Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στο... υπόγειο του Χ.Α.

Το 1/3 των εισηγμένων έχει κεφαλαιοποίηση κάτω από 30 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να πρωταγωνιστούν σε αποδόσεις και... σενάρια. Δείτε ποιες είναι αυτές οι μετοχές, τις αποδόσεις τους, καθώς και ποιες βρίσκονται σε καλή επιχειρηματική κατάσταση.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Όταν το φθινόπωρο του 1999 οι κεφαλαιοποιήσεις της Σοφοκλέους ξεκινούσαν από 40 δισ. παλιές ελληνικές δραχμές, σήμερα το 1/3 περίπου των μετοχών της (108 τίτλοι) βρίσκονται στο ”υπόγειο της Σοφοκλέους”, διαπραγματευόμενες κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ!

Και μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων μετοχών να βρίσκεται -αντίθετα με τα περισσότερα blue chips- σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά της εξαετίας, ωστόσο δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν προσφέρει αξιοζήλευτες αποδόσεις μέσα στο 2006, αποδεικνύοντας ότι συχνά ”η θέα βρίσκεται στο υπόγειο”...

Από τα στοιχεία του σχετικού πίνακα προκύπτει ότι από την αρχή του έτους έως και την 22α Νοεμβρίου επτά τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας κέρδισαν πάνω από 100% (Περσεύς, Nexans, Μινέρβα, Centric, Moda Bagno, Γκάλης, Unibrain), ενώ άνοδο πάνω από 50% σημείωσαν άλλες 13 (ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΒΙΚ, Παρνασσός, Ξυλεμπορία, Κεραμεία Αλλατίνη, Λανακάμ, Χαϊδεμένος, Yalco, Γαλαξίδι, ΚΡΕΚΑ, Μύλοι Σαραντόπουλου, Παΐρης και Ελφίκο). Και όλα αυτά όταν στην ίδια χρονική περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο μόλις 17,8%.

Άλλες φορές η άνοδος οφειλόταν στη βελτίωση των θεμελιωδών επιδόσεων και άλλες στη δραστηριοποίηση γνωστών ”λόμπι” που επέστρεψαν στην περιφέρεια της Σοφοκλέους ύστερα από διετή ”χειμερία νάρκη”.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι το σύνολο της πολύ χαμηλής κεφαλαιοποίησης τα πήγε περίφημα στο ταμπλό. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς δεν ήταν λίγες οι μετοχές που υποχρεώθηκαν σε σημαντικότατη πτώση, μεταξύ των οποίων ο Πετζετάκις, ο Μοχλός, η Imperio, η Olympic Catering, o Ζήνων, η Centric, η Alma-Ατέρμων, η ΒΙΣ, η ΕΡΓΑΣ, η Βιοσώλ, ο Λογισμός, η ΓΕΝΕΡ, η Hitech, η Εικόνα-Ήχος κ.ά.

Στις μετοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας αρκετές είναι εκείνες που διαπραγματεύονται με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (P/E, μερισματική απόδοση, τιμή προς λογιστική αξία), ενώ παράλληλα κατέχουν σημαντικά ή και ηγετικά μερίδια στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

* Για παράδειγμα η Γενική Εμπορίου που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της, διένειμε πέρσι μέρισμα 4 ευρωλεπτών (απόδοση 4,4%), όταν ευνοείται από τη δρομολόγηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων (περισσότερο των κτιριακών, λιγότερο των οδικών) και από την καλή πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.

* Ακόμη πιο υψηλή μερισματική απόδοση αποφέρει ο Βάρδας (μέρισμα 15 λεπτά ανά μετοχή, ή 6,8%) ο οποίος ωστόσο διένειμε πέρσι το σύνολο της κερδοφορίας του. Για φέτος, η πτώση κερδών του πρώτου εξαμήνου υπερκαλύφθηκε στο εννεάμηνο και στο σύνολο της χρήσης προβλέπεται άνοδος επιδόσεων στην ”κάτω γραμμή”.

* Μπορεί το P/E του Νάκα να θεωρείται... αλμυρό, αλλά επειδή διανέμει πολύ μεγάλο ποσοστό των κερδών του, η μερισματική του απόδοση είναι υψηλή. Το στοίχημα της εισηγμένης εστιάζεται στο εάν και κατά πόσο μέσω των νέων δραστηριοτήτων της θα καταφέρει να πάει καλύτερα στη στάσιμη αγορά της μουσικής και του ήχου.

* Με ελκυστική μερισματική απόδοση και κάτω από την τιμή εισαγωγής της (άνοιξη του 2005) διαπραγματεύεται η Μοτοδυναμική, θυγατρική της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι υπαρκτές μεσομακροπρόθεσμα, ωστόσο κατά τη διετία 2005 - 2006 το growth της εισηγμένης ”ξεκουράζεται” μετά το άλμα της προηγηθείσας περιόδου.

* Ελκυστικοί επίσης δείκτες αποτίμησης για Ridenco και AS Company, ενώ στην ΕΒΙΚ μπορεί μεν οι δείκτες να είναι... αλμυρότατοι, ωστόσο ανάλογα υψηλό είναι και το προβλεπόμενο (από τη διοίκηση της εισηγμένης) growth.

* Με κεφαλαιοποίηση 18,9 εκατ. ευρώ, ο Ακρίτας διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική του αξία (65 εκατ. στις 30 Ιουνίου) και αποτελεί ένα από τα ενδεχόμενα ισχυρά turn around στον κλάδο της ξυλείας.

* Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου με κεφαλαιοποίηση 15 εκατ. ευρώ φέτος αναμένεται να σημειώσει ελαφρά κερδοφόρο αποτέλεσμα, έχει μηδενικό δανεισμό και διαθέσιμα που πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο τώρα είναι το growth που μεσομακροπρόθεσμα αναζητείται στη λιανική αγορά ένδυσης.

* Ελαφρά κάτω από τη λογιστική του αξία ο Κυριακούλης, ο οποίος σε επίπεδο μητρικής εταιρείας θα εμφανίσει φέτος κέρδη ανάλογα των περσινών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί (μαρίνες) αποδίδει με σημαντική χρονική διαφορά φάσης.

* Με κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ ο Περσέας προβλέπεται φέτος να σημειώσει λειτουργικά κέρδη της τάξεως του 1 - 1,5 εκατ. ευρώ συν κάποια πρόσθετα μη έκτακτα κέρδη, ενώ θα διανεμηθεί -ύστερα από αρκετά χρόνια- και μέρισμα. Το μειονέκτημα έγκειται στο ότι η εταιρεία λειτουργεί σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, ωστόσο διαπραγματεύεται με τους μεγάλους πελάτες της (Νηρέας, Σελόντα) για διεύρυνση της συνεργασίας τους.

* Με σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκεται η Alma-Ατέρμων του ομίλου Βρυώνη, εταιρείας που κατά το παρελθόν σημείωνε κέρδη αρκετών δισ. δραχμών. Η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει μόλις στα13,5 εκατ. ευρώ, η ρευστότητά της ”υποφέρει”, αλλά συνεχίζει να κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά της υπαίθριας διαφήμισης.

* Δυσκολίες και για την κατασκευαστική ΓΕΝΕΡ (Βρυώνης, διάδοχοι οικογένειας Παπανικόλα), της οποίας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων είναι περιορισμένο και οι προοπτικές της αμφίβολες.

* Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 14,2 εκατ. ευρώ των Κλωστηρίων Ναούσης θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί μέσω των απαιτούμενων νέων εκδόσεων (αύξηση κεφαλαίου, μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο) προκειμένου η εισηγμένη να καταφέρει να επιβιώσει. Επί του παρόντος σε θετικό EBITDA ελπίζει από το 2007.

* Με κεφαλαιοποίηση μόλις 5,4 εκατ. ο Δούρος μεταφέρει τις εγκαταστάσεις του στο Γομοστό Αχαΐας και προτίθεται να εκμεταλλευτεί το υψηλής αξίας ακίνητο της σημερινής του έδρας που βρίσκεται μέσα στην Πάτρα. Μειονέκτημα αποτελούν οι πολύ φτωχές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας και το χαμηλό της free float.

* Με μεγάλες, κατά καιρούς, διακυμάνσεις η Προοδευτική και κεφαλαιοποίηση 14,6 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά στερείται προβλημάτων. Η μετοχή ”συγκινείται” ιδιαίτερα ανάλογα με το εκάστοτε περιεχόμενο της φημολογίας για την πώληση της συμμετοχής της στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

* Η Fintexport με κεφαλαιοποίηση μόλις 8,8 εκατ. ευρώ διαθέτει ακίνητο μεγαλύτερης αξίας και δυνατότητα για περιορισμένη λειτουργική κερδοφορία.

* Μεγάλη ακίνητη περιουσία και οικόπεδο 22 στρεμμάτων προς πώληση διαθέτει και η Ελφίκο, η οποία παλεύει να διατηρήσει τα αποτελέσματά της στο ”συν”.

* Στα 13 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης της Ιπποτούρ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα περίπου 9 της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, με την επιστροφή στην κερδοφορία να αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.

* Δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό όλες τις εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 30 εκατ. ευρώ, καθώς και τις αποδόσεις τους το 2006.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 453 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 24-28/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v