Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία και οι κρίσιμες Σύνοδοι ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι», λέει ο θυμόσοφος λαός και είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα τέτοιο έργο να εκτυλίσσεται σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα ελληνοτουρκικά. Εκτός κι αν πάμε στις επικείμενες συνόδους κορυφής... προετοιμασμένοι!

Η Τουρκία και οι κρίσιμες Σύνοδοι ΝΑΤΟ και ΕΕ

Για να είσαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως λένε και οι σύμμαχοί μας, πρέπει -πρώτα από όλα- να παίρνεις θέση. Αν αυτή η θέση δεν είναι ξεκάθαρη και σαφής, τότε τζάμπα ο κόπος και τζάμπα και τα μεγάλα λόγια περί της σωστής πλευράς της Ιστορίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, μέχρι στιγμής, τηρούν πολιτική -σχεδόν- ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά. Παρά το casus belli που υφίσταται τόσα χρόνια εκ μέρους της γείτονος σε περίπτωση που ασκήσουμε ένα νόμιμο δικαίωμά μας, παρά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αν. Αιγαίου, παρά τις υπερπτήσεις και συνολικά την ακραία τουρκική προκλητικότητα εναντίον της χώρας μας, οι τοποθετήσεις των συμμάχων μας μετά βίας τείνουν την πλάστιγγα προς την ελληνική πλευρά.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του State Department, απαντώντας μάλιστα σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου, ήταν: «Η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται». Με άλλα λόγια, μία απάντηση ίσων αποστάσεων, που εξίσωνε θύτη και θύμα, αδικώντας έτσι κατάφωρα την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, αν και η θέση που έλαβε πρόσφατα η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ήταν οριακά θετικότερη για τη χώρα μας, αφενός, δεν ξέφευγε από το στερεότυπο «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλής πίστης, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», αφετέρου, ουδεμία μνεία έκανε στην αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νήσων του Α. Αιγαίου από την Τουρκία, για την υπόθεση της αποστρατικοποίησής τους.

Όσο, δε, για το ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα του Γ. Στόλτενμπεργκ, τα είπε όλα χθες με την ανοικτή επιστολή που δημοσίευσε η «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Σε ελεύθερη μετάφραση, του είπε του φίλτατου Στόλτενμπεργκ: είσαι υπάλληλος, δεν έχεις εξουσιοδότηση από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας να εξισώνεις τον θύτη και το θύμα και καλύτερα να παραμείνεις σιωπηλός μέχρι το τέλος της θητείας σου.

Ωσάν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαμπάχ,  να προετοιμάζει καταγγελία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για «στρατικοποίηση των νησιών», μολονότι η χώρα του είναι εκείνη που διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και τη Στρατιά του Αιγαίου σε πλήρη ετοιμότητα απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Με άλλα λόγια, εάν η Ελλάδα έχει κάποιο «μήνυμα» προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικά προς τη Δύση, ως προς όλα αυτά, τώρα είναι ο καιρός να το διατυπώσει.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 τρέχοντος, στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 του μηνός, στη Μαδρίτη, η Ελλάδα οφείλει να κατέλθει με πλήρη φάκελο των ελληνικών θέσεων και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που να καταδεικνύει τον αναθεωρητικό και επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Κύριο ζητούμενο είναι, προφανώς, η ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, εκ μέρους των δυτικών συμμάχων μας.

Εάν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε το επόμενο διάστημα κινδυνεύει όντως να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμό, καθώς η γειτονική χώρα θα έχει πάρει τα λάθος μηνύματα…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v