Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σπασμένα πρέπει να πληρώνονται

«Τα έσπασες; Τα πληρώνεις». Τελεία και παύλα. Ουδείς μπορεί να κάνει σμπαράλια την περιουσία του ελληνικού λαού, όπως είναι τα πανεπιστήμια και να φεύγει ανενόχλητος. Αυτό συμπεριλαμβάνεται στα «αυτονόητα»;

Τα σπασμένα πρέπει να πληρώνονται

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν είναι απολύτως σαφές ούτε αν, ούτε πότε «το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια», όπως υπόσχεται  στον πρύτανη του ΑΠΘ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όταν χρειάζονται 34 χρόνια για την ανάκτηση χώρων που είχαν καταληφθεί στο ΑΠΘ και όταν παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα μετατραπούν σε βιβλιοθήκη, ομάδες αγνώστων μπορούν να εισβάλλουν ανενόχλητες, μέσα στη νύχτα, και να τους μετατρέπουν σε ερείπια, τότε τίποτε δεν είναι δεδομένο ή ασφαλές στα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Η ελευθερία στα πανεπιστήμια έχει πια κατοχυρωθεί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύεται και από ειδική υπηρεσία. Είναι μεγάλη κατάκτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο αυτό που σε πολλούς φαντάζει αυτονόητο. Ένα στέκι κουκουλοφόρων να αντικαθίσταται από μια βιβλιοθήκη. Και όσο και αν κάποιοι αντιπαλεύουν αυτή την πρόοδο, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», δήλωνε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χρονική απόσταση που χώριζε αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού από τους βανδαλισμούς που διαπράχτηκαν εκ νέου στον συγκεκριμένο χώρο, το διαβόητο, «Στέκι του Βιολογικού», ήταν ωστόσο, ελάχιστη.

Για ακόμη μία φορά ισοπεδώθηκε όχι μόνον η προσπάθεια να δοθεί ο χώρος στους φυσικούς του χρήστες, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, αλλά η ίδια η περιουσία του ελληνικού λαού. Αντί να αξιοποιηθεί, δηλαδή, ένας χώρος ο οποίος αναγέρθηκε με τα χρήματα του κάθε συνεπούς φορολογούμενου πολίτη, αυτός μετατράπηκε σε συντρίμμια και ερείπια.  Τον «λογαριασμό» ποιος θα τον πληρώσει;

Ακόμη κι αν οι διωκτικές αρχές κατορθώσουν να εντοπίσουν και να συλλάβουν όσους διέπραξαν αυτούς τους βανδαλισμούς, το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς για πρέπει να το επωμιστεί εκ νέου ο κάθε φορολογούμενος πολίτης; Γιατί να μην το επωμιστούν όσοι διέπραξαν το συγκεκριμένο αδίκημα;

Επί χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, οι διαβόητοι «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι ή μη καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους χώρους, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή αλλού και κατά κανόνα φεύγουν ανενόχλητοι και φορτώνουν τον λογαριασμό στον κάθε συνεπή φορολογούμενο. Αυτή η πρακτική πρέπει να τελειώσει.

Η παρούσα κυβέρνηση, υπό το φως των δεσμεύσεων που έχει δημοσίως αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οφείλει να νομοθετήσει ώστε τα «σπασμένα» να τα πληρώνουν αυτοί που τα έσπασαν. Ας μην υπάρξει αλλαγή στην ποινική τους μεταχείριση, εάν δεν κριθεί σκόπιμο. Οφείλουν να γνωρίζουν, όμως, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ότι η καταδίκη τους για αδικήματα που σχετίζονται με την περιουσία του ελληνικού λαού θα συνεπάγεται και την ανάληψη του κόστους αποκατάστασης των ζημιών, ανεξαρτήτως ύψους.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για τη μόρφωση των παιδιών του και ουδείς έχει το δικαίωμα να τα καταστρέφει και να φεύγει ανενόχλητος, αφήνοντας τον «λογαριασμό» και πάλι στις πλάτες του φορολογούμενου.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου θα είναι κενές νοήματος, ενόσω δεν διασφαλίζεται η ευνομία στα ελληνικά ΑΕΙ και δεύτερον, όταν τον «λογαριασμό» πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα της υφηλίου, το «αυτονόητο» παραμένει αυτονόητο. Στην Ελλάδα γιατί απαιτούνται δεκαετίες για την εμπέδωσή του;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v