Το θωρηκτό Αβέρωφ και οι σύγχρονοι ευεργέτες

Αρκούν 100 άνθρωποι, με δέκα εκατ. ευρώ ο καθένας, για να μαζευτεί ένα δισ., είπε χθες ο Αθανάσιος Λασκαρίδης. Κι ας τα χρησιμοποιήσει η πατρίδα όπως θέλει. Για την άμυνα ή για το δημογραφικό. Υπάρχουν, άραγε, άνθρωποι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του;

Το θωρηκτό Αβέρωφ και οι σύγχρονοι ευεργέτες

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συμβολή του θρυλικού θωρηκτού Αβέρωφ στην εθνική άμυνα και στο “κλείσιμο” του τουρκικού στόλου στα “Στενά”, σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, είναι γνωστή.

Αυτό που, ίσως, δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό, είναι ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει αυτό το πλοίο και μάλιστα την ύστατη ώρα, χάριν δύο λόγων. Αφενός της δωρεάς ολοκλήρου του ποσού της προκαταβολής, ύψους 8 εκατ. χρυσών δραχμών, σε σύνολο τιμήματος 23,65 εκατ. χρυσών δραχμών, από το κληροδότημα Γ. Αβέρωφ, αφετέρου της πεποίθησης της Τουρκίας, η οποία επίσης διεκδικούσε το πλοίο, ότι η χώρα μας δεν είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για την απόκτησή του.

Σύμφωνα με περιγραφή που παραθέτει το Πολεμικό Ναυτικό αν και Τούρκοι αξιωματικοί είχαν μεταβεί στο Λιβόρνο της Ιταλίας, για να ελέγξουν το πλοίο, δεν κινήθηκαν δυναμικά για την απόκτησή του, διότι θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να το αγοράσει.

Για αυτόν τον λόγο αναχώρησαν για το Παρίσι. Στην διάρκεια του ταξιδιού τους, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι πληροφορούμενοι ότι η Ελλάδα είχε πρόθεση να το αγοράσει. Μολονότι επέστρεψαν εσπευσμένα στο Λιβόρνο και κατέθεσαν επίσημη προσφορά αγοράς του πλοίου και μάλιστα υπέρτερη της ελληνικής κατά 250.000 χρυσές λίρες, οι Ιταλοί τους απάντησαν ότι η συναλλαγή με τους Έλληνες είχε ολοκληρωθεί.

Αυτό που δεν τους είπαν, όμως, ήταν ότι τούτο στάθηκε δυνατό επειδή ένας Έλληνας πατριώτης και οραματιστής, ο Γ. Αβέρωφ, είχε κληροδοτήσει στη χώρα του το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε με τον κατάλληλο τρόπο, την κατάλληλη ώρα.

Μέσω μίας δωρεάς του κοινωφελούς ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», η Ελλάδα απέκτησε και παρέλαβε χθες στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), τα προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη V-BAT.

Εφεξής, θα τα έχει στην διάθεσή της ώστε να τα δοκιμάσει, υπό τις συνθήκες που η ίδια θα κρίνει, ώστε να έχει ίδια άποψη περί των επιδόσεών τους στο πεδίο και να αξιολογήσει, από θέση γνώσης, κατά πόσον επιθυμεί να τα εντάξει ευρύτερα στο οπλοστάσιό της.

Κατά την τελετή παραλαβής αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Θωρηκτό Αβέρωφ και στον τρόπο απόκτησής του, καλώντας και άλλους Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της οικογένειας Λασκαρίδη, η οποία έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε δωρεές προς το Δημόσιο. Αμυντικές, περιβαλλοντικές και άλλες.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο Αθανάσιος Λασκαρίδης, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «η μικρή μου αυτή δωρεά ελπίζω να είναι έναυσμα και άλλοι συνάδελφοι να ενδιαφερθούν να βοηθήσουν». Για την ακρίβεια, είπε ότι «στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 300 σοβαρά ναυτιλιακά γραφεία - αν τα 100 μεγαλύτερα προσέφεραν από 10 εκ. το καθένα θα μαζευόταν ένα σημαντικότατο ποσό της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τέτοιο ποσό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο είτε για την εθνική άμυνα είτε για το άλλο μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας, που είναι το δημογραφικό.»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αφού εξήρε τον ρόλο του κ.Λασκαρίδη, αναφερόμενος στη σειρά δωρεών που έχει κάνει προς το Πολεμικό Ναυτικό, μίλησε ευρύτερα για το ζήτημα των δωρεών. Όπως είπε «το 2023, οι δωρεές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπερέβησαν τις 300.000. Ήταν περίπου, αν θυμάμαι καλά, 234.000 ευρώ. Πέρυσι φτάσαμε στα 23,5 εκατομμύρια. Φέτος, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα περάσουμε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τολμώ να δω ένα στόχο τόσο φιλόδοξο όσο αυτός τον οποίο είπε ο κ. Λασκαρίδης, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.»

Αυτός, όμως, θα όφειλε να είναι ο στόχος, σε μία χώρα η οποία καυχάται για την διεθνή της θέση στην ναυτιλία. Εκατό γραφεία, με δέκα εκατομμύρια το καθένα. Για την άμυνα ή το δημογραφικό. Ακριβώς όπως τα είπε ο κ. Λασκαρίδης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v