Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κόμμα Κασιδιάρη, οι θεσμοί και ο μπακάλης της γειτονιάς

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα εμφανίζεται «μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα» όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θεμελιώδη ζητήματα διάκρισης των εξουσιών τίθενται στο προσκήνιο. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το κόμμα Κασιδιάρη, οι θεσμοί και ο μπακάλης της γειτονιάς

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι χώρες του λεγόμενου «δυτικού κόσμου», στις οποίες θεωρητικώς συγκαταλέγεται και η δική μας, διακρίνονται από άλλες, αυτός, δίχως αμφιβολία, αφορά στην ασφάλεια δικαίου που αυτές προσφέρουν.

Η σιγουριά, με άλλα λόγια, ότι οι νόμοι είναι κατανοητοί από τους πολίτες και ότι οι επιπτώσεις τους είναι προβλέψιμες για αυτούς τους πολίτες. Κοντολογίς, ότι ο καθένας μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως υφίσταται ισονομία και πως θα έχει μία δίκαιη δίκη. Κύριο δε στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι ότι η κάθε μία εκ των τριών εξουσιών δεν θα «μπλέκει στα πόδια» της άλλης, μειώνοντας έτσι την ανεξαρτησία της.

Από αυτή τη σιγουριά εμφανιστήκαμε να παρεκκλίνουμε χθες στη χώρα μας, επ’ αφορμή της δημόσιας αντιπαράθεσης στην οποία ενεπλάκησαν ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης και ο πρόεδρος του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος.

Στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση ενός, ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενου, νομοθετήματος, που στόχο φέρεται να έχει το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη και τον αποκλεισμό του από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Τζανερίκος χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή την τροπολογία του ΥΠΕΣ, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, εξαιτίας, κυρίως δύο λόγων: Πρώτον, της πρόβλεψης που ορίζει ότι το Α1 τμήμα θα συνεδριάσει στην ολομέλειά του και όχι με την πενταμελή σύνθεση που ορίζει ο πρόεδρός του, και δεύτερον, επειδή η συγκεκριμένη τροπολογία ορίζει ότι το Α1 τμήμα, αρμόδιο να κρίνει την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ή άλλες αρχές. Κάτι που ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θεωρεί ως εντελώς περιττό, καθώς από πού αλλού θα μπορούσε να ζητήσει στοιχεία; «από τον μπακάλη της γειτονιάς;», όπως λέγει.

Αναφορικά δε με την πρώτη πρόβλεψη, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου εκτιμά ότι «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι πρόεδρος» Επικαλείται δε, ως προς τούτο, τις «εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου, προηγούμενες και επόμενες, που λαμβάνονται από την πενταμελή σύνθεση των τμημάτων και όχι από την Ολομέλεια».

Σε όλα αυτά ο υπουργός Εσωτερικών, αντέτεινε μεταξύ άλλων, σε μάλλον οξύ ύφος, πως «... είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

Με αυτά και με εκείνα όμως, όπως επεσήμανε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλος, βρισκόμαστε σε καταστάσεις οι οποίες «... καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ)».

Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να οριστεί η Ολομέλεια του Α. Π. ως αρμοδία να κρίνει το όλο ζήτημα, ενώ επεσήμανε ότι «θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».

Με άλλα λόγια, ότι την κάθοδο ή μη των κομμάτων στις εκλογές θα κρίνει η Ολομέλεια του Α. Π. και ότι από αυτήν θα απουσιάζει ο αντιπρόεδρός του.

Κατά τα λοιπά η χώρα εμφανίζεται να προσδοκά την αναβάθμισή της στην… επενδυτική βαθμίδα!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v