούτιν συνειδητοποιεί ότι έχασε τον πόλεμο, γνωρίζει ότι δεν θα επιβιώσει και αποφασίζει να πάρει μαζί του και τον δυτικό εχθρό. Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το σενάριο είναι σύμφωνα με τον Μουντσάου η παρέμβαση των ρωσικών ελίτ. Είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία επιθυμία να ξεκινήσουν ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Από την άλλη, σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι απίθανο να μη συμβεί ποτέ μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τους στρατηγούς και τους ολιγάρχες, ή να συμβεί και να αποτύχει, ή να συμβεί όταν θα είναι πλέον αργά. «Ας μην προσποιούμαστε ότι είμαστε σε θέση να γράψουμε το τέλος αυτού του χολιγουντιανού σεναρίου», γράφει ο Μουντσάου.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Πούτιν υπολογίζει ότι η χρήση ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία θα διασπούσε τη Δυτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, θα διέλυε τον άξονα Μπάιντεν-Σολτς.

Σύμφωνα με τον Μουντσάου, οι Γερμανοί είναι ο αδύναμος κρίκος της Δυτικής Συμμαχίας και αυτό το γνωρίζει και ο Πούτιν, το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του. Όπως αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι μια πυρηνική έκρηξη στην Ουκρανία θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα λόγω της ραδιενέργειας που θα περνούσε στην επικράτεια του ΝΑΤΟ. Αλλά σύμφωνα με τον Μουντσάου, οι Γερμανοί δύσκολα θα αποδεχτούν αυτό το επιχείρημα.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό, επειδή είναι μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Αυτό που γνωρίζω από προσωπική εμπειρία είναι πως οι Γερμανοί είναι ένας από τους πιο παρανοϊκούς λαούς στον κόσμο όσον αφορά οτιδήποτε έχει να κάνει με πυρηνικά. Παρά τη σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου και την άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εξακολουθούν να οδεύουν στην απενεργοποίηση των εναπομείναντων πυρηνικών σταθμών τον χειμώνα και την άνοιξη. Πιστεύουμε πραγματικά ότι έχουν την ίδια αντίληψη του πυρηνικού κινδύνου όπως οι Βρετανοί ή οι Αμερικανοί;» αναρωτιέται ο Μουντσάου.

Επιπλέον, σημειώνει ο ίδιος, μετά από ένα τέτοιο χτύπημα, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές θα κατέρρεαν, όπως και το ευρώ και η βρετανική λίρα. Η γερμανική βιομηχανία θα σταματούσε την παραγωγή και η Ευρώπη θα βυθιζόταν στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, προειδοποιεί ο Μουντσάου.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο πιθανά είναι τα σενάρια αυτά. Αλλά μας καλεί να τα εξετάσουμε με ανοικτό πνεύμα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v