Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καλύτερος φίλος του δολαρίου είναι ο Κινέζος...

Έχουν στόχο και "όραμα" για την επόμενη μέρα, αλλά έχουν και μια ξεχωριστή "δέσμευση": το πολίτευμά τους. Για τον λόγο αυτό θα αργήσουν να γίνουν μεγάλος "εισαγωγέας", βοηθώντας στη διατήρηση της ισχύος του δολαρίου.

Ο καλύτερος φίλος του δολαρίου είναι ο Κινέζος...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αγοράζουν δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων αλλά και παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία, στη Νιγηρία και στη Βραζιλία.

Αγοράζουν σημαντικές εκτάσεις γης σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου και της κεντρικής Ασίας και επενδύουν στην παραγωγή τροφίμων και λοιπών εμπορευμάτων.

Αγοράζουν στην υπόλοιπη υδρόγειο, αφού συνάντησαν την άρνηση των Αμερικανών ως προς αυτό, πρόσβαση σε διαμετακομιστικούς κόμβους και σε σημαντικά λιμάνια, όπως είδαμε και στη χώρα μας.

Τέλος, αγοράζουν όσα νέα πλοία εγκαταλείπουν οι "δικοί μας" εφοπλιστές, αναλαμβάνοντας την αποπεράτωση των νέων παραγγελιών τους και συγκροτούν έτσι έναν ισχυρό ναυτιλιακό στόλο.

Υπάρχει προφανής στόχος, στρατηγική και "όραμα".

Ο λόγος για τους φίλους μας τους Κινέζους, οι οποίοι φροντίζουν για την επόμενη μέρα της κρίσης, αλλά δεν αναμένεται να γίνουν η "λοκομοτίβα" της παγκόσμιας ανάπτυξης για έναν και μόνο λόγο:

Δεν τονώνουν την εγχώρια ζήτησή τους.

Κλειδί για έναν ενδεχόμενο πολιτικό μετασχηματισμό της τερατωδών διαστάσεων κινεζικής κοινωνίας, η αγοραστική δύναμη και κατά προέκταση το βιοτικό επίπεδο του λεγόμενου μέσου Κινέζου, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που κρατά σφιχτά υπό την "μπότα" της η ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος και κυβέρνηση της χώρας.

Όσο δεν τονώνεται η εγχώρια ζήτηση, τόσο καθυστερούν και ο εκδημοκρατισμός της Κίνας και η συνεπακόλουθη κατάρρευση των σημερινών ακόμη απολυταρχικών δομών της.

Αντίστοιχα, όσο καθυστερεί η διαδικασία αυτή, τόσο η Κίνα παραμένει χώρα "πωλητής" και "εξαγωγέας" και όχι "αγοραστής" και άρα "εισαγωγέας" και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η παγκόσμια ισχύς του δολαρίου ως νόμισμα trading και όχι απλώς ως reserve currency, όπως το ευρώ.

Η ισχύς του δολαρίου, πέραν του πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έναντι της ΕΚΤ να τυπώνει χαρτονομίσματα περίπου κατά βούληση, έγκειται στο ότι είναι το νόμισμα των αγορών.

Τι και αν χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μεθόδους αντιπραγματισμού, ανταλλάσσοντας προϊόντα τους ή πρώτες ύλες, σε μια προσπάθεια να κατέβουν από το άρμα του δολαρίου;

Στο νόμισμα αυτό εξακολουθούν να καταφεύγουν για να "αποθηκεύσουν" την πλεονάζουσα ρευστότητά τους, έχοντας γίνει οι μεγαλύτερες πιστώτριες χώρες παγκοσμίως των ΗΠΑ.

Είναι, κατά συνέπεια, οι τελευταίες που επιθυμούν να δουν το νόμισμα αυτό να καταρρέει...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v