Η κρίσιμη διαφορά Τραμπ - Μπάιντεν στην αντιμετώπιση του Ουκρανικού

Οι πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον με τελικό στόχο να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το χρονοδιάγραμμα και η αλλαγή προτεραιότητας. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • Του Τάκη Μίχα
Η κρίσιμη διαφορά Τραμπ - Μπάιντεν στην αντιμετώπιση του Ουκρανικού

Eνα έγγραφο που διέρρευσε πρόσφατα μας δίνει μια πρώτη εικόνα για το πώς το επιτελείο Τράμπ σκέπτεται τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα Strana Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν το έγγραφο σε Ευρωπαίους διπλωμάτες που με την σειρά τους το πέρασαν στους Ουκρανούς.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Σύμφωνα με το έγγραφο, πάντως, η διαδικασία τερματισμού της κρίσης θα αρχίσει με ένα τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και θα συνεχιστεί με συζητήσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Κιέβου. Πρόσθετες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μία ανακωχή το Πάσχα, σε μία διάσκεψη ειρήνης στα τέλη του Απρίλη και σε ανακοίνωση συμφωνίας στις 9 Μαΐου.

Τα εννέα σημεία του σχεδίου 

Το σχέδιο οικοδομείται πάνω στις εξής βάσεις:

  1. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί από το Κούρσκ πριν από την ανακωχή του Απριλίου.
  2. Η Ουκρανία θα πρέπει να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο, να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές στα τέλη του Αυγούστου και κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη του Οκτωβρίου.
  3. Η Ουκρανία θα πρέπει να διακηρύξει ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποσχεθεί ότι δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία.
  4. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.
  5. Η Ουκρανία δεν θα μειώσει το μέγεθος των στρατιωτικών της δυνάμεων. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν τον ουκρανικό στρατό.
  6. Η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στρατιωτική προσπάθεια για την επανάκτηση των κατεχομένων περιοχών, όμως δεν θα αναγνωρίσει τυπικά την κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτές.
  7. Ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας θα γίνουν ανενεργές συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
  8. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τη ρωσική γλώσσα και ειρηνικές σχέσεις με την Ρωσία θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ουκρανικές εκλογές. Κρατικές διώξεις εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της ρωσικής γλώσσας θα πρέπει να σταματήσουν.
  9. Η πρόταση για μία ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη θα συζητηθεί ξεχωριστά

Είναι δύσκολο φυσικά να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται πράγματι για την τελική πρόταση του Τραμπ ή αν πρόκειται για μία από τις γνωστές «διαρροές» της μιας ή της άλλης πλευράς πού έχουν σαν στόχο να μετρήσουν τις αντιδράσεις της αντίπαλης πλευράς.

Πάντως οι προτάσεις έχουν άρωμα της συμφωνίας πού επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς και η οποία υπονομεύθηκε κυρίως από την Βρετανία και τον Μπόρις Τζόνσον. Κεντρικό σημείο της συμφωνίας ήταν η εγκατάλειψη της ιδέας της συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Φυσικά πολύ νερό έχει κυλήσει στο ρυάκι από τότε με κυριότερη αλλαγή την δυσμενή θέση των ουκρανικών στρατευμάτων σήμερα.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, θέτει σε πρώτη μοίρα τον τεράστιο αριθμό των νεκρών πού έχει προκαλέσει αυτός ο πόλεμος. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τα ευρωπαϊκά φερέφωνά του που είχαν ως στόχο τη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας, ανεξαρτήτως του αριθμού των θυμάτων, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ευθύς εξαρχής έθεσε ως κύριο μέλημά του τον τερματισμό της σύρραξης και της ανθρώπινης καταστροφής.

Φυσικά αν θα πετύχει τους στόχους του είναι μια άλλη ιστορία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v