Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Είναι φθηνό ή ακριβό το "μαγαζί";

Με τον ΓΔ να γράφει, εν μέσω κρίσης, κέρδη 7,80% από τις 31/12/08 και τα midcaps να τρέχουν ακόμη γρηγορότερα, απάντηση στο αέναο ερώτημα ίσως δίνουν οι κλασικοί δείκτες της θεμελιώδους ανάλυσης.

XA: Είναι φθηνό ή ακριβό το μαγαζί;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τον Γενικό Δείκτη τιμών να γράφει, εν μέσω κρίσης, κέρδη 7,80% από τις 31/12/08 και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να τρέχει ακόμη γρηγορότερα, απάντηση στο αέναο ερώτημα εάν είναι φθηνό ή ακριβό το "μαγαζί" ίσως δίνουν οι πλέον κλασικοί δείκτες της θεμελιώδους ανάλυσης.

Αν θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι  ελκυστική θεωρείται -σε γενικές γραμμές και πάντα εξαρτωμένου του κλάδου της εταιρίας στην οποία ανήκει- μία μετοχή που είναι διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών και τιμή προς λογιστική αξία κάτω της μονάδας, ίσως θα ήταν χρήσιμο να δούμε ότι:

Σε επίπεδα χαμηλότερα της λογιστικής αξίας τους είναι διαπραγματεύσιμο σήμερα το 66% των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ (με τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 24/4), συνολικά 195 εισηγμένες εταιρίες -ήτοι περίπου 2 στις 3- διαπραγματεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό με σχέση τιμής προς λογιστική αξία χαμηλότερη της μονάδας.

Με άλλα λόγια, η κεφαλαιοποίησή τους είναι μικρότερη από τα ίδια κεφάλαιά τους και οι μέτοχοί τους θα μπορούσαν να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρουν την εταιρία τους από το Χ.Α. και να επιλέξουν την οδό του τεμαχισμού και της πώλησής της στην… πραγματική οικονομία.

Βεβαίως, η εικόνα αυτή αφορά στα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι παραπάνω εταιρίες για τη χρήση του 2008 και πλέον. Με την επόμενη έκδοση πιστοποιητικού ορκωτών, στο εξάμηνο ή στο έτος, θα μπορέσουν να διαγράψουν τις ζημίες αυτές αφαιρώντας το ισόποσο από το κεφάλαιό τους, γεγονός που θα αλλάξει και τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία.

Την ίδια ώρα, σχεδόν το ένα τρίτο των εισηγμένων εταιριών διαπραγματεύεται με σχέση τιμής προς κέρδη χαμηλότερη του δέκα.

Συγκεκριμένα, 95 εταιρίες εμφανίζουν μονοψήφιο λόγο χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη, γεγονός ενδεικτικό για το επίπεδο αποτίμησής τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το "μαγαζί" είναι τραπεζοκεντρικό και ο κυριότερος δείκτης του δεν απεικονίζει την πορεία των τιμών στο ευρύτερο ταμπλό.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου μία στις δύο, ή συνολικά 176 μετοχές, καταγράφουν μηδενική ή μικρότερη μεταβολή έναντι του Γενικού Δείκτη, από την αρχή του έτους, ενώ συνολικά 114 τίτλοι σημειώνουν διψήφια ποσοστιαία υστέρηση έναντι του κυριότερου ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη την ίδια περίοδο.

Και αυτό ενώ συνολικά 218 μετοχές εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες τιμής από την αρχή του έτους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται έως και στο 76% ή και το 90% της τιμής τους στις 31/12/08.

Βέβαια, επειδή ασφαλώς οι βραχυχρόνιες και σύμφωνα με πολλούς και οι μακροχρόνιες προβλέψεις τιμών μετοχών δεν είναι δυνατές, το αν κάτι είναι τελικά φθηνό ή ακριβό μπορεί να το κρίνει μόνο η ίδια η αγορά

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v