Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν τώρα οι Ελληνες τις ΗΠΑ

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Pew. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπάιντεν και πόσο πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ προωθούν την ειρήνη στον κόσμο. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Πώς βλέπουν τώρα οι Ελληνες τις ΗΠΑ

Όταν Έλληνες ερωτώνται πώς βλέπουν συνολικά τις ΗΠΑ ως χώρα, οι απόψεις της πλειοψηφίας είναι θετικές.
Όμως όταν ερωτώνται για το πώς βλέπουν την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, τότε η κατάσταση αλλάζει ριζικά.

Οι Έλληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα των άλλων χωρών και ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις τους. Πάνω απ' όλα, οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στην παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης που έκανε το γνωστό αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew Research Center. H δημοσκόπηση περιέλαβε 27.300 άτομα από 23 χώρες, πολλές από τις οποίες, όπως η Ελλάδα, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 23 Μαΐου αυτού του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι οι απόψεις των πολιτών για την πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ΝΑΤΟ/Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Όταν οι Έλληνες ερωτώνται γενικά για τις ΗΠΑ ως χώρα, το 56% εκφράζει θετική άποψη και το 40% αρνητική. Ο μέσος όρος της δημοσκόπησης των υπόλοιπων χωρών είναι 59% ευνοϊκές και 30% αρνητικές. Γενικά οι προερχόμενοι από την Αριστερά έχουν πιο αρνητικές απόψεις για τις ΗΠΑ. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η Ουγγαρία, όπου οι προερχόμενοι από τη Δεξιά έχουν τις πιο αρνητικές απόψεις.

Όμως όταν μεταφερόμαστε σε θέματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η εικόνα αλλάζει ριζικά. Στο ερώτημα για τον αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί την κυβέρνηση Μπάιντεν, το 56% των Ελλήνων απαντάει αρνητικά και μόλις το 43% θετικά. Η ελληνική απάντηση διαφέρει από αυτή του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών: εδώ το 39% απαντάει αρνητικά και το 54% θετικά. Πάντως τις απόψεις της Ελλάδας μοιράζονται και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου οι πλειοψηφίες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα άλλων χωρών, το 66% των Ελλήνων απαντάει αρνητικά και μόλις το 33% θετικά. Ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών είναι 50% αρνητικά και 40% θετικά. Πάντως οι Πολωνοί είναι ευτυχισμένοι -τα 2/3 θεωρούν ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντά τους.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε εσωτερικά θέματα άλλων χωρών, μόλις το 6% των Ελλήνων δίνει αρνητική απάντηση ενώ το 93% επιβεβαιώνει την ανάμιξη των ΗΠΑ. Στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών, μόλις το 15% δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών, ενώ το 82% το επιβεβαιώνει. Σε πολλές χώρες, οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ «υπερ-ανακατεύονται».

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα όπως υποστηρίζει η σχετική φιλολογία σχετικά με τις ΗΠΑ ως του «απαραίτητου» (για την παγκόσμια σταθερότητα) κράτους.

Στο ερώτημα αυτό το 58% των Ελλήνων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν συνεισφέρουν στην παγκόσμια σταθερότητα και μόλις το 42% πιστεύει το αντίθετο. Στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών, η εικόνα είναι διαφορετική. Εδώ το 61% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στην παγκόσμια σταθερότητα ενώ το 38% έχει την αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερα χαρούμενοι είναι πάλι οι Πολωνοί, το 85% των οποίων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι ό,τι το καλύτερο για την παγκόσμια ειρήνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Pew επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τη δυσαρμονία που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και του λαού στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Έτσι ενώ η πολιτική ελίτ της χώρας είτε χειροκροτεί την πολιτική των ΗΠΑ (Κ. Μητσοτάκης), είτε την αποδέχεται παθητικά (Α. Τσίπρας), η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει σαφώς επικριτικές θέσεις.

Στο λαϊκό επίπεδο, οι απόψεις που κυριαρχούν στην Ελλάδα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θυμίζουν περισσότερο Λατινική Αμερική. Όμως στο πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει ένας Λούλα, ή Λόπεζ Ομπραντόρ, ή Ραφαέλ Κορέα, να τις εκφράσει.

Ούτε φυσικά ένας Ανδρέας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v