Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 10 ”penny stocks” στο μικροσκόπιο

Το τελευταίο διάστημα πολλά από τα small caps έδωσαν πολλαπλάσια κέρδη στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μετοχών που σήμερα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ να είναι σαφώς χαμηλότερος σε αριθμό. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως κάποιες από τις εταιρείες θα μπορούσαν να αποφέρουν μελλοντικά υψηλές αποδόσεις, άλλες γιατί θα ανακάμψουν οικονομικά, σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη, και άλλες γιατί μπορούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία.

Σοφοκλέους: 10 ”penny stocks” στο μικροσκόπιο
του Στέφανου Κοτζαμάνη

** Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Προς τα τέλη του 2006 είχαμε αναφερθεί και πάλι στις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι κάποιες από αυτές θα μπορούσαν -κάτω από προϋποθέσεις- να αποβούν ”χρυσοφόρες” για τους κατόχους τους. Έτσι κι έγινε.

Τους λίγους μήνες που μεσολάβησαν -και με τον Γ.Δ. να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 10% έως 15%- πολλά από τα small caps έδωσαν πολλαπλάσια κέρδη στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μετοχών που σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ:

* Να είναι σαφώς χαμηλότερος σε αριθμό.

* Να περιλαμβάνει κυρίως μετοχές εταιρειών που είτε εμφανίζουν ζημίες, είτε διαπραγματεύονται με χαμηλές κερδοφορίες και χωρίς να έχουν πείσει την αγορά για τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

*Επίσης, πολλές εταιρείες της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν καταγράψει ”τρελές” αποδόσεις και αρκετές άλλες έχουν υποχρεωθεί σε ”βαριές” απώλειες.

Και το ερώτημα που τίθεται πάλι είναι: μήπως κάποιες από τις συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούσαν να αποφέρουν μελλοντικά υψηλές αποδόσεις, άλλες γιατί θα ανακάμψουν οικονομικά, σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη, και άλλες γιατί μπορούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία, που απαιτεί αυξημένη κινητικότητα σε deals και ”οχηματολογία”.

Το κακό είναι ότι πολλές από αυτές μπορούν να ελπίζουν βάσιμα μόνο στο δεύτερο ενδεχόμενο... Στο σημερινό φύλλο του ”Μ” θα ασχοληθούμε με μερικές από αυτές τις μετοχές, δίνοντας θεμελιώδη στοιχεία τους και ρεπορτάζ γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Η πρόθεση για συγχώνευση με τη ναυτιλιακή ΣΑΟΣ έχει ωθήσει τη μετοχή της Γκάλης προς τα πάνω και την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στα 12 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι λόγω επιδόσεων και προοπτικών, σύμφωνα με τη μελλοντική σχέση ανταλλαγής, το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστών της συγχωνευμένης εταιρείας θα το πάρουν οι μέτοχοι της ΣΑΟΣ, γεννάται πρόβλημα για το κατά πόσο η άνοδος της μετοχής της Γκάλης είναι διατηρήσιμη.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι συγκεκριμένος μέτοχος πλειοψηφίας έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 5% και έχει ζητήσει τον έλεγχο της ΣΑΟΣ. Και επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιος φαίνεται τελευταία να μαζεύει συνεχώς κομμάτια της Γκάλης από το ταμπλό (άνευ ουσιαστικού οικονομικού αντικειμένου), ωθώντας τη μετοχή προς τα πάνω και δυσκολεύοντας προφανώς τις κινήσεις της ΣΑΟΣ.

Η ΕΛΦΙΚΟ διαπραγματεύεται με μία από τις πλέον χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στη Σοφοκλέους (μόλις 7 εκατ. ευρώ), χωρίς να συγκαταλέγεται στις εταιρείες με τα μεγαλύτερα προβλήματα (ζημίες στα όρια των αποσβέσεων πέρυσι, προσδοκίες για βελτίωση από φέτος), ενώ διαθέτει και σχετικά σημαντική ακίνητη περιουσία, μέρος της οποίας δεν χρησιμοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Από τις πιο ”ήσυχες” μετοχές της Σοφοκλέους. Με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 12 εκατ. ευρώ, διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο που κατά καιρούς κυμαίνεται γύρω στα 5 με 6 εκατ. ευρώ. Από πλευράς επιδόσεων, καταφέρνει να επιτυγχάνει κέρδη προ αποσβέσεων και μεσοπρόθεσμα η πορεία της θα κριθεί ουσιαστικά από το πόσο επιτυχές θα είναι το άνοιγμα στην εμπορία επώνυμου ενδύματος.

Η αγορά πιστεύει -και αυτό δεν είναι θετικό για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής στο τρέχον κλίμα- ότι οι βασικοί μέτοχοι ούτε πουλάνε, ούτε είναι διατεθειμένοι για παιχνίδια. Οπότε...

Ο Βαρβαρέσος (κεφαλαιοποίηση 9 εκατ. ευρώ) δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου. Πέρυσι υποχρεώθηκε σε μεγάλες ζημίες και ο δανεισμός του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η εισηγμένη έχει ακόμη ”λίπος” προκειμένου να επιβιώσει στη δυσμενή συγκυρία του κλάδου της νηματουργίας, καθώς φέτος δεν θα επαναληφθούν παρόμοια με τα περυσινά έκτακτα έξοδα, ενώ επίσης έχουν γίνει κάποιες κινήσεις με απώτερο στόχο τον περιορισμό του κόστους. Πολύ δύσκολα φέτος η εισηγμένη θα επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Με 9 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση η Τεξαπρέτ προσδοκά κατά τη χρήση που λήγει τον προσεχή Ιούνιο να σημειώσει κάποιο μικρό κέρδος. Για μέρισμα ούτε λόγος. Κατά καιρούς η μετοχή παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, με πρόσχημα πότε την ακίνητη περιουσία της εισηγμένης (η οποία όμως εξυπηρετεί λειτουργικές της ανάγκες) και πότε την επέκταση σε άλλες δραστηριότητες. Πάντως, φημολογία έχει υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να έχει οδηγήσει σε είδηση.

Η Μινέρβα συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες εταιρείες από αυτές που διαπραγματεύονται κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Διαθέτοντας ισχυρό brand name και παραγωγή χαμηλού κόστους, καταφέρνει να σημειώνει σημαντικά κέρδη (15 P/E με βάση τις περυσινές επιδόσεις) και να διανέμει μέρισμα (στο 2,2% η μερισματική απόδοση).

Σε περίπτωση βελτίωσης των φετινών επιδόσεων, τα θεμελιώδη δεδομένα της εισηγμένης θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ανώτερη κεφαλαιοποίηση από την τρέχουσα.

Η ΚΡΕΚΑ, με κεφαλαιοποίηση 15,6 εκατ. ευρώ, με ισχνή κερδοφορία και με μέτριους δείκτες ρευστότητας, αύξησε περαιτέρω τον δανεισμό της προκειμένου να αποκτήσει και το υπόλοιπο 59% της Γ. Δέλλας - Π. Τσακανίκας.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, ύστερα από αυτή την κίνηση, προβλέπεται (δεν αναφέρεται πότε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο) ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα 28 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη στο 1,5 εκατ. Στον βαθμό που θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το P/E του τίτλου θα προσεγγίσει το 14, δηλαδή θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση επίδοση της Σοφοκλέους. Αν όχι...

Πέρυσι η Alsinco υποχρεώθηκε σε ζημίες, ωστόσο παρά κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένες παραγγελίες, αυτές τελικά υπάρχει η ελπίδα ότι θα πουληθούν και θα τιμολογηθούν φέτος.

Με 7,5 εκατ. κεφαλαιοποίηση δεν έχει να παρουσιάσει τίποτε το ιδιαίτερο από επιχειρηματικής πλευράς τα χρόνια που διαπραγματεύεται στο Χ.Α., ενώ και η αγορά δεν φαίνεται να έχει πειστεί για το κατά πόσο θα μπορούσε να πετύχει κάτι σημαντικό στο μέλλον.

Στα 18,3 εκατ. ευρώ ”πετάχτηκε” η κεφαλαιοποίηση της Moda Bagno, κάτω από τη λογιστική της αξία (22,2 εκατ.). Η εισηγμένη εμφάνισε μεν ανοδικά κέρδη κατά το α΄ τρίμηνο, αλλά αυτά ανήλθαν μόλις στις 250 χιλ. ευρώ...

Οι πωλήσεις μειώθηκαν και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας υπερέβη οριακά τη μονάδα, με τα βραχυπρόθεσμα δάνεια να ανέρχονται στα 5,86 εκατ. ευρώ και το leasing στα 3,2 εκατ... Με πολύ υψηλό P/E και μετριότατα θεμελιώδη, ο τίτλος δίνει κατά διαστήματα ”συγκινήσεις” σε όσους επιθυμούν κάτι γρήγορο.

Η Αφοί Μεσοχωρίτη με κεφαλαιοποίηση στα 16,7 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων της. Μπορεί η κερδοφορία της να περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η ρευστότητά της δείχνει ικανοποιητική και η αγορά πιστεύει ότι θα επιβιώσει.

Τις τελευταίες 40 ημέρες ο τίτλος έχει κερδίσει περισσότερο από 40% λόγω των φημών που τη θέλουν να χρησιμοποιείται ως ”όχημα”. Παρά τη σχετική διάψευση της διοίκησης, η άνοδος της μετοχής συνεχίστηκε...

** Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 479 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25-29/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v