Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκθεση της D.B. και το trend των «αρκούδων»

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες προκάλεσε η νέα έκθεση της Deutsche Bank για τον κλάδο. Οι αντιρρήσεις για τη μεθοδολογία, τα ερωτήματα για το timing. Θα ακολουθήσουν ή θα διαφοροποιηθούν οι λοιποί οίκοι;  

  • του Χρήστου Κίτσιου
Η έκθεση της D.B. και το trend των «αρκούδων»
Ένταση και ενστάσεις προκάλεσε η νέα έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες η οποία επιφύλαξε σημαντικές περικοπές σε τιμές-στόχους και υποβάθμιση συστάσεων για κάποιες από τις επτά ελληνικές τράπεζες τις οποίες και συνέκρινε.

Κύκλοι των διοικήσεων των τραπεζών και αναλυτές εκφράζουν ανεπίσημα σειρά αντιρρήσεων για τη μεθοδολογία της έκθεσης και διατυπώνουν ερωτήματα για τον χρόνο της.

Το πρώτο report της Deutsche για τις ελληνικές τράπεζες με το οποίο σημείωνε ότι «θολώνει» το growth story των Βαλκανίων, επισημαίνουν τραπεζίτες, βγήκε έναν μήνα πριν από τα αποτελέσματα του 2007. Το πρόσφατο κυκλοφόρησε έναν μήνα περίπου πριν από την έναρξη δημοσίευσης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, συμπληρώνουν.

Το πρώτο report της Deutsche διαμόρφωσε λίγο - πολύ ένα ισχυρό υπόβαθρο ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες με δύο βασικές εστίες, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και την εκτιμώμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στη Νέα Ευρώπη.

Με το πρόσφατο report, χωρίς να προστίθενται νέα στοιχεία, δημιουργείται ήδη από τις πρώτες σελίδες κλίμα ανησυχιών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και επιβεβαίωσης των απαισιόδοξων. Όλα αυτά, δε, χωρίς να προτάσσεται το ενδεχόμενο προειδοποιήσεων κερδοφορίας. Υφέρπει όμως σε όλο το κείμενο, σύμφωνα με τους κακεντρεχείς.

Οι ενστάσεις δε που διατυπώνονται είναι πολλές και αφορούν στη μεθοδολογία. Το κριτήριο υπεραπόδοσης για τους περισσότερους θα έπρεπε να απουσιάζει. Η περικοπή στόχων και η υποβάθμιση συστάσεων χωρίς αλλαγές στους στόχους για την εξέλιξη των μεγεθών των υπό εξέταση ελληνικών τραπεζών «ξενίζει».

Το επιχείρημα για την EFG Eurobank ότι ενέχει υψηλότερο κίνδυνο γιατί οι εταιρικές προβλέψεις της βρίσκονται στο ίδιο σημείο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις προκαλεί την αντίδραση κύκλων της τράπεζας, όπως και η έμμεση διαπίστωση ότι θα δυσκολευτεί να αντλήσει τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί φέτος.

Ακόμη όμως και αν ισχύουν όλα αυτά, το γεγονός είναι ότι η έκθεση της Deutsche, στον αντίποδα άλλων πρόσφατων εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, πιάνει περισσότερο την αίσθηση της πιάτσας.

Και εδώ είναι ίσως το «κλειδί». Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας φλερτάρει με την επιβεβαίωση των απαισιόδοξων και επομένως, αν και μεθοδολογικά αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με τους επικριτές της, τείνει όπως και αυτή του Ιανουαρίου να διαμορφώσει την τάση και όχι όπως συνήθως συμβαίνει στις πτωτικές αγορές να την ακολουθήσει. Και προσέξτε, η πίεση του Ιανουαρίου ξεκίνησε από δύο τράπεζες και διαχύθηκε εν συνεχεία σε όλες.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι το χθεσινό «χτύπημα» της Deutsche Bank ως επιβεβαίωση μιας πτωτικής αντίληψης απειλεί να εκτροχιάσει το Χ.Α. από το τρένο της ανοδικής αντίδρασης στο οποίο έχουν επιβιβαστεί οι αγορές, αν βέβαια αυτό συνεχίσει την πορεία του.

Μένει να φανεί αν οι Citigroup, UBS και οι υπόλοιποι οίκοι που διατηρούν στις αγαπημένες επιλογές τους τις ελληνικές τράπεζες, με υψηλές τιμές-στόχους, δουν στα τρέχοντα επίπεδα αγοραστικές ευκαιρίες ή ακολουθήσουν την τάση όπως και τον Ιανουάριο.

Και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι χθεσινές πωλήσεις στις τράπεζες δεν προήλθαν από την Deutsche Bank (αυτή, όπως σας ενημερώσαμε, τελείωσε τις πωλήσεις της την Τετάρτη), αλλά από τους άλλους μεγάλους brokers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v