Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φως στο τούνελ» βλέπουν πολλές εισηγμένες

Παρά τη μείωση της ζήτησης, αυξάνονται οι φωνές που βλέπουν τον «πάτο του βαρελιού» κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Εισηγμένες που με όπλο τις αμυντικές κινήσεις και τη βελτίωση του κλίματος ελπίζουν σε αναστροφή πορείας.

«Φως στο τούνελ» βλέπουν πολλές εισηγμένες
Η βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος στην ελληνική οικονομία γίνεται ορατή όχι μόνο μέσα από διάφορους δείκτες (όπως για παράδειγμα από τους δείκτες προσδοκιών του ΙΟΒΕ) αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που για πρώτη φορά πρόσφατα βελτίωσε τις προβλέψεις της για την Ελλάδα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς διατηρούν ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στο κλίμα έντονης αισιοδοξίας που επιχειρείται να διαμορφωθεί, ωστόσο διαβλέπουν και αυτοί μια θετική τάση, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί στον βαθμό που θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και ενταθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες πιθανολογούν πως σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους ο πάτος του βαρελιού βρίσκεται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα επιδόσεων.

Οι εκτιμήσεις αυτές επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες:

• Σε πολλούς κλάδους η ζήτηση σε σχέση με το 2008 έχει καταγράψει πτώση από 50% έως και 95%, οπότε… πόσο παρακάτω να πάει; «Έχουμε συνηθίσει να ζούμε με το τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, που παρουσίασε με παραστατικό τρόπο το περιορισμένο περιθώριο που έχει η ζήτηση για να υποχωρήσει περισσότερο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πωλήσεων αυτοκινήτων, που μετά την καθίζηση των τελευταίων ετών φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό πάνε να σταθεροποιηθούν.

• Απέναντι στη μείωση της ζήτησης, οι εταιρείες απάντησαν με αθρόες απολύσεις εργαζομένων και με περικοπές κόστους. Έτσι, το 2012 υπήρξαν σε πολλές επιχειρήσεις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες από αποζημιώσεις προσωπικού και υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Οι δαπάνες αυτές δεν θα επιβαρύνουν τα φετινά αποτελέσματα, ενώ αντίθετα πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών αναμένεται να γίνουν φέτος στο κόστος εργασίας, μέσα από τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

• Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως σημαντικό ανάχωμα σε μια νέα υποχώρηση της ζήτησης θα μπορούσε να είναι η βελτίωση της ψυχολογίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά μέσο όρο γύρω στο 25% και η εγχώρια κατανάλωση πολύ περισσότερο. Ένα ποσοστό της υπερβάλλουσας πτώσης οφείλεται στην αρνητική ψυχολογία και έτσι θα μπορούσε να ανακτηθεί τους επόμενους μήνες.

Γενικότερα, ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα πτωτικός μήνας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, καθώς επηρεάστηκε από τα γεγονότα στην Κύπρο, αλλά και από το ότι ο περυσινός Μάρτιος περιελάμβανε μέρος των εποχικών πωλήσεων του Πάσχα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η κατάσταση το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ήταν σχετικά καλύτερη.

Στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, για παράδειγμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης Γιώργος Δημητρίου αναφέρει πως η αγορά συνεχίζει και φέτος την πτώση της, ωστόσο ελπίζεται πως κάπου πάει να πατήσει, συμπληρώνοντας πως η δική του εταιρεία (πέρυσι σημείωσε θετικό EBIT) ξεκίνησε φέτος με άνοδο πωλήσεων και μέσα στο 2012 θα αποπληρώσει σημαντικό μέρος των δανείων της προς τις τράπεζες.

Μένουμε στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών και πάμε στην Ηλεκτρονική, που το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2013 επανήλθε σε θετικό EBITDA και στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς προβλέπει ακόμη καλύτερη επίδοση.

Η εταιρεία Πετρόπουλος δραστηριοποιείται σε μια σειρά κλάδους που εν πολλοίς συνδέονται με τον ευρύτερο χώρο των οχημάτων. Πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ για φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηδενισμό ζημιών, ή καλύτερα για διαμόρφωση μηδενικού αποτελέσματος, αν εξαιρεθεί η απόσβεση υπεραξιών. Αυτό από τη μία πλευρά οφείλεται στο ψαλίδισμα των δαπανών (σχετικά περιορισμένες οι περικοπές στους εργαζόμενους από την αρχή της κρίσης) και από την άλλη στη βελτίωση των πωλήσεων που σημειώνεται σε κάποιες επιμέρους δραστηριότητες. Η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων (θετικό EBITDA, πολύ περιορισμένες καθαρές ζημίες) κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τάσεις σταθεροποίησης το πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το τελευταίο του 2012 φαίνεται πως παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου Fourlis, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αγορές που επλήγησαν έντονα από την οικονομική κρίση (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός). Επιπλέον, για φέτος η εισηγμένη αναμένει περιορισμό δαπανών από κινήσεις που ξεκίνησαν το 2012 και θετικές ταμειακές ροές.

Βελτιωμένες είναι και οι προσδοκίες στον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω της διαφαινόμενης επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών αξόνων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλά και του επιδιωκόμενου ξεμπλοκαρίσματος μερικών άλλων σημαντικών έργων.

Στους ωφελημένους συγκαταλέγονται κυρίως οι μεγαλύτεροι παίκτες, όπως Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ, Αθηνά και Intrakat, καθώς και κάποιες εταιρείες άλλων κλάδων, η ζήτηση των οποίων επηρεάζεται από την πορεία του κατασκευαστικού τομέα.

Μία από αυτές είναι και η ΕΛΤΡΑΚ, η οποία το 2012 υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αναφερθεί στα πολύ χαμηλά επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας για τις αρχές του 2013, αλλά και στις σημαντικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την εταιρεία σε περίπτωση επανέναρξης της κατασκευής μεγάλων έργων (ανέλαβε πρόσφατα και νέα συνεργασία για πώληση ανυψωτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία).


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v