Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πέτυχε ο Χαβιέρ Μιλέι τον πολιτικό σεισμό στην Αργεντινή

Το ακραία νεοφιλελεύθερο μανιφέστο και το αφήγημα ενάντια στην «παρασιτική κάστα των πολιτικών». Ποιες προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει όταν εφαρμόσει το πρόγραμμά του ο νέος πρόεδρος. Γράφει ο Τ. Μίχας.

Πώς πέτυχε ο Χαβιέρ Μιλέι τον πολιτικό σεισμό στην Αργεντινή

Σεισμός!

Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή που φέρνουν στην εξουσία τον αναρχοφιλελεύθερο Χαβιέρ Μιλέι και σφραγίζουν την ήττα του περονιστή (κρατικοπατερναλιστή) Σέρτζιο Μάσα.

Ο λαός στην Αργεντινή ψήφισε πάνω από όλα για μια «ριζική αλλαγή» όποια και να ήταν αυτή, την οποία υποσχόταν ο Μιλέι. Αντίθετα ο Μάσα ως υπουργός Οικονομικών στα μάτια του λαού ταυτιζόταν με την καταστροφική κατάσταση της οικονομίας της χώρας:
  • To AEΠ έμεινε στάσιμο τους τελευταίους 3 μήνες. Ο ετήσιος πληθωρισμός υπερβαίνει το 142%. Ενας στους 4 Αργεντινούς ζει στη φτώχεια.
  • Δύο βασικοί μισθοί δεν φτάνουν να καλύψουν το βασικό καλάθι μιας τετραμελούς οικογένειας.
  • Στην αγορά συναλλάγματος συνυπάρχουν δέκα διαφορετικές τιμές του δολαρίου έναντι του πέσο. Επιπλέον το κράτος χρωστά 44 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ.

Ο Μιλέι προτείνει σαν λύση στο οικονομικό πρόβλημα βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στα μέτρα που προτίθεται να λάβει περιλαμβάνονται η μείωση των υπουργείων από 16 σε 8 (με κατάργηση των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης) και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλά φυσικά το μέτρο πού συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόταση του για δολαριοποίηση της οικονομίας και κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Όμως ο Μιλέι δεν εξελέγη τόσο για το οικονομικό του πρόγραμμα ή και για τις άλλες ριζοσπαστικές προτάσεις του στα θέματα της ασφάλειας, εγκληματικότητας κ.λπ. όσο για το γεγονός ότι δεν δόμησε τόσο το αφήγημα του σε ένα άξονα «δεξιά εναντίον αριστεράς» όσο στον άξονα «λαός εναντίον κάστας των πολιτικών».

Οι επιθέσεις του εναντίον της «παρασιτικής κάστας των πολιτικών» άγγιξε την καρδιά πολλών ανθρώπων κουρασμένων από την διαφθορά, τον νεποτισμό και την πελατοκρατεία που χαρακτηρίζει το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο.  Αν και άμβλυνε τις επιθέσεις του εναντίον της «κάστας» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς.

Πάντως προβλέπεται ότι ο Μιλέι θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

  1. Πρώτον διότι το κόμμα του είναι μία μικρή μειονότητα στο Κογκρέσο.
  2. Δεύτερο λόγω της πολιτικής δομής της χώρας. Η Αργεντινή είναι μία χώρα βαθειά φεντεραλιστική όπου οι τοπικοί κυβερνήτες έχουν μεγάλη δύναμη. Όμως το κόμμα του Μιλέι δεν περιλαμβάνει ούτε έναν τοπικό κυβερνήτη.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v