Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Οι παραιτήσεις, γενικώς, σπανίζουν. Είτε για λόγους ευθιξίας, είτε για την ανάληψη ευθύνης, είναι διαχρονικά είδος εν ανεπαρκεία. Όμως οι παραιτήσεις … επί προθεσμία και υπό προϋποθέσεις, είναι νέο “φρούτο”, πρωτόγνωρο, όπως είπε χθες μία “ψυχή”, για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
Έτσι, λοιπόν, όσο κι αν πιστώνεται ως θετική η απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, να παραιτηθεί από τη θέση του «... προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της Κυβέρνησης», όπως σημειώνει στην επιστολή που δημοσιοποίησε χθες, η πρόθεσή του να υλοποιήσει αυτήν την παραίτηση «... με την απόφαση για σύσταση της (σ. σ. Προανακριτικής) Επιτροπής» αν μη τι άλλο, περιπλέκει τα πράγματα.
Διότι, εντέλει, εάν η παραίτησή του πρόκειται να υλοποιηθεί σε περίπου 15 ημέρες, όπως εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός και αποπεμφθείς από την ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είναι όντως πρωτόγνωρη, καθώς “σε άλλες εποχές”, «...μετρούσε και το κάθε δευτερόλεπτο» στην υπουργική καρέκλα. Πέραν δε αυτού, είναι προφανές ότι συναρτάται και από την έγκριση ή μη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της πρότασης περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Με άλλα λόγια, υποδηλοί, πιθανώς, τις αμφιβολίες που ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος τρέφει ως προς την τελική στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι θα την υπερψηφίσει, που εξέφρασε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδίδοντας την – προαναγγελθείσα – παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου σε λόγους αξιοπρέπειας.
«Αν δεν είχε παραιτηθεί, το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ότι κρύβεται πίσω από τη θέση του. Τώρα που παραιτήθηκε καθαρά για λόγους αξιοπρέπειας, το ΠΑΣΟΚ με μικρόψυχο τρόπο έκανε αυτό το σχόλιο. Το "ναι" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής έχει καθαρά ως λόγο να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα, ότι όλα θέλουμε να είναι στο φως, ώστε να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για συγκάλυψη», είπε χθες ο κ. Π. Μαρινάκης.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, παραίτηση εκ μέρους του κ. Τριαντόπουλου, δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει, φαρδύ – πλατύ, είναι ένα είδος “υποσχετικής” περί παραιτήσεως εκ μέρους του, όταν και όποτε ληφθεί η απόφαση σύστασης αυτής της προανακριτικής επιτροπής. Με άλλα λόγια, σε... δουλειά να βρισκόμαστε.
Πράγματι, όμως, αφού ο άνθρωπος είχε την αξιοπρέπεια, όπως την χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να υποβάλει την παραίτησή του, προς τι η καθυστέρηση υλοποίησής της, δεδομένης της ήδη ανακοινωθείσας απόφασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής; Χάριν πολιτικών εντυπώσεων; Επειδή, οι ημέρες απαιτούσαν να “τρίξουν οι καρέκλες” ώστε να εκτονωθεί το βεβαρημένο για την κυβέρνηση κλίμα;
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το γεγονός ότι η παραίτησή του εμφανίστηκε ως προϊόν … μελλοντικής εκπλήρωσης, άμβλυνε τις θετικές εντυπώσεις, ότι επιτέλους βρήκε το θάρρος ένας άνθρωπος σε κυβερνητικό πόστο να υποβάλει την παραίτησή του, για λόγους αξιοπρέπειας και όχι ανάληψης ευθύνης, την οποία βεβαίως αποποιείται ο κ. Τριαντόπουλος, με όσα καταθέτει με την επιστολή του.
Όπως σημειώνει, το κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο μετείχε βρέθηκε στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών «... μετά τις πρώτες ημέρες του συμβάντος» και «χωρίς παρέμβαση στο έργο των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών παραγόντων, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας...».
Τότε γιατί παραιτείται;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.