Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιστωτική κρίση πέθανε. Ζήτω η πιστωτική κρίση!

Εκατοντάδες τράπεζες-"ζόμπι", που όφειλαν να έχουν βάλει λουκέτο, εξακολουθούν να λειτουργούν εξαιτίας της αδυναμίας των Αρχών να εντοπίσουν τα προβλήματά τους αλλά και να καλύψουν το κόστος της κατάρρευσής τους.

Η πιστωτική κρίση πέθανε. Ζήτω η πιστωτική κρίση!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Αν νομίζετε ότι η πιστωτική κρίση πέθανε, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε...

Την ίδια ώρα που εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει η διαδικασία ανάκλησης των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ, εκατοντάδες τράπεζες-"ζόμπι", που όφειλαν να έχουν βάλει λουκέτο εδώ και μήνες, εξακολουθούν να λειτουργούν εξαιτίας της αδυναμίας των αρμόδιων Αρχών να εντοπίσουν τα προβλήματά τους αλλά και να καλύψουν το κόστος της πιθανής κατάρρευσής τους.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, την επομένη της κατάρρευσης ακόμη 7 περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλιξη που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των φετινών τραπεζικών λουκέτων στα 106, ο αναλυτής του χρηματοοικονομικού οίκου RBC Capital Markets, κ. Gerard Cassidy, υποστήριξε ότι το Federal Deposit Insurance Corp. (το αντίστοιχο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) είναι υποστελεχωμένο και δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού τραπεζών.

Το ίδιο το FDIC ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι θεωρεί συνολικά 416 τράπεζες συνολικού ενεργητικού 299,8 δισ. δολ. "προβληματικές", αν και δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου, ευλόγως, για την αποφυγή φαινομένων πανικού μεταξύ των αμερικανών αποταμιευτών και επιχειρήσεων.

Η ανεξάρτητη εταιρία μελετών Foresight Analytics LLC και το στέλεχός της κ. Matthew Anderson υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών είναι μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 466.

Στο ίδιο πλαίσιο, το FDIC έχει ανακοινώσει ότι αναζητεί άμεση αναπλήρωση των αποθεματικών που διέθεσε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας για την κάλυψη της κατάρρευσης συνολικά 120 τραπεζών, ήτοι ποσού της τάξης των 45 δισ. δολ., με την προκαταβολή των εισφορών των μελών του για την επομένη τριετία…

Αίτημα επί του οποίου δεν έχουν ακόμη αποφανθεί οι αμερικανικές τράπεζες.

Πέραν όμως του θέματος της χρηματοδότησης, το FDIC αντιμετωπίζει εμφανώς και ζήτημα στελέχωσης, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολεί μειώθηκε δραματικά, κυρίως επί προεδρίας του κ. Τζ. Μπους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ την περίοδο 1991 - 1992, οπότε σημειώθηκε η προηγούμενη τραπεζική κρίση και είχαν βάλει λουκέτο 179 τράπεζες, το στελεχιακό δυναμικό του FDIC αριθμούσε 21.000 υπαλλήλους, σήμερα το σύνολο των στελεχών του δεν ξεπερνά τις 6.000.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το FDIC εγγυάται τις καταθέσεις σε περίπου 8.195 πιστωτικά ιδρύματα ανά τις ΗΠΑ και πρέπει να διενεργεί χιλιάδες οικονομικούς ελέγχους ετησίως.

Υπό το πρίσμα αυτό, βεβαίως, η όλη συζήτηση περί ανάκλησης των μέτρων στήριξης των τραπεζών στις ΗΠΑ ίσως είναι πρώιμη…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v