Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι να δούμε στην Ελλάδα «φαινόμενο Μιλέι»

Στην Αργεντινή τον έφερε στην εξουσία το πιο ρηξικέλευθο τμήμα της κοινωνίας: οι νέοι. Είδος που βαίνει προς εξαφάνιση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το αφήγημα περί «κάστας» και η διαφορά «αριστεράς-δεξιάς». Γράφει ο Τ. Μίχας.

Πόσο πιθανό είναι να δούμε στην Ελλάδα «φαινόμενο Μιλέι»

Στους χάρτες του Μεσαίωνα υπήρχε μία επιγραφή: terra incognita (άγνωστη γη) που σηματοδοτούσε τις περιοχές στις οποίες δεν είχε πάει κανείς εξερευνητής. Ενας από αυτούς τους χάρτες, ο Hunt-Lenox Globe πού φιλοξενείται στη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης φέρει και μια άλλη επιγραφή: Hic sunt dracones (εδώ υπάρχουν δράκοι). Προειδοποίηση για το τι κίνδυνοι αναμένουν τον ταξιδευτή στην terra incognita.

H Aργεντινή την περασμένη Κυριακή εισήλθε σε μία terra incognita στην οποία παραμονεύουν πίσω από κάθε δένδρο dracones έτοιμοι να κατασπαράξουν τον αθώο ταξιδευτή.

Την απόφαση για το ταξίδι την πήρε το πιο ρηξικέλευθο τμήμα της κοινωνίας: οι νέοι. Ένα είδος που βαίνει προς εξαφάνιση τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Ένα εκπληκτικό ποσοστό 70% των κάτω των 25 ετών ψήφισε τον Χαβιέρ Μιλέι αψηφώντας το άγνωστο και τους δράκους.

Όχι γιατί κατ' ανάγκη συμμερίζονται όλες τις απόψεις του Χαβιέρ Μιλέι. Αλλά συμμερίζονται απόλυτα το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας: Την επίθεση ενάντια στην «casta» ένας όρος που δεν περιλαμβάνει μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τα κατεστημένα που υπάρχουν στον χώρο των επιχειρηματιών, στα media, στα συνδικάτα - μία «κάστα» αυτοαναπαραγόμενη, οικογενειοκρατική και διεφθαρμένη (στη γειτονική Βραζιλία η κάστα ονομάζεται «el mecanismo»).

Οι νέοι στην Αργεντινή έχουν βαρεθεί να παλεύουν σε κάθε τους βήμα με την «κάστα» ή να την εκλιπαρούν προκειμένου να βρουν μια θέση στον ήλιο.

Στην Ελλάδα οι πολιτικές συγκρούσεις εξακολουθούν να παραπέμπουν στην παλαιολιθική διαφορά «αριστερά εναντίον δεξιάς», ενώ η «κάστα» παραμένει στο απυρόβλητο.

Πάντως φαινόμενα όπως τις εκλογές της Αργεντινής δύσκολα θα βιώσουμε εδώ. Διότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας είναι 46 έτη, ενώ στην Αργεντινή 31 έτη. Και όπως είναι γνωστόν, οι γέροι ούτε ρισκάρουν ταξίδια σε ανεξερεύνητες περιοχές, ούτε παλεύουν με τους δράκους.

Απλά παίζουν τάβλι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v