Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Το μίνι κραχ των διεθνών αγορών, οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων και η ανησυχία των εγχώριων τραπεζιτών, οι έλεγχοι της Eurostat στον προϋπολογισμό, οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ, το θέμα των εταιρικών ομολόγων και αρκετές επιχειρηματικές ειδήσεις, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Με το μίνι κραχ των διεθνών αγορών, τις πιέσεις για μείωση των επιτοκίων και την ανησυχία των εγχώριων τραπεζιτών, τους ελέγχους της Eurostat στον προϋπολογισμό, τις προσφορές για τη ΔΕΠΑ, το θέμα των εταιρικών ομολόγων και αρκετές επιχειρηματικές ειδήσεις ασχολείται ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Αγορές-Πτώση-Επιτόκια: ”Κραχ… αλλά με δόσεις” φέρει τίτλο η ”Εξπρές” τονίζοντας ”η δίνη της οικονομικής κρίσης καταποντίζει τις αγορές – ο χειρότερος Σεπτέμβριος από το 1930 για τη Wall” ενώ επισημαίνει ”συγκρατήθηκε η πτώση στο ΧΑΑ”. Για το ίδιο θέμα η ”Καθημερινή” γράφει ”Αγωνιώδεις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων-στο ναδίρ πενταετίας έπεσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια” και η ”Ημερησία” αναφέρει ”Θρίλερ στη Wall πανικός στην Ευρώπη – φόβοι γενίκευσης της χρηματιστηριακής κρίσης”, ενώ συμπληρώνει ”καταφύγιο το ευρώ για τα διεθνή κεφάλαια-πολεμικό συμβούλιο με 15 ευρώτραπεζίετες για τα επιτόκια”. Η ”Ναυτεμπορική” φέρει τίτλο ”Ο μαύρος Σεπτέμβρης των αγορών” και το ”Κέρδος” αναφέρεται σε ”συνθήκες κραχ στα χρηματιστήρια”. Το ”Χρηματιστήριο” περισσότερο αισιόδοξο τιτλοφορείται ”Ολοκληρώνεται η διόρθωση στα χρηματιστήρια – δραματική η τελευταία αντίδραση του Σεπτεμβρίου – τεχνικό rebound βλέπουν τώρα οι αναλυτές”, ενώ ”Το Βήμα” γράφει ”Η ύφεση φέρνει κραχ και το κραχ οδηγεί σε ύφεση”.

Τραπεζίτες-Ανησυχία-ΤτΕ: ”Λουκέτο φοβούνται οι τραπεζίτες” γράφει η ”Καθημερινή” αναφερόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Έλληνες κορυφαίοι τραπεζίτες στον πρόεδρο του ΧΑΑ για τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ και το ”Χρηματιστήριο” γράφει ”αγκάθια για τις τράπεζες οι συμμετοχές τους-κάτω από τα 19 ευρώ Εμπορική, Εθνική”, αλλά και το ”Κέρδος” κάνει λόγο για ”ανάγκη θωράκισης των τραπεζών”. ”Το Βήμα” αναφερόμενο σε δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ από την Ουάσιγκτον γράφει ”Τρεις κίνδυνοι απειλούν την ελληνική οικονομία – ανάγκη αλλαγών στην αγορά εργασίας, προσοχή σε πληθωρισμό, χρέος”, ενώ και η ”Ναυτεμπορική” φιλοξενεί δήλωση του κ. Γκαργκάνα στη σύνοδο της Ουάσιγκτον γράφοντας ”Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην οικονομία”.

Προϋπολογισμός-Eurostat: ”Στο μικροσκόπιο της Eurostat άσπρη τρύπα 4,4 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό 2003” γράφει η ”Καθημερινή” με την ”Ημερησία” να προσθέτει ”υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός-η Eurostat ερευνά όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τις δημόσιες επιχειρήσεις”. Η ”Εξπρές” γράφει ”Ξεφεύγει ο ευρωπληθωρισμός σύμφωνα με τη Eurostat για το Σεπτέμβριο” θέμα στο οποίο εστιάζει και το ”Χρηματιστήριο” που αναφέρει ”Έντονος προβληματισμός στην ευρωζώνη –επιδεινώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη, αυξάνεται ο πληθωρισμός”, ενώ η ”Ναυτεμπορική” φέρει χαρακτηριστικό τίτλο ”Έλλειμμα το πλεόνασμα +5,4% το δημόσιο χρέος”.

ΔΕΠΑ-Μνηστήρες: ”Οκτώ τελικώς οι μνηστήρες της ΔΕΠΑ” γράφει η ”Ναυτεμπορική” ενώ η ”Εξπρές” κάνει λόγο για ”εννέα προσφορές στρατηγικών εταίρων”. ”Το Βήμα” κάνει λόγο για ”εννέα και ισχυρούς μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ” χαρακτηρίζοντας ”εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον της α’ φάσης”, ενώ και η ”Ημερησία” γράφει ”Εννέα κολοσσοί διεκδικούν το 35% της ΔΕΠΑ” και η ”Καθημερινή” συμπληρώνει ”Εννέα υποψήφιοι με μια έκπληξη στο διαγωνισμό για το 35% της ΔΕΠΑ”.

Εταιρικά Ομόλογα-Πτώση: ”Σε πτώση τα εταιρικά ομόλογα” τιτλοφορείται η ”Καθημερινή” εξηγώντας ”σύμφωνα με έρευνα του μηνιαίου δελτίου της Εθνικής, η δυσμενής εικόνα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων οδήγησε σε πτώση της αγοράς εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη”. Και η ”Εξπρές” γράφει ”ΕΤΕ: Υπό αμφισβήτηση τα εταιρικά ομόλογα” και το ”Κέρδος” συμπληρώνει ”θύμα της ύφεσης τα εταιρικά ομόλογα”.

ΑΧΕ-Κεφάλαια: ”Μάχη στα δικαστήρια για τους κόκκινους κωδικούς” φέρει τίτλο το ”Κέρδος” που εξηγεί ”τα χρέη των επενδυτών προς τις χρηματιστηριακές ξεπερνούν τα 40 δις”, ενώ ”Το Βήμα” γράφει ”Λιγότερα κεφάλαια έως και 70% από τις ΑΧΕ στο Συνεγγυητικό μετά την εφαρμογή του θεσμού του Κεντρικού Αντισυμβαλλομένου”. Στο θέμα αναφέρεται και η ”Καθημερινή” η οποία γράφει ”Σανίδα σωτηρίας για τις ΑΧΕ” εξηγώντας ”με την ενεργοποίηση του Κεντρικού Αντισυμβαλλομένου θα τους επιστραφούν άμεσα περί τα 300 εκατ. ευρώ”.

Μαίλλης-Θυγατρικές: Για ”συνένωση των θυγατρικών της Μαίλλης στην Αγγλία” κάνει λόγο η ”Καθημερινή” που παράλληλα αναφέρεται στις προσπάθειες του Ομίλου για μείωση κόστους, ενώ και το ”Χρηματιστήριο” γράφει ”Συγχωνεύει τις θυγατρικές του ο Μαίλλης-αποκτά σημαντικό μερίδιο αγοράς στο εξωτερικό”.

Alpha-Κεφάλαια: Για ”διαφωνία και τέσσερις προτάσεις της CSFB για τα ίδια κεφάλαια της Alpha” γράφει η ”Ημερησία” αναφέροντας ”πως απαντά η τράπεζα στις προτάσεις των αναλυτών για την κεφαλαιακή της επάρκεια”. Το ”Χρηματιστήριο” πάλι αναφέρει ”πιέσεις στα κέρδη εννεαμήνου της Alpha, λόγω ομολόγων”.

Vodafone-Ideal Telecom: ”Η Vodafone απορρόφησε την Ideal Telecom” γράφει η ”Καθημερινή” που επισημαίνει ότι ”έως πριν λίγο καιρό η εταιρία κατείχε το 51% της Ideal έως ότου αποφάσισε να την απορροφήσει”.

Δάριγκ-Ομολογιακό: Για ”παράταση στο ομολογιακό της Δάριγκ” γράφει η ”Καθημερινή” αναφέροντας ”την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων”.

Χάλυψ-ΧΑΑ: ”Αποχαιρετά οριστικά τη Σοφοκλέους η Χάλυψ” σύμφωνα με την ”Καθημερινή” η οποία αναφέρει ”διανύοντας διαδρομή μισού αιώνα και πλέον στο ταμπλό του ΧΑΑ, η τσιμεντοβιομηχανία Χάλυψ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους”.

Lavipharm-ΗΠΑ: ”Ενισχύει τη θέση της στις ΗΠΑ η Lavipharm” φέρει τίτλο η ”Καθημερινή” που εξηγεί ότι αυτό ”αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης της εταιρίας η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες για σύναψη συμμαχίας με αμερικανική εταιρία”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο