Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «θεσμικός κίνδυνος» για την οικονομία

Υπάρχει σαφής κίνδυνος αναβίωσης των αιτίων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία: των δίδυμων ελλειμμάτων. Πέραν όμως αυτού του κινδύνου, συντρέχει ακόμη ένας και μάλιστα σοβαρότερος. Περί αυτού μάς προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο «θεσμικός κίνδυνος» για την οικονομία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οικονομία σημαίνει εμπιστοσύνη. Εάν απουσιάζει η εμπιστοσύνη, από οποιαδήποτε πτυχή ή έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας, τότε, αναπόδραστα, οδηγούμαστε σε αρνητικό έδαφος. Προϋπόθεση, δε, για την εξασφάλιση εμπιστοσύνης είναι η σταθερότητα. Πρόκειται, εν πολλοίς, για οικονομικό αξίωμα, άριστα καταγεγραμμένο στο πέρασμα των ετών.

Αυτό το αξίωμα θεώρησε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει, ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Πρόκειται για -τουλάχιστον- τη δεύτερη συνεχή φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προχωρά σε επισήμανση αυτού του είδους, καθώς και στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεσή του αναφερόταν στις αβεβαιότητες που υφίστανται ως προς τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές. Πλέον, σε αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να προστεθεί και εκείνος της πολιτικής πόλωσης. Γεγονός που οδήγησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και τους συντάκτες των εκθέσεών του στην επισήμανση «της σημασίας των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη».

Πρόκειται για μία καινοφανή επισήμανση; Προφανώς, όχι. Τουναντίον. Γεγονός το οποίο καθιστά ακόμη περισσότερο σημαντικούς τους λόγους για τους οποίους οι συντάκτες της έκθεσης έκριναν σκόπιμο να συμπεριλάβουν επισημάνσεις αυτού του είδους στο πόνημά τους.

Όπως σημειώνουν, «... η αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών παρέχει προστασία και αποτελεί μοχλό ενίσχυσης της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου παρέχουν τις θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα, τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική ομαλότητα, και τη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ώστε να επιτυγχάνεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει συνεχή στόχο τη συστηματική ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου, κάτι που θα επέφερε αρνητικές οικονομικές συνέπειες μακροχρόνια».

Σε ελεύθερη μετάφραση, τι μας λένε οι φίλτατοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; «Το κράτος δικαίου και τα μάτια σας». Το λένε, δε, αυτό προς όλους «εμάς», τους πολίτες, τους συμμετέχοντες ή μη στα κοινά και στους πολιτικούς εκφραστές μας. Όπως επίσης το λένε και σε οποιονδήποτε άλλον είναι πρόθυμος να ακούσει αυτό το μήνυμα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που διατυπώνεται υπό το φως της δριμύτατης όξυνσης που έχει χαρακτηρίσει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυριότερων πολιτικών εκπροσώπων μας στη Βουλή αλλά και ενός καταιγισμού δημοσιευμάτων περί ύπαρξης κυκλώματος υποκλοπών καθώς και της αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε εσχάτως ως προς τον ρόλο του Τύπου, της δικαστικής εξουσίας  και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Κοντολογίς, πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο διατυπώνεται σε μία μάλλον ταραχώδη, πλην όχι ακόμη ανεξέλεγκτη, περίοδο για τον τόπο μας.

Τονίζουν, δε, οι φίλτατοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τον κίνδυνο αναβίωσης, κατά τρόπο ισχυρό, της αιτίας για την οποία ο τόπος μας οδηγήθηκε, την τελευταία φορά, στη χρεοκοπία: τα δίδυμα ελλείμματα. Το δημοσιονομικό και αυτό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.  Ο νέος κίνδυνος είναι δε προφανής: Πέραν των λοιπών αιτίων που οδηγούν στη διεύρυνση αυτών των δίδυμων ελλειμμάτων, η απουσία πολιτικής σταθερότητας και η υπονόμευση των θεσμών μπορούν να διακυβεύσουν την υγεία της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, αν συνεχίσουμε έτσι, μπορούμε να τα χάσουμε, ξανά, όλα!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v