One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Κάθε δεκαετία έχει το αγαπημένο της επενδυτικό θέμα, σύμφωνα με τον Ρούτσι Σάρμα, επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της Rockefeller Capital Management και πρώην αναλυτή της Morgan Stanley Investment Management.

Έχετε ποτέ ακούσει για τις Nifty-Fifty, τις 50 μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης (NYSE), οι οποίες ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών τη δεκαετία του 1960.  Ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών, αν και είχαν ακριβή αποτίμηση (υψηλό P/E), γιατί παρήγαγαν κέρδη σταθερά και ο κόσμος πίστευε ότι θα έβγαινε κερδισμένος σε περίπτωση που τις αγόραζε και τις διακρατούσε μακροπρόθεσμα.

Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία την απόφαση που θα πάρει η αρμόδια επιτροπή της Fed (FOMC) για τα επιτόκια του δολαρίου τις ημέρες των ανακοινώσεων.

Η σημερινή ημέρα, 1η Νοεμβρίου, είναι μία από αυτές. Όμως, οι αγορές δεν θα έχουν στραμμένη την προσοχή τόσο πολύ στην ανακοίνωση της FMOC αλλά στο πρόγραμμα έκδοσης χρεογράφων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες.

Την τελευταία φορά που συνέβη το ίδιο, το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου. Η γνωστοποίηση του προγράμματος εκδόσεων από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αποδείχθηκε καθοριστική. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία είχε σταθεροποιηθεί τους προηγούμενους 10 μήνες, πήρε την ανηφόρα, ακουμπώντας το 5%.

Αρκετές αγορές ακινήτων γνώρισαν ημέρες δόξας από το 2010 μέχρι και το 2022, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα χαμηλά επιτόκια και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι χώρες με τους υψηλότερους πραγματικούς (μετά τον πληθωρισμό) ρυθμούς ανάπτυξης από 80% έως 100% και άνω ήταν η Ισλανδία, η Εσθονία, η Ν. Ζηλανδία, η Χιλή, η Τουρκία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Μετά από μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών, ήταν επόμενο να δημιουργηθούν «φούσκες» στις αγορές ακινήτων κάποιων μεγαλουπόλεων. Ο δείκτης «φούσκας» των παγκόσμιων ακινήτων (Global Real Estate Bubble Index) της UBS καταγράφει εκείνες με τις «φούσκες» και τα υπερτιμημένα ακίνητα ανάμεσα σε 25 μεγαλουπόλεις.

Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων και η ανθεκτικότητα των μετοχών έχει επαναφέρει στην επιφάνεια το κραχ του 1987 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που επεκτάθηκε σύντομα στις υπόλοιπες αγορές.

'Ομως, δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Υπάρχουν επίσης οι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι, αν και μειοψηφία, διαπιστώνουν ομοιότητες στην πορεία του δείκτη Nasdaq το 1998 και φέτος. 

Θυμίζουμε ότι το 1998 χρεοκόπησε η Ρωσία και το Long-Term Capital Management hedge fund. Ήταν επίσης η χρονιά που δημιουργήθηκαν η Citigroup και η Bank of America, μέσω μεγάλων συγχωνεύσεων.

Πόσα λεφτά θα εισέπραττε στο τέλος του 2022, όποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια το 1928 και τι μέση ετήσια απόδοση θα είχε;

Απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα έδωσε μελέτη του Stern Business School στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Η καλύτερη επένδυση με διαφορά από τις υπόλοιπες ήταν στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Τα 100 δολάρια του 1928 θα είχαν γίνει 625 χιλιάδες δολάρια περίπου στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η μέση ετήσια απόδοση ήταν 11,5%, συμπεριλαμβανομένης της επανεπένδυσης των μερισμάτων.

v