Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Απολύτως “θεάρεστη” η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την “συστέγαση” όλων των προσφερόμενων προγραμμάτων απόκτησης, ανακαίνισης επισκευής ή αναβάθμισης κατοικίας υπό μία “σκέπη”, στη νέα ψηφιακή πύλη stegasi.gov.gr, όμως ας μην τρέφουμε αυταπάτες: δεν θα λυθεί έτσι το στεγαστικό πρόβλημα.
Αυτά τα 43 προγράμματα προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης, υπήρχαν και “χθες” και το στεγαστικό δεν λύθηκε. Καλή και απολύτως πρακτική, λοιπόν, η “συγκέντρωσή τους” σε μία πύλη δίκην “όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα”, αλλά στο δια ταύτα είναι μάλλον αμφίβολο εάν θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην βελτίωση των πραγμάτων.
Αντίθετα, αυτό που όντως θα βοηθούσε στην επίλυση του στεγαστικού ζητήματος θα ήταν η σημαντική αύξηση της προσφοράς ακινήτων, ώστε να ικανοποιηθεί τουλάχιστον ένα μέρος της ζήτησης. Οι τρόποι για αυτό, δε, είναι σαφείς και γνωστοί.
Πρώτον, πρέπει να ξανα - ανοίξει η “κάνουλα” της στεγαστικής πίστης, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία Α’ τριμήνου της Τραπέζης της Ελλάδος, περί χορηγήσεων εκ μέρους των συστημικών τραπεζών, παραμένει κλειστή και τείνει μάλιστα να καταστεί ερμητικά κλειστή, καθώς οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων έγιναν πιο αυστηροί για τα στεγαστικά δάνεια. Εάν δεν υπάρχει λοιπόν “ρευστό”, πώς μπορεί η ζήτηση να συναντήσει την προσφορά στην στεγαστική αγορά;
Δεύτερον, πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο “απόθεμα” ακινήτων, τόσο για πώληση όσο και για ενοικίαση, βάσει κινήτρων, αφού δίχως αυτά η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Για τη μεν ενοικίαση ένα κίνητρο ώστε να “πέσουν” στην αγορά περισσότερα ακίνητα και δη αυτά που σήμερα είναι “κλειστά”, θα ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών εσόδων από ενοικίαση, ώστε η εφορία “να μην σου παίρνει τα μισά” πάνω από ένα επίπεδο εσόδων.
Σήμερα η κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος από ακίνητα στέκει στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στο 35% για εισοδήματα έως το σκαλί των 35.000 ευρώ και στο 45% για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια. Έτσι, όμως, ένας ιδιοκτήτης πολλαπλών ακινήτων έχει αντικίνητρο για τη μίσθωσή τους και συχνά καταλήγει να τα διατηρεί κλειστά.
Τυχόν μείωση αυτών των συντελεστών ή και υιοθέτηση ενός flat-tax rate για την φορολόγηση εισοδήματος από ενοίκια, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην αύξηση της προσφοράς. Αντίθετα ένας τιμωρητικός “φόρος αδράνειας” επί κλειστών ακινήτων δεν θα έλυνε το πρόβλημα της προσφοράς.
Αντίστοιχα, το μέγα απόθεμα των ακινήτων που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες και servicers, θα έλυνε ακριβώς αυτό το πρόβλημα “προσφοράς” σε περίπτωση που αυτά ήσαν “ώριμα” να βγουν στην αγορά.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση εκ μέρους τραπεζικών στελεχών, εκ των περίπου 25.000 ακινήτων που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες και οι servicers ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο του 10% θεωρείται ως “ώριμο” για εκποίηση, με μεγάλο τμήμα των υπολοίπων να χρήζουν διαφόρων “τακτοποιήσεων”, διευθετήσεων κλπ, στο κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία ή τις πολεοδομίες. Ως προς αυτό τι κάνει η κυβέρνηση;
Ας μην θίξουμε δε τη λίμνη ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου και παραμένουν αναξιοποίητα ενώ θα μπορούσαν να λύσουν ένα σημαντικό μέρος του στεγαστικού προβλήματος, όπως είναι η φοιτητική στέγη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΥπ’ αυτό το πρίσμα, καλή και άγια η πρωτοβουλία συστέγασης όλων των προγραμμάτων που προσφέρει σήμερα η πολιτεία σε μία ψηφιακή πύλη αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Απαιτούνται… άλλα κόλπα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.