Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αυτή η χώρα έχει υποφέρει πολλά από τις δασικές πυρκαγιές. Ζωές χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, δασικός πλούτος έγινε στάχτη. Ουδείς μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για ό,τι -κατά πάσα βεβαιότητα- μας περιμένει εφέτος, όσο κι αν το απευχόμαστε.
Έτσι, λοιπόν, αν και η έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες στην Πολιτική Προστασία, υπό τον Β. Κικίλια, για τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που ήδη ξεσπούν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, δεν άργησε ούτε μία ημέρα, είναι ασφαλώς ανησυχητικό ότι ακόμη δεν έχουν καταφθάσει από το εξωτερικό τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που ετησίως συνδράμουν τη χώρα μας στον αγώνα της κατά της πύρινης λαίλαπας. «Πιάστηκαν στον ύπνο» οι αρμόδιοι ή η κλιματική κρίση είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς;
Χθες, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καρυά στα Καμμένα Βούρλα, την Παρασκευή 7 Μαρτίου, φωτιά ξέσπασε στο Κυριάκι της Βοιωτίας και το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου, η Νάξος αντιμετώπισε δύο διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιών στις τοποθεσίες Κορωνίδα και Σίφωνες. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τις τελευταίες 3 ημέρες καταγράφονται ημερησίως περισσότερες από 60 ενάρξεις πυρκαγιών.
Αν και το φαινόμενο αποδίδεται επί του παρόντος στις καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών και στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, είναι σαφές ότι η περίοδος που ακολουθεί είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας, κυρίως, για δύο λόγους: Αφενός, επειδή το τι έρχεται είναι ήδη γνωστό και προληπτικά μέτρα μπορούν ακόμη να ληφθούν, αφετέρου, επειδή ήδη έχει κυλήσει ωφέλιμος χρόνος για αυτή την προετοιμασία δίχως να αξιοποιηθεί και η χώρα μας κινδυνεύει για ακόμη μία φορά να «συλληφθεί» απροετοίμαστη έναντι του καταστροφικού φαινομένου των δασικών πυρκαγιών.
Για την ακρίβεια, μετά τον περυσινό τραγέλαφο με τον -διαβόητο πλέον- Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, η εφαρμογή του οποίου εξαγγέλθηκε κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περυσινής αντιπυρικής περιόδου (1/5/24 έως 31/10/24) και αναστάλθηκε μετά από κύμα διαμαρτυριών για τις προβλέψεις του, ουδέν έχει συμβεί σε αυτό το πεδίο έως τώρα.
Αν και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, φέρεται να «κυοφορείται» μία επανέκδοση αυτού του Κανονισμού από το ΥΠΕΝ, κατ’ ελπίδα με υλοποιήσιμες προβλέψεις αυτή τη φορά για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι απολύτως χαρακτηριστικό της έως τώρα αδράνειας των αρμοδίων, ότι ουδέν έχει σημειωθεί έως τώρα για αυτό το ζήτημα.
Από τη στιγμή που «πάγωσε» αυτός ο Κανονισμός, πέρυσι την Άνοιξη, έως τώρα, λιγότερο από ένα δίμηνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ουδείς γνωρίζει ποια «μέτρα» θα επιβάλει η Πολιτεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άρα ουδείς μπορεί να εκμεταλλευτεί τον όποιο διαθέσιμο χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό, δε, που κάνει τα πράγματα, αν όχι χειρότερα, τουλάχιστον δυσχερέστερα, είναι παραδόξως ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εάν ο φίλτατος κ. Κικίλιας μετακινηθεί από τον θώκο του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο διάδοχός του θα είναι «φρέσκος» στο πόστο και θα χρειαστεί μία εύλογη χρονική περίοδο έως ότου «μάθει τα πράγματα». Γεγονός καταφανώς αρνητικό ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν θα πάμε μακριά. Με τις πυρκαγιές ήδη να δείχνουν τα δόντια τους, τον πυροσβεστικό στόλο ακόμη ημιτελή, δίχως μέτρα προφύλαξης ελέω απουσίας κανονισμού Πυροπροστασίας και με τον υπουργό πιθανώς να αλλάζει, ο ορίζοντας είναι μάλλον… σκοτεινός.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.