Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 8+6 "σκληρά καρύδια" της Σοφοκλέους

Αν και σε περιόδους όπου αμφισβητείται ολόκληρο το «σύστημα», οι επιμέρους τοποθετήσεις μικρή σημασία φαίνεται να παίζουν, υπάρχουν μετοχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως –λόγω επιδόσεων- να κρατήσουν «γερή άμυνα». 

  • τoυ Στέφανου Κοτζαμάνη
Τα 8+6 σκληρά καρύδια της Σοφοκλέους
Αν και σε περιόδους όπου αμφισβητείται ολόκληρο το «σύστημα», οι επιμέρους τοποθετήσεις μικρή σημασία φαίνεται να παίζουν, υπάρχουν μετοχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως –λόγω επιδόσεων- να κρατήσουν «γερή άμυνα».

Σε περιόδους δυσμενούς συγκυρίας, οι περισσότεροι επενδυτές γίνονται πιο συντηρητικοί. Το εξωτερικό περιβάλλον καθίσταται τόσο ασταθές και ευμετάβλητο, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν επιπλέον «αναταράξεις» που θα μπορούσαν να προέλθουν από το μέτωπο των επιμέρους εταιρειών τις οποίες επιλέγουν.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να εντοπίσει κάποιος τα πιθανά «σκληρά καρύδια» της Σοφοκλέους, δηλαδή εκείνες τις εταιρείες οι οποίες:

* Πρώτον, δείχνουν να κρατούν ισχυρές άμυνες απέναντι στη δυσμενή συγκυρία, καταφέρνοντας να παραμείνουν εντός των στόχων τους και μένοντας ουσιαστικά άτρωτες από την οικονομική δυσπραγία.

* Δεύτερον, διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν από λογικές έως και ελκυστικότατες.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλώς οι επιθυμίες των επενδυτών, καθώς το να παραμείνει μία εταιρεία εντός των στόχων της, όταν το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται σε τέτοιον βαθμό, δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση...

Ειδικότερα, οι ελληνικές εισηγμένες έχουν να αντιμετωπίσουν:

* Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία που από τον αρχικό στόχο του 3,8% - 3,9% θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν καταφέρει να «κρατηθεί» στο 3,5%.

* Αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων πολύ κοντά στο μηδέν και σε αρκετούς κλάδους αρνητική πορεία του συγκεκριμένου δείκτη.

* Αυξημένα επιτόκια τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες είναι πολύ πιο απαιτητικές στις διεκδικήσεις τους.

* Αυξημένο κόστος πρώτων υλών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να μετακυλίσουν πλήρως στους πελάτες τους.

* Ψαλιδισμένο growth στις αγορές του εξωτερικού.

Και το κυριότερο: Όταν κινδυνεύει να γκρεμιστεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, παράγοντες όπως οι κερδοφορίες, οι μερισματικές αποδόσεις και γενικότερα οι οικονομικές επιδόσεις των εταιριών, πολύ μικρή σημασία παίζουν στο ταμπλό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο φόβος για μια περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο, κάνει τα guidances των εταιριών να φαντάζουν ως «ευχολόγια» και τους αναλυτές να τείνουν να συνεκτιμούν μόνο τα αρνητικά νέα και όχι τα θετικά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν απουσιάζουν εκείνες οι εισηγμένες που είτε διαθέτουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, είτε είχαν προνοήσει να προχωρήσουν σε σαφώς συντηρητικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να περάσουν και τώρα «πάνω από τον πήχη»... Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι νεωτέρας... και με την προϋπόθεση ότι η κρίση δεν θα βαθύνει περισσότερο!

Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε 8+6 περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που σύμφωνα με τους αναλυτές διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις και ικανές να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων τους.

JUMBO

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 873 εκατ. ευρώ (κλείσιμο 17ης/9 στα 14,40 ευρώ), η μετοχή έχει χάσει πολύ σημαντικό έδαφος σε σύγκριση με την τιμή των 26,92 ευρώ που αποτελεί το μέγιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Τα καθαρά κέρδη της χρήσης που έληξε τον Ιούνιο του 2007 διαμορφώθηκαν στα 67,9 εκατ. ευρώ (P/E 12,8), ενώ τα κέρδη της χρήσης που έληξε τον φετινό Ιούνιο υπολογίζονται από τους αναλυτές γύρω στα 80 εκατ. ευρώ (P/E 10,9).

Το θετικό στοιχείο είναι ότι η διοίκηση της εισηγμένης -η οποία μάλιστα έχει πείσει τη χρηματιστηριακή κοινότητα για τις πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις της- εμμένει στα νούμερα του τριετούς business plan της, που αναφέρονται σε μέσο ετήσιο growth γύρω στο 15%. Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν την Jumbo είναι δύο:

Πρώτον, συγκαταλέγεται στα λεγόμενα recession stories, καθώς λόγω των χαμηλών τιμών στις οποίες προσφέρει τα προϊόντα της (από 3 έως 40 ευρώ) πολύ λίγο επηρεάζεται από την επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία.

Και δεύτερον, η συνεχής διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων προσθέτει νέες πηγές κερδοφορίας.

ΙΑΣΩ

Το μερίδιο αγοράς της εισηγμένης (περίπου 39%) δεν απειλείται στο άμεσο μέλλον, τα κέρδη είναι υψηλά και αυξανόμενα, οι ταμειακές ροές θετικότατες και οι δείκτες της μετοχής αρκετά συμπαθητικοί: Με κεφαλαιοποίηση στα 352 εκατ., οι αναλυτές βλέπουν για φέτος P/E γύρω στο 15 και για τον επόμενο χρόνο περίπου στο 14,6 (αναμένουν καθαρά κέρδη 24 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Καθόλου ευκαταφρόνητη και η μερισματική απόδοση.

Επιπλέον, η πάλαι ποτέ «πληγή» των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου, το Iaso General, γυρίζει από φέτος σε κερδοφόρα πορεία και από εδώ και στο εξής θα συνεισφέρει και αυτό θετικά στις οικονομικές επιδόσεις.

Επιπλέον, η παιδιατρική κλινική και το Ιασώ Θεσσαλίας (με σημαντική συμμετοχή τοπικών γιατρών που θα εξασφαλίσουν πελατεία) αναμένεται να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου μεσομακροπρόθεσμα. Η Εθνική - Ρ&Κ έχει δώσει τιμή-στόχο για τον τίτλο τα 9 ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Το ισχυρό πλεονέκτημα του ομίλου σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας είναι ότι δραστηριοποιείται σε ευρύτατη σειρά καταναλωτικά προϊόντα, από διαφορετικούς κλάδους, τα οποία πωλούνται σε δεκάδες χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βαλκάνια, Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ.). Άρα με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται πολύ σημαντική προϊοντική και γεωγραφική διαφοροποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο όμιλος δεν έμεινε ανεπηρέαστος σε επίπεδο πωλήσεων, καθώς πρόσφατα χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών του για φέτος. Ωστόσο, δεν άλλαξε τον στόχο των κερδών. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 307,5 εκατ. ευρώ και τα περυσινά κέρδη των 31,9 εκατ. ευρώ, το P/E διαμορφώνεται στο 9,6, ενώ με βάση τις προβλέψεις της Deutsche Bank για τα φετινά κέρδη (0,88 ευρώ ανά μετοχή) ο ίδιος δείκτης βελτιώνεται στο 9,1

Η Deutsche Bank έχει δώσει τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και η Εθνική - P&K τα 13,8 ευρώ. Η τρέχουσα τιμής της μετοχής (8,02 ευρώ) απέχει σημαντικά από το μέγιστο του δωδεκαμήνου (14,94 ευρώ).

ΟΠΑΠ

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 7,20 δισ. ευρώ και τα περυσινά κέρδη των 571,4 εκατ. το P/E του τίτλου υπολογίζεται σε 12,6 και η μερισματική απόδοση σε 7,7%, αν συνεκτιμηθεί ότι το προηγούμενο έτος διανεμήθηκε 1,74 ευρώ ανά μετοχή. Μετά και την πολύ μεγάλη άνοδο των κερδών του οργανισμού στο πρώτο εξάμηνο (385,8 εκατ.), όλα δείχνουν ότι θα έχουμε σαφή βελτίωση των παραπάνω δεικτών.

Δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων στα αμέσως επόμενα χρόνια (αντίθετα, προβλέπεται βελτίωση), ενώ μόνο θετικά θα μπορούσε να εκληφθεί μια κίνηση εξαγοράς στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν πλέον πειστεί ότι δεν θα προκύψουν αξιοσημείωτες οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που έπειτα από 3 - 4 χρόνια αρθεί το κρατικό μονοπώλιο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές-στόχους για τη μετοχή από την Goldman Sachs στα 32 ευρώ και από την Proton Bank στα 31 ευρώ.

F.G. EUROPE

Με βάση τα περυσινά αποτελέσματα και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 108,2 εκατ. ευρώ το P/E του τίτλου είναι μονοψήφιο και η μερισματική απόδοση γύρω στο 10% (πάντως για φέτος έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 12 λεπτών ανά μετοχή). Οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν εξαιρετικές (ποσοστό ανόδου κερδών άνω του 80% σε μια μάλλον στάσιμη αγορά) και τα κέρδη στα μισά του 2008 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο ολόκληρου του 2007.

Η νέα -αναθεωρημένη προς τα πάνω- χθεσινή πρόβλεψη της εισηγμένης αναφέρεται σε φετινά κέρδη 16,2 εκατ. ευρώ (P/E 6,7). Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι φετινές επιδόσεις είναι τουλάχιστον διατηρήσιμες και στο μέλλον.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Η μετοχή έκλεισε στις 17/9 στα 3,44 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 136,1 εκατ.), πολύ κάτω από το μέγιστο του δωδεκαμήνου (8,60 ευρώ). Με βάση τα περυσινά κέρδη (28,5 εκατ.), P/E του τίτλου διαμορφώνεται σε 4,8 φορές(!).

Μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς φοβάται κατά πόσον η γενικότερη συγκυρία θα μπορούσε να πλήξει την ευμετάβλητη αγορά των αυτοκινήτων (βλέπε επίπτωση από τις συζητήσεις για την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης), επισημαίνοντας και την επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης από την άνοδο των επιτοκίων, δεδομένων και των υψηλών δανείων που έχει ο εισηγμένος όμιλος.

Ωστόσο, στο πρώτο εξάμηνο η Σφακιανάκης βελτίωσε την κερδοφορία της από τα 15,7 εκατ. ευρώ στα 16,3 εκατ. ευρώ, και προβλέπει ότι τα οικονομικά μεγέθη της θα ανέλθουν στο ύψος των προβλέψεων και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους (θα ενισχυθούν και από την εξαγορά της Ergotrack).

METKA

To πρόσφατο έργο το οποίο ανέλαβε, ύψους 650 εκατ. ευρώ και με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, εξασφάλισε πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων για την επόμενη τριετία, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από τις συμβάσεις της ΔΕΗ.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται στα 575 εκατ. ευρώ -τιμή μετοχής στα 11,06 ευρώ, πολύ μακριά από το μέγιστο του δωδεκαμήνου (19,24 ευρώ)- και με την περυσινή κερδοφορία των 36,8 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται P/E 15,6, το οποίο αναμένεται να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο επόμενα χρόνια. Στα 16,9 ευρώ αποτιμά τη μετοχή η Κύπρου Χρηματιστηριακή, στα 17 ευρώ η Euroxx.

INFORM ΛΥΚΟΣ

Ο τίτλος βρίσκεται πολύ μακριά από το μέγιστο του δωδεκαμήνου (2,74 ευρώ έναντι 5,02 ευρώ) και είναι διαπραγματεύσιμος με κεφαλαιοποίηση 56,2 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά του 85% της Austria Card άλλαξε τις προοπτικές του ομίλου και δημιούργησε τις βάσεις για την εκμετάλλευση πολύ ισχυρών συνεργιών μέσα στην επόμενη τριετία.

Το θετικό επίσης για την Inform Λύκος ήταν ότι η συγκεκριμένη εξαγορά κόστισε τελικά γύρω στα 20 εκατ. ευρώ (αν συνυπολογιστεί η είσπραξη του 100% του μερίσματος και η πώληση μίας συμμετοχής) και πραγματοποιήθηκε με χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών.

Με βάση τις προβλέψεις της εισηγμένης, ο όμιλος αναμένει για φέτος κύκλο εργασιών 135 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 5 εκατ. είναι μη επαναλαμβανόμενα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την αφαίρεση αυτών, προκύπτει P/E χαμηλότερο του 10, παρά το γεγονός ότι η θυγατρική στη Ρουμανία δεν αποκόμισε κέρδη για συγκυριακούς λόγους (αναμένεται βελτίωση από το 2009) και παρόλο που κάποιο «μάζεμα κερδών» στο πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα.

ΙΣΧΥΡΟ GROWTH ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Πέραν όμως των παραπάνω μετοχών, υπάρχουν και εταιρείες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες ωστόσο, λόγω των πολύ ανοδικών αποτελεσμάτων που σημειώνουν φέτος, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν σχετικά ασφαλείς μετοχικές επιλογές. Ενδεικτικά τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

* ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 51,3 εκατ. ευρώ και τα περυσινά κέρδη (6,16 εκατ.), το P/E της μετοχής υπολογίζεται στο 8,3. Η αγορά των προφίλ αλουμινίου επηρεάστηκε φέτος δυσμενώς από την υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ωστόσο ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία του στο πρώτο εξάμηνο (3,8 εκατ. έναντι 2,4 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), επεκτεινόμενος σε νέες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα και ενισχύοντας τις πωλήσεις του στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και ακίνητη περιουσία προς εκμετάλλευση, η οποία δεν χρησιμοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς.

* CENTRIC: Η είσοδος στον χώρο του on line gaming αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποδοτική. Με κεφαλαιοποίηση στα 42 εκατ. ευρώ, η μετοχή έχει επιδείξει ισχυρή άμυνα στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Τα εξαμηνιαία κέρδη προσέγγισαν τα 4 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σαφώς ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών.

* MLS: Η είσοδος στα συστήματα πλοήγησης αποδεικνύεται επιτυχής, κερδοφόρα και υποσχόμενη. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 11,6 εκατ. ευρώ (κέρδη α΄ εξαμήνου στις 730 χιλιάδες), το φετινό P/E αναμένεται μονοψήφιο και η εισηγμένη κάνει λόγο για ισχυρό growth και τα επόμενα χρόνια.

* MEVACO: Νοικοκυρεμένη εταιρεία, με ισχυρή ρευστότητα και με αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία. Η μερισματική της απόδοση (πέρυσι διένειμε 14 λεπτά ανά μετοχή) υπερβαίνει το 5% και στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε άνοδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας. Βρίσκεται στη φάση υλοποίησης νέου, υποσχόμενου, επενδυτικού προγράμματος.

* ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS: Με κεφαλαιοποίηση στα 15,8 εκατ. ευρώ, τα κέρδη εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 1,63 εκατ. ευρώ και η εισηγμένη δηλώνει αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία της.

* ΑΚΡΙΤΑΣ: Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερη από την καθαρή θέση της (63 εκατ.). Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε κέρδη 1,14 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του δευτέρου εξαμήνου είναι θετικές. Οι περυσινές ζημίες οφείλονταν σε μη επαναλαμβανόμενο γεγονός (αποζημίωση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v