Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Καραμανλής, οι εκλογές και το λάθος μήνυμα  

Αποτελούν οι εκλογές «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα πολιτικά πρόσωπα; Εάν ναι, τότε ποιο το νόημα της συγγνώμης; Ας κάνουμε εκλογές, να καθαρίσουμε!

Ο Καραμανλής, οι εκλογές και το λάθος μήνυμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πολιτική αφορά τη μάχη της ουσίας αλλά και εκείνη των εντυπώσεων. Στην περίπτωση του κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται να τις χάνει αμφότερες.

Αν και η παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών την επομένη του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εξελήφθη αρχικώς ως πράξη ουσιαστικής ανάληψης πολιτικής ευθύνης, κατά τρόπο σπάνιο για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, η διαφαινόμενη κάθοδός του ως υποψηφίου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, το βραχύβιο του πράγματος.

Για την ακρίβεια, παρέχει στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κάνει λόγο για «στημένες δηλώσεις, υποκριτικές συγγνώμες και ψεύτικες παραιτήσεις» και να υποστηρίξει ότι «αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Ο κος Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο πρώην υπουργός θα είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Όπως πρόσθεσε, «από την πλευρά της ΝΔ και του κου Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές».

Ποιο είναι το μήνυμα, όμως, που απευθύνουν έτσι προς το εκλογικό σώμα, τόσο η ΝΔ όσο και ο κ. Καραμανλής; Τι καλούνται να αντιληφθούν από τη στάση του οι ψηφοφόροι;

Συνιστά η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις ευθύνες που ανέλαβε παραιτούμενος ο κ. Καραμανλής; Ακόμη κι αν επανεκλεγεί στο βουλευτικό του πόστο, θα έχει αποκαθαρθεί  από αυτές τις ευθύνες;

Εντέλει, τι σηματοδοτεί ως προς την πρωθυπουργική συγγνώμη η -έμμεση πλην σαφής- επιβεβαίωση ότι ο κ. Καραμανλής όντως θα κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές; Καλείται το εκλογικό σώμα να αντιληφθεί ότι είναι εξίσου βραχύβια;

Στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, επί σειρά ετών, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης και η έκφραση συγγνώμης εκ μέρους ενός πολιτικού προσώπου δεν οδηγούσαν αυτόματα και στην παραίτησή του, πρακτική την οποία έχει κολάσει κατά το παρελθόν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παράδειγμα της παραίτησης του κ. Κ. Αχ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Μεταφορών μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών σηματοδότησε ένα νέο ήθος στα πολιτικά πράγματα της χώρας και αναπτέρωσε τις ελπίδες, τουλάχιστον τμήματος του εκλογικού σώματος, ως προς την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού. Είναι διατεθειμένη η ΝΔ να ψαλιδίσει αυτές τις ελπίδες;

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είναι διατεθειμένος να αλλοιώσει το μήνυμα της παραίτησής του, κατερχόμενος εκ νέου και τόσο σύντομα στον εκλογικό στίβο;

Φίλτατοι, ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Τα πολιτικά πράγματα της χώρας φέρουν νωπό το στίγμα της πρόσφατης τραγωδίας. Ένα ολοένα αυξανόμενο μερίδιο της κοινωνίας μας περιβάλλει με απαξία σημαντικό τμήμα του πολιτικού προσωπικού, υπό το φως της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφάνειας που το χαρακτηρίζει.

Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τα σωστά μηνύματα. Από τα μηνύματα εκείνα που θα της υπενθυμίσουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται πρόσωπα αδιαμφισβήτητου ηθικού διαμετρήματος, ικανά να την οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το εκλογικό σώμα θα κοιτά εκ του σύνεγγυς τα εκάστοτε μηνύματα που θα εκπέμπει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Τόσο στα λόγια όσο και με τις πράξεις του. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v