Τι διδάσκει η παρέλαση στη Μόσχα για την πολιτική της Ευρώπης

Η απόφαση της ηγεσίας Σερβίας και Σλοβακίας να μεταβούν στη ρωσική πρωτεύουσα και η αντίδραση της Κάγια Κάλας. Η νέα αντιπαράθεση στη Γηραιά Ηπειρο. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Τι διδάσκει η παρέλαση στη Μόσχα για την πολιτική της Ευρώπης
  • Του Τάκη Μίχα

«Το χειρότερο είναι ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ανατολικο-ευρωποιηθεί» κουβαλώντας όλη την πίκρα και την ιστορική εχθρότητα προς την Ρωσία», γράφει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέντ Ριτσαρντ Σάκβα.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την σύγκρουση στην Ουκρανία ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής προσπαθούν να καταλάβουν δεσπόζουσα θέση όχι απλά στην διαμόρφωση μιας «αντιρωσικής» κοσμοαντίληψης στην Ε.Ε. αλλά επίσης και στην πολιτική υποδοχής νέων μελών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σερβίας μία χώρα πού φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. Όπως είναι γνωστό ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς (μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο) σκοπεύει να παρακολουθήσει την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου στη Μόσχα γιορτάζοντας την 80η επέτειο του τέλoυς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Kάτι πού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της υπευθύνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Εσθονής Κάγια Κάλας που σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στις 14 Απριλίου τόνισε ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή στις παρελάσεις της 9 Μαΐου στη Μόσχα δεν θα αντιμετωπισθεί με αδιαφορία από την ευρωπαϊκή πλευρά».

Με την σειρά του ο υπουργός των εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπράζε τόνισε «ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τα υποψήφια μέλη να μην συμμετάσχουν στην παρέλαση της 9 Μαΐου στη Μόσχα και να μην κάνουν αυτό το ταξίδι διότι δεν εναρμονίζεται με τις αξίες της Ε.Ε.».

Πιο άμεσος στις απειλές του εμφανίσθηκε ο Γιόναταν Βσέλιοβ, γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών της Εσθονίας. «Πρέπει να σιγουρέψουμε», είπε «ότι η Σερβία κατανοεί ότι ορισμένες αποφάσεις ενέχουν ένα κόστος. Οι συνέπειες για αυτούς θα είναι να μην γίνουν μέλη της Ε.Ε.».

Φυσικά οι δηλώσεις της Κάλας και των εκπροσώπων των Βαλτικών χωρών δεν έμειναν χωρίς απάντηση. Έτσι σε πρόσφατη συνέντευξη της η υπουργός οικογένειας και δημογραφίας της Σερβίας Μιλίκα Ντούρντβιτς-Σταμενκόφσκι δήλωσε:

«Η συνεχής επιμονή της Ε.Ε. σε εμπορικές κυρώσεις και αντιπαράθεση με την Ρωσία, η άρνηση της να δεχθεί ορθολογικές επιλογές όσον αφορά την σύγκρουση στην Ουκρανία και η άρνηση της να αναγνωρίσει το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης στους δικούς της θεσμούς -όλα αυτά έχουν υπονομεύσει σοβαρά την ελκυστικότητα και το κύρος της ευρωπαϊκής προοπτικής».

Πολύ πιο εξοργισμένος εμφανίστηκε σε ανάρτηση του στο Χ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος κατηγόρησε έμμεσα την Κάλας και την Ε.Ε. ότι εμπλέκονται σε προσπάθειες υπονόμευσης κυβερνήσεων και κομμάτων που δεν ασπάζονται τις «αλήθειες» της Κομισιόν για το Ουκρανικό:

«Είναι η προειδοποίηση της κ. Κάλας μία μορφή εκβιασμού ή ένα σήμα ότι θα τιμωρηθώ επιστρέφοντας από την Μόσχα;… Η προειδοποίηση της κ. Κάλας επιβεβαιώνει ότι χρειαζόμαστε στην Ε.Ε. μια συζήτηση για την ουσία της δημοκρατίας. Για αυτά που συνέβησαν στη Ρουμανία και στη Γαλλία σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, για τα "Μαϊντάν" που οργανώθηκαν από τη Δύση στη Γεωργία και στη Σερβία…»

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι η εξωτερική πολιτική αποτελεί το προνόμιο κάθε χώρας και όχι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Σε αυτό το πλαίσιο η Κάλας δεν έχει κανένα δικαίωμα να τιμωρήσει κράτη-μέλη για τις επιλογές τους, ούτε καν να προσπαθήσει να περιορίσει το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. να ασκεί την εξωτερική πολιτική που επιθυμεί.

Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Σερβία πού είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. Στο βαθμό που η Ε.Ε. σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό συμπεριφέρεται ως γεωπολιτικό μπλόκο -και όχι ως χώρος ελεύθερου εμπορίου- απαιτεί την ολοκληρωτική υποταγή στους στόχους της από τα νέα μέλη μπλοκάροντας ή δυσκολεύοντας την ένταξή τους αν δεν συμμορφωθούν (όπως συνέβη με την Γεωργία). Διότι εδώ για την αποδοχή ενός νέου μέλους χρειάζεται η έγκριση όλων των μελών της Ε.Ε.

Πάντως προκαλεί απορίες το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τις πολυδιαφημισμένες στενές σχέσεις της με την Σερβία δεν την έχει υποστηρίξει δημόσια, ούτε έχει καταγγείλει τον εκβιασμό που υφίσταται η γειτονική χώρα από τα κράτη της Βαλτικής και την Κομισιόν…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v