Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινοβούλιο κάτω από τη βάση

Δεν τα βρίσκουν ούτε για τα αυτονόητα. Ούτε για αυτά που, υπό άλλες περιστάσεις, θα «έκοβαν τις φλέβες» τους, υπερασπιζόμενοι το «δίκαιον του πράγματος». Όταν έρχεται η ώρα της συναίνεσης… αλλάζουν τα πράγματα!

Κοινοβούλιο κάτω από τη βάση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ευκαιρίες συναίνεσης μεταξύ πολιτικών αντιπάλων είναι μάταιο να αναζητεί κανείς προ των εκλογών.

Χθες, ωστόσο, υπήρξε μία σπάνια τέτοια ευκαιρία, την οποία το ελληνικό κοινοβούλιο επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι -κατά κανόνα- περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών του εκλογικού σώματος.

Το μόνο που είχαν να κάνουν χθες οι Έλληνες βουλευτές ήταν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο, υπερψηφίζοντας νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα ΑμεΑ και την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης...». Απέτυχαν, δε, ως προς αυτό και μάλιστα κατά τρόπο πανηγυρικό.

Το νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ψήφισαν «παρών» και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία, σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όλες τις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Είναι απολύτως ενδεικτική, δε, η επί της ουσίας απουσία διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, δεν το καταψήφισαν αλλά περιορίστηκαν στο διαβόητο «παρών», που -υπό τις περιστάσεις- σήμαινε απλώς ψήφο «ασυμφωνίας» με την κυβέρνηση.

Η απώλεια μίας ευκαιρίας συναίνεσης, όχι μόνο μεταξύ των κυριοτέρων από πλευράς ισχύος κομμάτων, αλλά διακομματικής, δεν πέρασε απαρατήρητη στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ανέφερε πως πέρασε ανεκμετάλλευτη μία από «τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την επίτευξη συναίνεσης από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτυπώνουν μόνο την κοινωνική ευαισθησία που θα όφειλε να έχει το Κοινοβούλιο, αλλά αναδεικνύουν και ζητήματα που αφορούν στην ισότητα των πολιτών.

Καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι αντί να εξάρει και να επικροτήσει το βήμα που γίνεται, επέλεξε να κινηθεί σε μια εντελώς αντίθετη λογική. Σημείωσε πως «είναι πραγματικά κρίμα, γιατί χάνεται μια ευκαιρία να φανεί επιτέλους η ωριμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου». «Η κριτική», διευκρίνισε, «είναι καλοδεχούμενη αλλά η κριτική που ακούσαμε σήμερα δεν εστιάστηκε στα θέματα του νομοσχεδίου». «Δεν είναι δυνατόν», είπε ο υπουργός, «να ερχόμαστε κάθε φορά και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και όταν φτάνουμε στην ώρα της πράξης, ξαφνικά να βρίσκουμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε».

Υπό το φως όλων αυτών, ποια θα είναι άραγε η επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που ερωτηθούν εκπρόσωποί τους -στη διάρκεια ενδεχομένως προεκλογικών συγκεντρώσεων- ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισαν διατάξεις που κατοχυρώνουν και εμπεδώνουν ζητήματα ισότητας των ΑμεΑ;  Τι θα πουν; Ότι το νομοσχέδιο το έφερε η κυβέρνηση και ότι δεν ήταν δυνατόν να το υπερψηφίσουν επειδή ήταν στην… αντιπολίτευση;

Ας μην το «ζαλίζουμε», όμως, το θέμα. Από τη στιγμή και μετά που ο κομματικός φερετζές εμποδίζει μία σημαντική μερίδα των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας από το να συμφωνήσουν επί του αυτονόητου και θεμελιώδους, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε καλύτερη συμπεριφορά σε άλλα ζητήματα;

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι εμείς, ως μέλη του εκλογικού σώματος, τους «στείλαμε» στα βουλευτικά έδρανα. Χρήσιμο να το θυμόμαστε ενόψει των επικείμενων εκλογών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v