Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση ηγεσίας στη ΔΕΗ

Την αλλαγή πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, «που είχαν το θράσος» να τον αμφισβητήσουν στην τελευταία συνεδρίαση, φέρεται να έχει ζητήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Κρίση ηγεσίας στη ΔΕΗ
Την αλλαγή πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, «που είχαν το θράσος» να τον αμφισβητήσουν στην τελευταία συνεδρίαση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ζητήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το υπουργείο αποδέχθηκε τις απαιτήσεις Ζερβού με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αλλαγές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που ορίζει το Δημόσιο. 

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε σήμερα έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις. Στο διοικητικό συμβούλιο, από την πλευρά του Δημοσίου, πέραν του Ζερβού μετέχουν πλέον οι Αικατερινάρη Ουρανία, Βασιλογεώργης Χαρίλαος, Βερνίκος Νικόλαος, Θεόκλητος Λεωνίδας και Θέος Κωνσταντίνος.

Εκτος βρέθηκαν οι Πετρόπουλος Ευάγγελος, Μπαρατσής Απόστολος, Νέλλας Γιώργος, Πανέτας Κων/νος και Τσαρούχας Ιωάννης.

Το παρασκήνιο της απόφασης

«Αφορμή» του αιτήματος Ζερβού εμφανίζεται η διαμαρτυρία μελών του Δ.Σ. για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν, έστω τηλεφωνικά, πριν ο κ. Ζερβός παραπέμψει στον εισαγγελέα τους συνδικαλιστές που είχαν αποκλείσει την είσοδο του Κέντρου Πληροφορικής της ΔΕΗ, μια και επρόκειτο για ενέργεια που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της εταιρίας.

Δεδομένων όμως των στενότατων σχέσεων που διατηρούσε παλαιότερα ο κ. Ζερβός με τη ΓΕΝΟΠ (και είχαν καυτηριαστεί πολλάκις από το Euro2day.gr ως υπερβαίνουσες τα εσκαμμένα), η αφορμή δεν αντέχει σε δεύτερη ανάγνωση.

Και πράγματι, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διαδίδονται εντός και εκτός της ΔΕΗ, οι πραγματικές αιτίες αυτής της σύγκρουσης στην κορυφή της πυραμίδας είναι πολύ βαθύτερες και σχετίζονται άμεσα με την αδυναμία του κ. Ζερβού να ανταποκριθεί στις επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες της εταιρίας.

Επί των ημερών του η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλα επιχειρησιακά προβλήματα (που αντικατοπτρίζονται και στα οικονομικά αποτελέσματα), χωρίς ο κ. Ζερβός να έχει κάνει ουσιαστικές ενέργειες για την επίλυσή τους. Το τελευταίο διάστημα, δε, ακούγεται επίμονα ότι η εταιρία αντιμετωπίζει ταμειακό πρόβλημα, για το οποίο είχε ενημερωθεί έγκαιρα, αλλά δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Ταυτοχρόνως, βεβαρημένο είναι και το εργασιακό κλίμα ακόμη και σε επίπεδο στελεχών, αφού ο -στενά σχετιζόμενος με τον κ. Ζερβό- Γενικός Διευθυντής προχώρησε σε αλλαγές στο οργανόγραμμα και στις αποδοχές που δημιούργησαν ευρύτατη δυσαρέσκεια.

Σαν... κερασάκι στην τούρτα σημειώνονται και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ζερβός φρόντισε να ανανεώσει το συμβόλαιο εργασίας του συγκεκριμένου διευθυντή, παρότι βγήκε στη σύνταξη από τον περασμένο Οκτώβριο. Μια «ευκαιρία» που όμως δεν έχει δοθεί σε κανέναν άλλον από τους χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρίας που έχουν βγει στη σύνταξη τα τελευταία 2 χρόνια.

Το σημαντικότερο, όμως, αναφέρουν στελέχη, είναι ότι, παρά τα προβλήματα αυτά και την πολύ κρίσιμη για το μέλλον της ΔΕΗ συγκυρία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δεν έχει καταφέρει ως τώρα να φέρει προς έγκριση από το Δ.Σ. το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Όπως δηλώνουν πηγές μέσα από την εταιρία, «η ΔΕΗ πηγαίνει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, τη στιγμή που γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στον κλάδο της ενέργειας».

Πρόσωπα που έχουν σχέσεις μαζί του αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι προσφιλής του έκφραση όταν γίνεται αναφορά σε θέματα σχεδιασμού και στις ελλείψεις της ΔΕΗ στον συγκεκριμένο τομέα εξακολουθεί να είναι: «Να δούμε πρώτα πού θα κάτσει η μπίλια»!

Όπως οι ίδιοι τονίζουν καυστικά, επί υπουργίας Μπιρμπίλη, ο κ. Ζερβός είχε στενές σχέσεις αλληλοϋποστήριξης με τη ΓΕΝΟΠ και προσωπικά με τον πρόεδρό της κ. Φωτόπουλο. Τότε η… μπίλια είχε κάτσει στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» και στη «Δημόσια ΔΕΗ».

Προφανώς, ως οπαδός της πράσινης ανάπτυξης, δεν δίστασε να προτείνει επίμονα η ΔΕΗ να επενδύσει στην αγορά τριών ιδιωτικών αιολικών πάρκων σε τιμή σχεδόν τριπλάσια από την τιμή της αγοράς.

Το σκάνδαλο αποφεύχθηκε τότε μετά από διαφωνίες μελών του Δ.Σ αλλά και από καταιγισμό δημοσιευμάτων, που στηλίτευαν την υπόθεση. Περίπου την ίδια περίοδο, ο κ. Ζερβός δήλωνε ότι θα παραιτηθεί εάν το ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρία πέσει κάτω από το 51%, προκαταβάλλοντας τις προθέσεις του μετόχου.

Η φορά της… μπίλιας άλλαξε, όμως, λένε οι ίδιες πηγές, με την έλευση του νέου υπουργού. Οι πρώην «κολλητοί» της ΓΕΝΟΠ που χρηματοδοτούνταν από την εταιρία, εστάλησαν στο εισαγγελέα για την κατάληψη, ενώ ο ίδιος δείχνει να αποδέχεται(;) το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων, ακόμη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ίσως περιμένοντας να δει και πάλι «πού θα κάτσει η μπίλια».

Στο μεταξύ, όμως, κι ώσπου «να κάτσει η μπίλια», ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν φαίνεται να έχει άποψη και θέση για το μέλλον της εταιρίας, όπως θα περίμενε κάποιος από έναν τεχνοκράτη στη θέση του, που αναμφίβολα καλείται και να «συμβουλέψει» επί των θεμάτων της εταιρίας τον αρμόδιο υπουργό.

Όπως είναι επόμενο, τα φαινόμενα αυτά προκαλούν αντιδράσεις στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της, καθώς αρκετά από τα μέλη του -σχεδόν τα μισά- αντιλαμβάνονται ότι φέρουν μέρος της ευθύνης για τις πράξεις αλλά και τις παραλήψεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, δεδομένης και της πολύ κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Στην πράξη, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η κίνηση του κ. Ζερβού να θέσει θέμα αντικατάστασης πέντε μελών του Δ.Σ. (που διορίζονται από το Δημόσιο), και μάλιστα επιτακτικά, λέγοντας «ή αυτοί ή εγώ», δεν οφείλεται στις διαφωνίες άσκησης πολιτικής (οι καταγεγραμμένες διαφωνίες στη λήψη αποφάσεων είναι ελάχιστες), αλλά στην αντίδρασή τους για την έλλειψη πολιτικής που τον εκθέτει.

Γι' αυτό και επιλέχθηκε το πρόσχημα της αντίδρασης στην υπόθεση με τους συνδικαλιστές, προκειμένου να υποβληθεί εκ μέρους του το αίτημα καρατόμησης των μελών, επί του οποίου καλείται τώρα να αποφασίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το σίγουρο είναι ότι στη διοίκηση της ΔΕΗ επιβάλλεται πλέον να γίνουν αλλαγές, αφού σχεδόν το μισό Δ.Σ. αμφισβητεί την ηγεσία του κ. Ζερβού. Μάλλον, όμως, δεν θα πρέπει να είναι αυτές που ζήτησε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v