Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πόλεμος των... ρομπότ που ξέσπασε στη Νότια Κορέα

Τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα της Νότιας Κορέας που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού βρίσκουν έναν αναπάντεχο αντίπαλο. Τα ρομπότ... μετανάστες. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Ο πόλεμος των... ρομπότ που ξέσπασε στη Νότια Κορέα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μέλλον όπου το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας θα εκτελείται από ρομπότ η φύση των οικονομικών προβληματισμών θα αλλάξει ριζικά. Πάρτε π.χ το θέμα των συντάξεων. Είναι προφανές ότι οι όροι συζήτησης του συνταξιοδοτικού θα αλλάξουν ριζικά σε μία κοινωνία όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα προκύπτει από «οντότητες» που δεν απαιτούν συντάξεις.

Όμως πολλά προβλήματα θα παραμείνουν τα ίδια και στην ρομποτική κοινωνία. Ένα από αυτά πιθανώς θα είναι το μεταναστευτικό. Όπως είναι γνωστό σήμερα μεγάλο μέρος της αντίδρασης για την έλευση μεταναστών σε μία χώρα τροφοδοτείται από το φόβο των ντόπιων εργαζομένων ότι θα χάσουν την εργασία τους από τους φτηνότερους ξένους μετανάστες. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στη ρομποτική κοινωνία καθώς τα ρομπότ μια χώρας θα απειλούντο από την έλευση φτηνότερων ρομπο-μεταναστών από άλλες χώρες.

Αυτά δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Συμβαίνουν ήδη σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα όπου τα εισαγόμενα από την Κίνα φτηνά ρομπότ «κλέβουν» θέσεις εργασίας από τα ακριβότερα ντόπια.

«Φοβόμαστε» έλεγε στους Financial Times ένας Κορεάτης επιχειρηματίας «ότι τα φτηνά κινεζικά ρομπότ θα κυριαρχήσουν στις αγορές μας και είναι δύσκολο να τους ανταγωνισθούμε στην τιμή. Τα κινεζικά ρομπότ είναι λιγότερο τεχνικά προηγμένα σε σχέση με τα κορεάτικα, όμως τα ρομπότ-μετανάστες είναι πιο ανταγωνιστικά όσον αφορά το κόστος τους».

Τα ρομπότ είναι πολύ διαδεδομένα στην Νότια Κορέα έχοντας αντικαταστήσει τα ανθρώπινα γκαρσόνια σε πολλά εστιατόρια ενώ πολλές επιχειρήσεις λογιστικής χρησιμοποιούν ρομπότ για διάφορες δραστηριότητες. Η ευρεία χρήση των ρομπότ έχει αποτρέψει την οικονομική κρίση λόγω της έλλειψης εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οι κορεατικές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει με επιδοτήσεις την χρήση των ρομπότ για, κυρίως, χειρωνακτικές εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης. Οι επιδοτήσεις δεν διαχωρίζουν μεταξύ ξένων και ντόπιων ρομπότ κάτι που ενοχλεί τους ντόπιους κατασκευαστές.

Πάντως στην Κορέα οι ρομπο-μετανάστες ανταγωνίζονται επιτυχώς τα πανάκριβα ντόπια-ρομπότ εκτοπίζοντας τα από τις θέσεις εργασίας. Κάτι που θα συνέβαινε σήμερα σε πολλές χώρες αν η μετανάστευση-που εδώ αφορά ανθρώπους- ήταν ελεύθερη. Από ό,τι φαίνεται πολλά από τα ερωτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σήμερα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στην κοινωνία των ρομπότ.

Αν και πιθανότατα η λύση των προβλημάτων θα είναι ευκολότερη στην ρομποτική κοινωνία. Ετσι στο παράδειγμα μας η λύση είναι απλή. Ο εργοδότης θα διάλεγε αν θέλει να «προσλάβει» ρομπο-μετανάστες η ντόπια-ρομπότ. Αυτή όμως η λύση για πολλούς και διαφόρους λόγους θα ήταν πολύ πιο δύσκολη στις περισσότερες σημερινές κοινωνίες όπου η εργασία αφορά ανθρώπους και όχι ρομπότ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v