Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καθηγητής Fama και η παράμετρος... τύχη

Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία ενός επιτυχημένου διαχειριστή κεφαλαίων; Η γνώση, η εμπειρία, η χρήση ανάλυσης, η δυνατότητα αξιολόγησης κινδύνων; Ο διακεκριμένος καθηγητής E.Fama... έχει την απάντηση.

Ο καθηγητής Fama και η παράμετρος... τύχη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο καθηγητής κ. Eugene Fama, του τμήματος Επιχειρηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγου θεωρείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ο πατέρας των εμπειρικών χρηματοοικονομικών σπουδών.

Πιστώνεται με την αναγνώριση του μοντέλου της αποτελεσματικής αγοράς, που αποτελεί τη χρηματοοικονομική θεωρία, η οποία επηρέασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τόσο τις ακαδημαϊκές σπουδές όσο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με το μοντέλο της αποτελεσματικής αγοράς, οι χρηματιστηριακές τιμές αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες (περίπου όπως και στη Σοφοκλέους…).

Για το έργο του τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 27 του μηνός, με το πρώτο διεθνές Βραβείο Ωνάση για τις Χρηματοοικονομικές Σπουδές, ενώ αντίστοιχη διάκριση έχει λάβει και από την Deutsche Bank στον τομέα των Financial Economics.

Χθες το βράδυ, στη διάρκεια ομιλίας του, ενώπιον κοινού κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων του λονδρέζικου City, καθηγητών πανεπιστημίου και πολλών διακεκριμένων παραγόντων της βρετανικής και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, κατέδειξε χρησιμοποιώντας οικονομετρικές και στατιστικές μεθόδους ένα γεγονός.

Στη χρηματιστηριακή αγορά, όση αξία έχει η ικανότητα επιλογής μετοχών, βάσει της όποιας θεμελιώδους ή και τεχνικής ανάλυσης, άλλη τόση έχει και η παράμετρος της τύχης

Το συμπέρασμά του βασίστηκε σε ανάλυση του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ, επί 22 έτη, από το 1984 έως το 2006, διαχωρίζοντας τον τομέα αφενός σε εταιρίες παθητικής και ενεργητικής διαχείρισης (βαθμός trading) και αφετέρου βάσει του ύψους των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους και κατέδειξε με τον πλέον διαυγή τρόπο αυτό που χρόνια τώρα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την αγορά.

Δηλαδή ότι όση τέχνη, ή γνώση, ή ικανότητα και αν βάλουν οι απανταχού διαχειριστές κεφαλαίων, κατά την επιλογή μετοχών ή σε σχέση με τον χρόνο απόκτησής τους, αν δεν έχουν την τύχη με το μέρος τους… το αποτέλεσμα στο οποίο θα φτάσουν θα είναι αντίστοιχο με εκείνο των λιγότερο ικανών συναδέλφων τους.

Μετά την ομιλία του ρωτήθηκε εάν τα αποτελέσματα της μελέτης του θα διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που είχε επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντά της κατά μία διετία, ώστε να συμπεριλάβει και την περυσινή κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.

Η απάντησή του ήταν περίπου μονολεκτική: "Όχι".

Η βραχυχρόνια αλλά και η μακροπρόθεσμη πορεία των τιμών μετοχών δεν είναι προβλέψιμες, όπως υποστηρίζει.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v