Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγρ. Οίκ. Σπύρου: Στα "όρια" της υπομονής

Ύστερα από πέντε χρόνια αναδιάρθρωσης, ο Αγροτικός Όμιλος Σπύρου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισχυρά προβλήματα, με συνεχείς ζημίες, μηδενισμό του μερίσματος και διαδοχικά προγράμματα stock options.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Αγρ. Οίκ. Σπύρου: Στα όρια της υπομονής
Αναμφίβολα στις δραστηριότητες των σπόρων απαιτείται μια μακρά περίοδος μέχρις ότου να αποδώσουν οι υλοποιούμενες επενδύσεις, ωστόσο στην περίπτωση της εισηγμένης εταιρείας οι μέτοχοι δικαιούνται να λάβουν... βραβεία Ιώβ.

Η ουσία είναι ότι εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια ακούμε τη διοίκηση της επιχείρησης να αναφέρεται σε προγράμματα αναδιοργάνωσης, σε επεκτάσεις σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, σε έρευνα και σε προϊόντα δικής της τεχνογνωσίας και στη μια επιτυχία να διαδέχεται την άλλη...

Παρ’ όλα αυτά, από πλευράς αποτελεσμάτων τα κέρδη του παρελθόντος έγιναν ζημίες που δεν λένε να σταματήσουν. Ακόμη και οι προβλέψεις επταετούς διάρκειας, τις οποίες έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση της εισηγμένης, φαίνεται ότι ήδη διαψεύδονται σε σημαντικό βαθμό από τώρα...

Οι «επιτυχίες» της εξαετίας

2002:
Για τo 2002 η εταιρεία υποχρεώθηκε σε μείωση των πωλήσεων κατά 24%, από 22,69 εκατ. το 2001 σε 17,295 εκατ., και των κερδών, που από τα 5,4 εκατ. του 2001 υποχώρησαν στα 2,37 εκατ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η διοίκηση είχε επισημάνει ότι «η εταιρεία ολοκλήρωσε στη χρήση 2002 την επιχειρησιακή αναδιάρθρωσή της, η οποία στόχευε στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της και στη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού» καθώς επίσης και ότι «η διοίκηση πιστεύει πως όλη η παραπάνω προσπάθεια ήταν επιβεβλημένη, παρά τις πρόσκαιρες επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματά της, και είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι θα την καθιερώσει πρωτοπόρα και ανταγωνιστική στην ευρύτερη αγορά της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, που είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη της Ελλάδας». Η διοίκηση δηλαδή μίλησε για αναγκαίες κινήσεις, για ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και για λαμπρές προοπτικές.

2003: Οι «πρόσκαιρες» βέβαια επιπτώσεις δεν εξαντλήθηκαν μέσα στο 2002, αλλά επεκτάθηκαν και στο 2003, όπου τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημίες 500.000 ευρώ. Η διοίκηση έδωσε τις εξής εξηγήσεις: «Τα αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού, λόγω της ενοποίησης για πρώτη φορά της θυγατρικής Golden West Seed Hellas, παρουσίασαν σημαντική κάμψη έναντι των αντίστοιχων της προηγούμενης χρήσης.

Η παραπάνω επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά της τον Οκτώβριο 2003, πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις τόσο σε πάγιες εγκαταστάσεις όσο και σε ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι σοβαρές αυτές επιπτώσεις περιορίζονται στη χρήση 2003 και στο εξής αναμένεται να αμβλυνθούν σημαντικά, έτσι ώστε σταδιακά η εταιρεία να προσδίδει αξίες στα ενοποιημένα αποτελέσματα. Η επιχείρηση θεωρεί ότι η σταθερή μείωση των λειτουργικών δαπανών της, σε συνδυασμό με την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την έναρξη των αποδόσεων των επενδύσεών της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα επηρεάσει θετικά τα οικονομικά μεγέθη της, παγιώνοντας την πορεία ανόδου της».

2004: Ύστερα απ’ όλα αυτά, κάποιος θα περίμενε ότι από το 2004 θα ξεκινούσε το «γλέντι»: οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης του 2002 θα ήταν «πρόσκαιρες» και η συνέπεια από την ενοποίηση της παραπάνω θυγατρικής «περιορίζεται στη χρήση 2003 και στο εξής αναμένεται να αμβλυνθεί σημαντικά». Παρ’ όλα αυτά, το 2004 ο όμιλος έκλεισε και πάλι με ζημία 0,69 εκατ. και η διοίκηση σχολίασε: «Για το 2005 προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων στο εσωτερικό και περαιτέρω σημαντική ανάπτυξή τους στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες της αγοράς της Ελλάδας και έντονα αναπτυσσόμενες».

2005: Το 2005 οι πωλήσεις αυξήθηκαν μεν από τα 17,4 εκατ. ευρώ στα 18,7 εκατ. (θυμίζουμε ότι το 2002 ήταν 22,7 εκατ.), αλλά οι ζημίες εκτινάχτηκαν στο 1,64 εκατ. (παρότι οι επιπτώσεις στα αποτελέσματα από τις κινήσεις του 2002 θα ήταν πρόσκαιρες). Η διοίκηση απέδωσε τις ζημίες «στα έως τώρα αυξημένα έξοδα των εταιρειών του εξωτερικού για έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων, οι οποίες στις δύο προηγούμενες χρήσεις 2004-05, όπως αναμένεται για κάθε νέα δραστηριότητα, δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες πωλήσεις».

Επίσης, προέβλεψε ότι «το 2006 αναμένει κέρδη σε επίπεδο ενοποιημένου ισολογισμού λόγω αυξημένων πωλήσεων στις διεθνείς αγορές» και ακόμα δήλωσε πως πιστεύει «στη σημαντική ανάπτυξη των αποτελεσμάτων από την τρέχουσα χρήση του 2006».

2006: Πράγματι, το 2006 οι πωλήσεις αυξήθηκαν και επανήλθαν κοντά στα επίπεδα του 2001, ωστόσο οι ζημίες παρέμειναν (-1,5 εκατ. ευρώ), παρά τις προβλέψεις της διοίκησης για κέρδη. Η εταιρεία απέδωσε τις ζημίες αυτές σε έκτακτους παράγοντες (πρόστιμα για κλείσιμο παλαιότερων φορολογικών χρήσεων), ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στο έκτακτο κέρδος των 3,04 εκατ. ευρώ «από αναπροσαρμογή αξίας εμπορικών ακινήτων»...

2007: Το καλοκαίρι η εταιρεία σε παρουσίαση στον ΣΜΕΧΑ προχωρά σε υπολογισμούς για την επόμενη... επταετία. Π.χ., όσον αφορά στο 2007 (για την ίδια δηλαδή χρήση), προβλέφτηκαν κύκλος εργασιών 26,7 εκατ. και μικτά κέρδη 10,4 εκατ. Τελικά, οι πωλήσεις περιορίστηκαν στα 24,3 εκατ. και τα μικτά κέρδη στα 8,8 εκατ. ευρώ...

Τα αποτελέσματα ήταν για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνα (-1,6 εκατ.). Οι νέες ζημίες αποδόθηκαν από τη διοίκηση «στην αύξηση του φόρου εισοδήματος, που οφείλεται στην απώλεια του δικαιώματος συμψηφισμού συσσωρευμένων φορολογικών ζημιών, λόγω της απορρόφησης δύο θυγατρικών». Ωστόσο, ούτε και στην περίπτωση αυτή η διοίκηση έκανε λόγο για την ύπαρξη έκτακτου κέρδους μέσα στο 2007, ύψους 1,27 εκατ., και πάλι προερχόμενου από «αναπροσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων»...

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχαν δοθεί στα μέσα του 2007 στον ΣΜΕΧΑ, για το 2008 προβλέπονταν πωλήσεις 32,8 εκατ. (35% δηλαδή ανώτερες από τις υλοποιηθείσες προηγούμενες), πλην όμως στη γενική συνέλευση είχε γίνει λόγος για στόχο 30 εκατ. (+25%). Ωστόσο, ο ρυθμός ανόδου στο α΄ τρίμηνο ήταν μόλις 1,5%. 

Το μέρισμα, τα stock options και οι νέες προοπτικές

Το μέρισμα της εταιρείας, που για τη χρήση του 2001 ήταν 0,07 ευρώ ανά μετοχή, υποχώρησε αργότερα στο 0,04 ευρώ ανά μετοχή και εδώ και κάτι χρόνια είναι μηδενικό. Όμως, παρά το γεγονός των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και των μηδενικών μερισμάτων, κάθε άλλο παρά έλειψαν τα stock options (νέες μετοχές που δίνονται με ευνοϊκούς όρους στη διοίκηση και στα στελέχη).

Αν δεν μας ξέφυγε κάποιο, είχαμε ένα το 2002 (61.350 μετοχές), ένα το 2004 (128.868 μετοχές), ένα ακόμα 279.250 μετοχών, προς 0,47 ευρώ το κομμάτι, κι ένα επιπλέον 269.300 μετοχών που αποφασίστηκε το 2007 (μέση τιμή μετοχής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006). Όμως, και κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να δοθούν 250.000 είτε νέες είτε ίδιες μετοχές, έναντι της τιμής που προκύπτει από τη μέση τιμή του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Στο μέτωπο των προοπτικών, η εισηγμένη εταιρεία δηλώνει και πάλι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς έχει ως στόχο το 2013 το 90% των εσόδων της να προέρχεται από το εξωτερικό, μιλά για είσοδο σε ολοένα και περισσότερες χώρες και το 2009 αναμένει έσοδα 1 εκατ. ευρώ από τη νεοσύστατη θυγατρική στη Συρία. Άλλωστε και οι προβλέψεις του 2007 στον ΣΜΕΧΑ για το 2012 υπολόγιζαν πωλήσεις 72,3 εκατ. ευρώ και EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, όμως, υπομονή...


* Αναδημοσίευση από το φύλλο 537 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (4-8 Ιουλίου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v