Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλπη, καναπές ή παραλία;

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει ένα ικανό τμήμα του εκλογικού σώματος. Εκείνους που δεν θα προσέλθουν, είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν μπορούν. Πρόκειται για δημοκρατικό έλλειμμα.

Κάλπη, καναπές ή παραλία;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ακόμη κι αν επιλέξουμε να ξεχάσουμε, προς στιγμήν και χάριν συζητήσεως, ότι η ψήφος στην Ελλάδα παραμένει υποχρεωτική στις βουλευτικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι από το τελικό αποτέλεσμα αυτής της Κυριακής θα λείπει ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Είτε επειδή μπορούσε αλλά δεν άσκησε το δικαίωμά του είτε, απλά, επειδή δεν μπορούσε να το ασκήσει.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται, κυρίως, όσοι είναι αντιμέτωποι με το δίλημμα που θέτουμε στον τίτλο αυτού του σημειώματος: «Κάλπη, καναπές ή παραλία;». Είναι δε βέβαιον ότι αυτό το δίλημμα θα ταλανίσει πολλούς αυτή την Κυριακή, υπό το φως των αίθριων καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη ημέρα ή ακόμη και της δυνατότητας ανάπαυσης που παρέχει η Κυριακή για την πλειονότητα των εργαζομένων. Όπως αντίστοιχα ενδέχεται να απασχολήσει και όσους απορρίπτουν για λόγους πεποιθήσεως την εκλογική διαδικασία ή απλά αδιαφορούν για αυτήν.

Στη δεύτερη κατηγορία εκείνων των εκλογέων που δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους αυτή την Κυριακή βρίσκονται όσοι θα επιθυμούσαν να ψηφίσουν αλλά θα βρεθούν μακριά από τα εκλογικά τμήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι, εξαιτίας της απασχόλησής τους σε νησιωτικούς ή άλλους τουριστικούς ή μη προορισμούς κατά τη θερινή περίοδο. Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο έχουμε δει και κατά το παρελθόν, όποτε υπήρξαν εκλογικές αναμετρήσεις κατά το διάστημα της τουριστικής σεζόν ή ακόμη και τους μήνες που αμέσως προηγούνται ή έπονται αυτής.

Τέλος, στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται βεβαίως και όσοι εκλογείς έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης ή και παλαιότερα, και το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για την ψήφο στην αλλοδαπή δεν τους επιτρέπει, για λόγους γραφειοκρατίας ή αποστάσεων, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ούτως ή άλλως, στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, η συμμετοχή εκλογέων αυτής της κατηγορίας ήταν πενιχρή, υπό το φως του μεγέθους του εκλογικού σώματος που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Τούτων όλων δοθέντων, ένα ικανό τμήμα του εκλογικού σώματος θα καταγραφεί και αυτή την Κυριακή, εκουσίως ή ακουσίως, ως «αποχή». Είτε επειδή πήγε για… μπάνιο, είτε επειδή θεωρεί ότι δεν πρέπει να τιμήσει δια της ψήφου του το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είτε απλά επειδή δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του για αντικειμενικούς λόγους.

Για τους τελευταίους, το κρίμα πέφτει στους ώμους του πολιτικού κόσμου, ο οποίος δεν έχει μεριμνήσει κατά τον προσήκοντα τρόπο ώστε να θεσπίσει ένα διευκολυντικό πλαίσιο άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων εκείνων οι οποίοι απασχολούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μακριά από τους τόπους όπου είναι εγγεγραμμένοι. Στην ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε, τούτο, εκτιμάται, ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δυσχερές και πάντως δεν θα απαιτούσε την εφεύρεση του… τροχού, δεδομένου ότι αντίστοιχα συστήματα ήδη υφίστανται σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Για τους πρώτους, όμως, εκείνους που θα μπορούσαν να ασκήσουν τα εκλογικά δικαιώματά τους αλλά δεν θα το πράξουν, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι θα ήταν απολύτως χρήσιμο να θυμούνται αυτή τους την απόφαση όποτε αγανακτούν ή εντέλει εναντιώνονται σε κάποια από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη Βουλή και την κυβέρνηση κατά την επόμενη τετραετία. Δεν θα έχουν να κακίζουν παρά μόνο τον εαυτό τους, διότι ήσαν εκείνοι που επέτρεψαν σε όλους τους υπόλοιπους να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την καθημερινότητα και το μέλλον όλων, αντί αυτών.

Ας πρόσεχαν!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v